Home - Články - Čarodějnice v akci a filipojakubská noc

Čarodějnice v akci a filipojakubská noc

vloženo 25. 4. 2018
čas čtení: 5 minut

Čarodějnice v akci a filipojakubská noc

Čarodějnice a čaroděje dnes známe naštěstí pouze z pohádek. Bytosti oplývající magickou silou, zanechaly v historii mnoha národů nezapomenutelnou vzpomínku. Působení nadpřirozených jevů je však i v moderní době velice diskutované.

sdílet článek na facebooku

Čarodějnictví čili čarodějství je vlastně souhrn nadpřirozených sil, které se objevují snad ve všech světových kulturách, ale mají odlišnou podobu. Tyto praktiky jsou přisuzovány většinou ženám. Možná jste nevěděli, že čarodějové a čarodějky praktikují pozitivní čarodějnictví a negativní energii využívají černokněžníci a čarodějnice. Snad každý ví, že se jedná o uhranutí, kletby, milostnou magii i věštění. Je obecně známo, že byly síly těchto intelektuálních bytostí nadsazovány a v raně novověké Evropě vedly k jejich pronásledování a upalování.

Mocné divoženky v antice

V antickém Řecku se lidé domnívali, že jsou čarodějnice ženy krásné, mocné a milé, ale také zlověstné a sexuálně nenasytné. Už tenkrát byly pronásledovány. Nejslavnější čarodějnicí byla bohyně Hekaté, o níž se říkalo, že umí z oblohy stáhnout měsíc. K dalším patřily, Kirké či kolchidská princezna Médeia. Obě prý uměly kouzlit. V Římě takovéto ženy lapili a považovali je za hrozbu. Za moci císaře Diokleciána bylo čarodějnictví trestáno upálením.


HLEDÁTE NĚKOHO, KDO SE NEBOJÍ ŘÍCT VÁM PRAVDU? Mé magické schopnosti znají vaši budoucnost! Tel. 906 701 701. Čarodějka Hekaté




Slované a jejich kněžky

Vikingové provozovali magii seidr, kterou se zabývaly především ženy, a to v noci. Tyto ženy, valy či völvy, byly neškodné stejně jako jejich čáry. Říkalo se, že ve tmě osedlaly divoká zvířata a jezdily na své sněmy. Nejvýznamnější bohyní byla Freya. Negativní magie se u Slovanů jmenovala koldun. V roce 1071 byly v Rostově nařčeny dvěma kouzelníky z neúrody čarodějnice, což vedlo k úmrtí mnoha žen.

Co křesťanská Evropa?


Na sklonku křesťanství v Evropě bylo čarodějnictví démonické, a proto trestané. Byli popravováni také nevhodní kněží. První zmínka o sletu čarodějnic je z 11. století. Popsal ho biskup Burchard z Wormsu. Jednalo se o ženy uctívající bohyni Dianu. Prý v noci opustily své tělo a vyrazily na setkání. Během 13. století bylo čarodějnictví trestáno upálením. Ve Francii se začalo říkat nočním sletům sabat, psalo se 14. století. Domnívali se, že čarodějnice obcovaly s ďáblem. V dalším století vše zesílilo a papež pověřil Svatou inkvizici rozpoznáváním a mučením čarodějnic. Během 16. – 17. století bylo ve Skotsku, Švýcarsku a německy mluvících zemích nejvíce čarodějnic. V 18. století se trápení s čarodějnice dostalo i do Ameriky. Snad každý slyšel o procesech ve městě Salem. Poslední poprava se konala v roce 1782. Lze hovořit o cílovém číslu popravených obětí 40 000 – 100 000. V 19. století se začala praktikovat lidová magie, šarlatánství.

Babizny strašily děti i dospělé. Ničily je nočními můrami. Člověk měl pocit, že se ve spánku dusí. Dokonce prý dokázaly prolézt klíčovou dírkou a nejvíce měly spadeno na novorozeňata.

Zjistěte, na co se můžete těšit v roce 2018 v oblasti vašich financí, práce, zdraví, rodiny a lásky! Stačí vytáhnout vašich 5 karet z pohodlí domova, vzápětí získáte až osmistranný podrobný výklad vaší budoucnosti od profesionální kartářky. Nechte tarotové karty, aby byly vaším věrným a oddaným přítelem, na kterého se můžete vždy obrátit.


V Anglii
se obávali ježibaby Černá Annis, jednooké lidožroutky s modrou kůží, dlouhými zuby a železnými spáry. Bydlela ve skále a z vysokého dubu vyhlížela své oběti. Potom je sežrala.

Ve Skotsku
se mluví o Bouřkové ježibabě s modrým obličejem a jedním okem. Vlasy bílé barvy podobající se zakrouceným větvím a kostkované roztrhané šaty byly dalšími znameními. Údajně měla i kouzelnou hůl.

Pálení čarodějnic – lidový svátek v objetí ohně

V předvečer prvního května se slaví filipojakubská noc, jež je spjata s pálením ohňů a vírou v čarodějnice. Možná ji znáte pod pojmem Valpuržina noc, tak se zvyklosti říká v německy mluvících zemích a Skandinávii. V gaelské historii lze hovořit o obdobném procesu, který je známý pod svátkem Beltain.

V České republice se objevilo pálení čarodějnic až díky vlivu německých států a od první poloviny 19. století a během druhé světové války, a dokonce i v období komunismu byl zakazován. Z toho je jasné, že filipojakubská noc na většině míst naší vlasti zanikla. Zapalování ohňů na kopcích, vrších a pastvinách v předvečer prvního máje je skvěle popsáno v knize Babička od Boženy Němcové. Lidé přeskakují ohnivé jazyky a tancují. Někde se zase upaluje loutka symbolizující čarodějnici. Právě v tuto noc jsou neviditelné babizny všude přítomny a slétají se z různých koutů. Silné plameny jsou pro člověka očistné a ochranné, je nutné pálit jen dřevo. Je zajímavé, pokud žena počne v tuto noc miminko, bude její potomek celý život šťastný a spokojený.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.