Home - Články - Halloweeen

Halloweeen

vloženo 29. 10. 2018
čas čtení: 2 minuty

Halloweeen

Halloween je anglosaský lidový svátek a slaví se 31. října. Děti se oblékají do kostýmů se strašící tématikou a chodí od domu k domu s koledou: „Koledu, nebo vám něco provedu“, což dodrží, a pokud nedostanou sladkosti, počmárají auta nebo dveře, mohou použít i zubní pastu. Takto napáchaná škoda, ale jde samozřejmě napravit.

sdílet článek na facebooku

Tento svátek se slaví především v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Novém Zélandě, Austrálii apod. Halloweenské zvyky se rozvinuly v Irsku a pak se přesunuly do USA.

Když bychom se ale chtěli podívat opravdu do počátků tohoto svátku, museli bychom se vypravit za Kelty, kteří se loučili s létem a slavili příchod nového roku právě 31. října.

Noc z října na listopad se nazývala Samhain podle boha Keltů. A ten byl pánem mrtvých. Tuto noc probíhaly oslavy, hořely obrovské ohně, lidé si brali masky a kostýmy, kterými se měli chránit proti zlým duchům. Ohně měly duším zemřelých svítit, když se vydaly na cestu do světla. Ale ráno se musely duše opět vrátit do říše duchů.

Keltové opravdu netruchlili, ale oslavovali. Chápali smrt jako přirozenou součást života.

Dnes je svátek slaven především v rámci rodiny nebo mezi přáteli a sousedy.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.