Home - Články - DEN ZEMĚ

DEN ZEMĚ

vloženo 22. 4. 2018
čas čtení: 5 minut

DEN ZEMĚ

Den Země se každoročně, již od roku 1970, koná 22. dubna. Poprvé to bylo 22.4.1970 v San Francisku. V roce 1990 se připojil i zbytek světa a 22. duben je od té doby Mezinárodním dnem Země. Díky tomuto svátku došlo v USA k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí Zákona o čistotě ovzduší a Zákona o čistotě vody.

sdílet článek na facebooku

Oslava tohoto dne byla původně zamýšlena nejen jako ekologický svátek, ale také jako setkání bojovníků proti válce ve Vietnamu.
Dnes má tento den upozornit lidi všech národností na dopady ničení životního prostředí. S tím souvisí recyklace odpadků a hledání obnovitelných zdrojů energie. Den Země slaví lidé na celé planetě bez ohledu na původ, rasu nebo národnost.

Nesmíme zapomínat, že naši planetu musíme chránit, stejně chrání ona nás, dává nám jídlo, pití, vzduch a všechny potřebné věci na přežití. Jsme vlastně jejími dětmi, proto se říká Matka Země. Nikde jinde by nám tak dobře nebylo.



Tento den můžeme oslavit a poděkovat naší Matce Zemi tak, že...
- budeme recyklovat odpady (oblečení, které již nechceme budeme dávat do kontejnerů k tomu určených, biologický odpad pokud možno na kompost nebo bio popelnic, plasty do žluté popelnice, sklo do zelené, papír do modré a bílé sklo do bílé popelnice),
- šetřit vodou (raději se sprchovat než napustit vanu plnou vody, při čištění zubů nebo mytí nenechávat téct vodu zbytečně, aniž by se momentálně používala...),
- šetřit energií (nepřetápět a vytahovat spotřebiče ze zásuvek, používat úsporné žárovky),
- nebudeme odhazovat odpadky,
- budeme používat minimálně čistící chemie, např. Savo,
- budeme používat biodegradabilní obaly (obaly z obnovitelných zdrojů). Různé druhy popelnic už dnes najdeme téměř v každé větší vesnici a mnohdy i na více místech, takže není problém odpad třídit.

Svátek Den Země podporuje také myšlenky moderního environmentálního hnutí. Je nutné usilovat o změnu mechanismů, které životní prostředí poškozují a zabývat se vztahem mezi člověkem a přírodou nebo vztahy mezi jednotlivými organismy.

Pojďme příkladem našim dětem už od mateřských škol, ukažme jim cestu k přírodě a naučme je ji milovat a vážit si jí. Je potřeba také seznamovat širokou veřejnost s problematikou negativních vlivů člověka na přírodu, zvířata a krajinu, v níž žijeme.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.