Home - Články - Dušičky - vzpomínka na zesnulé

Dušičky - vzpomínka na zesnulé

vloženo 30. 10. 2018
čas čtení: 2 minuty

Dušičky - vzpomínka na zesnulé

Blíží se Památka zesnulých čili Dušičky, a to 2. listopadu. Slaví je především římskokatolická církev a modlí se za zemřelé. Je to pro nás velmi smutný svátek, ale jak je tomu jinde ve světe?

sdílet článek na facebooku

Brány hřbitovů zvou ke vzpomínce právě 2. listopadu. Kdy se sejdeme s plnou vážností a bolestí v srdci u hrobů naši blízkých a ozdobíme je umělými či živými květinami, pomodlíme se a zapálíme svíčky, které nám mají chránit před zlými duchy.

Tak slavíme Dušičky u nás v Česku, ale podívejme se třeba do Mexika. Tam slaví tento svátek úplně jinak, vesele a s rachotem. Je to pro Mexičany jeden z nejoblíbenějších svátků, který připomíná spíše masopust. Samozřejmě i lidé v Mexiku se smrti trochu bojí, ale mají k ní celkem pozitivní vztah. Je to pro ně součást života, a proto stejně jako život oslavují i smrt. Když nastane svátek, sjedou se příbuzní i z dalekých končin, aby byli pohromadě se svými rodinami a vzpomínali na mrtvé předky.



Día de los Muertos, Den mrtvých, se v Mexiku slaví 1. a 2. listopadu. Chtějí si také připomenout mrtvé blízké, ale úplně jinak, než je zvykem u nás. Je to svátek plný veselí, barev a ruchu a propracovaných masek. Rozhodně nečekejte pláč. Ze všech stran se ozývá radostný smích a veselí. Živí vodí své mrtvé po světe plné květin a lístků afrikánu, které, stejně jako u nás, připomínají, že po smrti přichází další život. Stejně jako u nás, i v Mexiku vše začíná úklidem a výzdobou hrobů, jen s tím rozdílem, že oni přinesou nebožtíkům jejich oblíbená jídla a nápoje, pozvou hudebníky a slaví se po celou dlouhou noc. S trochou nadsázky by se dalo říci, že své mrtvé pozvou na slavnostní večeři.

Tak nezapomeňme a 2. listopadu zavzpomínejme na své blízké, co již nejsou mezi námi, s úsměvem a veselými historkami.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.