Home - Články - Dubnová magie v zahradě

Dubnová magie v zahradě

vloženo 2. 4. 2019
čas čtení: 6 minut

Dubnová magie v zahradě

Pro naše dávné předky byl měsíc Duben nedílně spojený s intenzivními pracemi na poli a v zahradě. Jak to máte vy?

sdílet článek na facebooku

Není divu, protože právě teď se vysévá a sází většina plodin a zeleniny, ode kterých neodmyslitelně záviselo jejich živobytí. Vesnické čarodějky a báby kořenářky měly ještě jednu práci navíc, a tou bylo vysévání a přesazování magických a léčivých bylinek.

Aby byly výsledky práce co nejlepší, vázaly se k jarním pracím na zahradě početné obřadné a rituální úkony. Především bylo nutné semínka rostlin požehnat, posvětit a ochránit je tak před zlými sílami a nebezpečím, které by jim hrozilo, ještě než vzejdou. Pokud bába bylinářka věděla, že pěstuje léčivou rostlinu pro konkrétního člověka, mohla navíc nechat pacienta podržet semínka před zasazením chvíli v ústech – kontakt se slinami nemocného umožní léčivé bylince, aby v sobě vytvořila látky nezbytné pro zdraví toho konkrétního člověka! Osázené pole nebo zahradu je pak nutné chránit nejen před divou zvěří, ale také před zlými čarodějnicemi. K tomu poslouží hluk a obcházení polí s ohněm, zapudí je také magické znaky vyryté na hranicích pozemku nebo kovové předměty zabodnuté do země.



Růstu rostlin pomůže, pokud si s nimi budeme povídat, pokaždé je pozdravíme a řekneme jim, jak jsou hezké. Čarodějky navíc věděly, že v každé zahradě bydlí víla, která toto místo s láskou ochraňuje a pečuje o něj. Ve víly a přírodní bytosti věřili lidé od nepaměti, ale jen někteří měli nadání je vidět a slyšet. Pokud se chceme s naší zahradní vílou spřátelit a toužíme po tom, aby se nám ukázala a pomáhala nám, musíme jí dát najevo, že přicházíme s dobrými úmysly a pokaždé, když zahradu navštívíme, jí nechat drobný dáreček.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.