Home - Články - Drakonidy – padající hvězdy blížící se k Zemi!

Drakonidy – padající hvězdy blížící se k Zemi!

vloženo 5. 10. 2022
čas čtení: 3 minuty

Drakonidy – padající hvězdy blížící se k Zemi!

V sobotu 8. října večer se vyplatí pozorně dívat na oblohu – naskytne se nám velmi zajímavé divadlo, které se nebude jen tak brzo opakovat! Země bude procházet meteorickým rojem Drakonidů, což znamená až několik stovek „padajících hvězd“ každou hodinu. Připravte si tedy dostatečnou zásobu tajných přání - určitě se vám budou hodit!

sdílet článek na facebooku

Souhvězdí Draka

Drakonidy jsou pojmenovány podle souhvězdí Draka, z něhož při pozorování ze Země zdánlivě vyletují. Tento meteorický roj se zrodil z ocasu komety, pojmenované strohým vědeckým jménem 21P/Giacobini-Zinner, a skládá se z velkého množství malých částí, které při setkání se zemskou atmosférou zazáří v podobě nám dobře známých „padajících hvězd“.

Během každého roku existuje několik období, kdy Země prochází některým z meteorických rojů, díky čemuž lze pozorovat zvýšené množství meteoritů. Nejznámější z nich jsou Perseidy, které se se Zemí setkávají každoročně kolem 11. srpna a připraví nám na obloze nezapomenutelné letní divadlo. Drakonidy jsou však jiné, protože jejich pozorovatelnost není každý rok stejně vysoká. Většinou je téměř není vidět, ale někdy se počítají na stovky a nezadají si ani s pověstnými Perseidy. Jejich letošní setkání se Zemí je opravdu výjimečné a zažijeme takovou hustotu „padajících hvězd“, jaká se příště bude opakovat až v roce 2050!


Vydejte se na kopec

Sbalte si tedy teplý svetr, deku a termosku s čajem a vyrazte někam za město, třeba ve společnosti milovaného protějšku – nejlépe si totiž tuto romantickou podívanou vychutnáte, pokud ji budete pozorovat někde daleko od umělého osvětlení. Nejhustější spršku meteoritů můžeme podle předpovědí astronomů očekávat v sobotu večer mezi 19. a 24. hodinou s maximem kolem 22. hodiny. Předpověď počasí sice není právě optimistická, ale věřme tomu, že se nám nebe přes mraky alespoň částečně ukáže! Další komplikací při pozorování Drakonidů může být Měsíc v Úplňku (9.10.) - pro pozorování je proto nejlepší zvolit místo, kde je Měsíc zastíněný.

Souhvězdí Draka, jehož jméno Drakonidy nesou, je rozlehlé, ale přitom nepříliš nápadné souhvězdí, nacházející se mezi známým Velkým a Malým vozem. Lidé znali Draka odpradávna, a přestože nepatří mezi souhvězdí zvěrokruhu, vážou se k němu různé mytologické příběhy.


Legendy o dracích

...se objevují ve staré Evropě, stejně tak jako v Číně a dalších asijských zemích. Zatímco evropští draci jsou, jak víme z pohádek, obávaní a nebezpeční, v Číně jde naopak o vznešená a obvykle dobromyslná stvoření. Možná proto v čínském horoskopu znamení Draka na rozdíl od toho našeho najdeme. Čínská znamení však nenesou jména souhvězdí, ale jsou pojmenována podle dvanácti zvířat, které ve starobylém příběhu spěchaly na oslavu pořádanou samotným Buddhou.

Název souhvězdí Draka ve skutečnosti pochází zřejmě ze starého Řecka. Podle jedné legendy jde o stohlavého draka Ládóna, který hlídal strom se zlatými jablky v zahradě Hesperidek a zabil ho bájný silák Héraklés. Nejdůležitější řecká bohyně Héra pak drakovi věnovala věčný život na obloze.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.