Home - Články - Den české státnosti a svátek sv. Václava. Co víte o 28. září?

Den české státnosti a svátek sv. Václava. Co víte o 28. září?

vloženo 27. 9. 2018
čas čtení: 4 minuty

Den české státnosti a svátek sv. Václava. Co víte o 28. září?

Snad každý Čech moc dobře ví, že je 28. září volno. Lidé nemusejí do práce a děti si odpočinou od školních povinností. Co však stojí za Dnem české státnosti? Jak už to tak bývá, za vším stojí historie.

sdílet článek na facebooku

Den české státnosti připadá na 28. září. Datum je také svátkem sv. Václava, knížete z rodu Přemyslovců, patrona Čech i Moravy. Tento tradiční symbol českého státu je odvozen od zavraždění sv. Václava v roce 935, na kterém se podílel Václavův bratr Boleslav. S tímto dnem je spojen i rok 995, kdy dobyl Boleslav II. Libice a došlo k vyvraždění většiny Slavníkovců. Díky tomuto masakru však došlo k upevnění raného českého státu.

Pár slov z historie


Svátek sv. Václava je už od 31. prosince 1951 památným dnem. V roce 1929 probíhaly rušné oslavy, to vše za účasti prezidenta T. G. Masaryka. Právě on řečnil a 27. září 1929 předal čestnou standardu Svatováclavskému jezdeckému pluku. K připomenutí svátku se koná pravidelná Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi. Dominantou je bohoslužba sloužená biskupy na Mariánském náměstí. V roce 2009 sloužil mši papež Benedikt XVI. 28. září je podle gregoriánského kalendáře 271 dnem roku a svátek slaví Václav a Venuše. Jméno Václav značí více slavný, slavnější a pračesky se říkalo Veceslav. Venuše pochází z latinského jména Venus, bohyně lásky. Symbolizuje touhu.

TAROT OSOBNOSTI ukazuje, jaké máte nadání a schopnosti, čím Vás sudičky obdarovaly a v jakých profesích byste svůj talent uplatnili. Dozvíte se o svých pocitech a vnímavosti, taky o tom, jak jste na tom v mezilidských vztazích. Porozumějte svému nitru a vytáhněte si své 3 karty hned teď!

Významné události


V roce 1906 bylo slavnostně otevřeno závodiště ve Velké Chuchli. K 1000. výročí smrti sv. Václava byla 1929 otevřena katedrála svatého Víta na Pražském hradě. 1941 vyhlásil Reinhard Heydrich stanné právo. 28. září 1994 došlo k potopení trajektu MS Estonia v Baltském moři a zahynulo 852 lidí. V roce 1944 se narodil nynější prezident Miloš Zeman, který byl proti ustanovení státního svátku. Došlo k tomu ve sněmovně roku 2000. Padaly námitky spojené s kolaborací.

Ostatky svatého Václava jsou uloženy v rotundě sv. Víta. Příkladný křesťanský panovník byl inspirací pro Karla IV. Věnoval se mu v díle Nová historie o sv. Václavu, mučedníkovi a českém vévodovi. Svatováclavský kult měl sloužit jako symbol české státnosti, to však zneužili nacisté za druhé republiky a za protektorátu.

Je zajímavé, i když byl sv. Václav u moci docela dlouho, je nejvíce opěvován až po své smrti.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.