Home - Články - Juliánský den aneb základ astronomického datování

Juliánský den aneb základ astronomického datování

vloženo 21. 5. 2018
čas čtení: 3 minuty

Juliánský den aneb základ astronomického datování

Datum nám udává, kdy jsme se narodili, začali chodit do školy, kdy jsme se prvně zamilovali, oslavili výročí svatby a vlastně nás provází každým dnem našich životů. Bereme to jako něco daného a většina z nás se nikdy moc nezamýšlela nad jeho významem či původem. Pojďme si proto společně poodhalit, jak to s těmi daty a kalendáři je. Vědění je přeci krásná věc.

sdílet článek na facebooku

Různá doba, různé národy = různé kalendáře

Kalendáře dělí čas na jednotlivé segmenty. Latinsky znamená calandae první den každého měsíce. Je-li kalendář založen na pohybech Měsíce, nazýváme jej měsíčním. Je-li však brána v potaz změna v poloze Země vůči Slunci, nazýváme jej slunečním. Uveďme si několik případů. Muslimský kalendář je měsíční a počítá se od útěku Mohameda z Mekky do Mediny, což bylo v roce 662 po nar. Krista. Indický, egyptský a také gregoriánský jsou oproti tomu slunečními kalendáři. V současné době se řídíme dle gregoriánského kalendáře, ale nebylo tomu tak vždy. Pojďme si říci něco o jeho předchůdci.

Juliánský kalendář

Do roku 1582 používali všechny křesťanské národy juliánský kalendář. Ten vynikal jednoduchostí a přesností. Zavedl ho v roce 45 př. n. l. Julius Caesar. Byl koncipován jako kalendář sluneční, přičemž se vždy každý nový rok datoval od 1. ledna s roční délkou 365 dní. Přestupné roky poté měly 366 dní.


BOJÍTE SE, JESTLI VYJDOU VAŠE PLÁNY? Mé zkušenosti s tarotem to ví! Rychle a diskrétně vám odpovím na t. č. 906 701 701! Vaše Madlena


Nicméně právě délka roku dle juliánského kalendáře se neshodovala s tzv. tropickým rokem, jelikož vznikala odchylka, která každých 128 let posunovala rok o 1 den. Což s sebou přineslo nejednu obtíž. Oproti astronomické skutečnosti se totiž posunovali pro lidstvo důležité dny, jako je například slunovrat či rovnodennost. Křesťanům to způsobovalo problém především při určování Velikonoc, které jsou jedním z nejdůležitějších křesťanských svátku.

V 16. století byla proto provedena reforma papežem Řehořem III. a došlo k zavedení, dnes již známého, gregoriánského kalendáře. Ten měl odchylky v tom juliánském normalizovat, a to tak že u gregoriánského kalendáře zůstávají přestupnými jen ty roky, jež jsou beze zbytku dělitelné 4. To znamená, že ze 100 přestupných roků se za 400 let ušetří 3 dny, které právě v tom juliánském kalendáři přebývají.

Snad jste se dozvěděli pro vás zajímavé informace a příště až budete psát datum, tak si řeknete, jaká dlouhá historie a různého počítání let, měsíců a dnů za tím stojí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.