Home - Články - Byl Nikola Tesla médium?

Byl Nikola Tesla médium?

vloženo 5. 4. 2018
čas čtení: 4 minuty

Byl Nikola Tesla médium?

Prohlašoval o sobě, že nápady na své vynálezy dostává už hotové shora a pouze je zapíše. Byl takovým od dětství a celý život se snažil, aby ho ostatní brali vážně. Přesto zemřel s cejchem šílence. Bez něho bychom ale neměli motory, rádio, televizi, mikrovlny a mnoho dalších objevů, které jsou skryty v trezorech FBI.

sdílet článek na facebooku

Kdo byl Nikola Tesla?

Po rodičích byl Srb. Narodil se na území Chorvatska za veliké bouře. Blesky křižovaly oblohu a předznamenaly celý jeho život. Odjakživa viděl v přírodních silách, hlavně v blescích, zdroj energie – a snažil se přijít na to, jak ji zkrotit. Jeho otec byl duchovní a pro Nikolu vybral stejnou profesní dráhu. Když však chlapec prodělal osmiměsíční agonii cholery, sdělil otci, že chce jít studovat fyziku. Otec ho podporoval a poslal jej na univerzitu do Štýrského Hradce. Nikola však školu nikdy nedodělal, pohádal se s významným profesorem při přednášce o elektrické energii a byl vyloučen. Už jako student trval na nesmyslnosti využití stejnosměrného proudu, který se musel uměle nasměrovat, a prosazoval přirozený, střídavý proud. Profesor se mu vysmál, že chce Nikola zřejmě vynalézt perpetuum mobile. Co asi říkal o pár let později, když se myšlenka stala skutečností?

Spor s Edisonem a válka proudů

Nikola si splnil sen a přeplavil se do Ameriky s jasným cílem: Spolupracovat s Edisonem. Získal zaměstnání v jeho laboratoři. Edison poznal obrovský talent, ale začal se ho ihned obávat. I jemu Tesla navrhl, ať se zabývá střídavým proudem, namísto stejnosměrným. Pro nás laiky je podstatné, že při užití stejnosměrného proudu by musely být elektrárny na každém kilometru čtverečním, protože by proud nebylo možno rozvádět na velké vzdálenosti. Edison však měl rozjednané projekty a kontrakty a nehodlal nic měnit. Navrhl proto Teslovi, ať rozpracuje Edisonovu u teorii stejnosměrného proudu pro praxi, a nabídl mu, že pokud to dokáže, obdrží odměnu 500 dolarů. Nikola to vykonal, ale dozvěděl se, že slova o odměně prý byla vtipem. Odešel z Edisonových služeb a založil si vlastní laboratoř jen o pár ulic dál.


MÁTE OBAVY Z NOVÉHO ZAČÁTKU? Jak se vám zadaří? Poskytnu vám precizní výklad karet, obraťte se na mě na tel. 906 701 701! Paní Damiana



Pak začalo Teslovo vítězné tažení. Zkrotil Niagarské vodopády a uskutečnil získávání elektřiny pro půl New Yorku jen z tohoto zdroje. Obrovské vodopády prý byly jednou z věcí, kterou vídal už jako chlapec ve svých snech, ale ne ve spánku, nýbrž za bdělého vědomí. Osvítil celosvětovou výstavu ve Spojených státech, což bylo jasné vítězství takzvané válce proudů – Tesla proti Edisonovi, střídavý proud proti stejnosměrnému. Když se v domluvenou hodinu rozsvítil celé Chicago, vypadalo to jako zázrak. A také to zázrak byl.

Médium


Pak si Tesla troufl publikovat své názory, které se nepotkávaly s vědeckým ohlasem. Například to, že od mala je součástí vesmírného systému, který mu poskytuje nápady v hotové formě a stačí je jen realizovat. Prohlásil se za médium vesmírného systému. Tvrdil, že v přírodě na Zemi a také v kosmu je tolik energie, že není nutné brakovat planetu těžením ropy, uhlí a plynu. Upozornil na zdroje, které jsou kolem nás. Prohlásil, že je možné postavit automobil na elektrický motor, který bude čerpat energii z okolní atmosféry. Nebyl by to Tesla, kdyby svůj vynález ihned nerealizoval. Tento automobil brázdil silnice našeho světa těsně po přelomu století. Jeho motor byl na střídavý proud a zdroj energie se nacházel opravdu v okolní atmosféře. Možná se ptáte, proč tento elektromobil, který byl doslova perpetuum mobile, není v provozu i dnes a proč jej všichni nepoužíváme. Nuže, ptejte se, jakou moc mají nadnárodní koncerny ovládající světovou politiku. Co šejkové, těžící ropu, co automobilky s benzinovými motory, co obří ropné společnosti, co světoví dodavatelé elektřiny, co uhelní magnáti? Co by si počali, kdyby se ve velkém realizovala Teslova myšlenka? Zmizeli by ze světa, ztratili by význam. Energie pro všechny, jak ji nazýval Tesla, by převrátila civilizaci naruby. A to asi mnoho mocenských skupin nemohlo dopustit. Odkud čerpal své teorie. Kdo mu je posílal shora?

Neuvěřitelné objevy


V centru jeho zájmu bylo i „auto na vodu“, resp. na vodík, který z vody vzniká. Pokoušel se vytvořit nasměrovaný rovný blesk, a i to se podařilo. Za druhé světové války se všude psalo o Teslových paprscích smrti – byl to výboj, který byl přenášen bezdrátově mnoho set mil přímo na cíl. USA po úvaze daly přednost Einsteinovi a skupině vědců, kteří vytvořili jadernou bombu, protože její vývoj nebyl tak drahý. Tesla zrealizoval přenos energie bezdrátově, přenos zvuku, vizuálního signálu, motoru moderních aut, mikrovln, které dovedou víc než jen ohřát jídlo, a také právě těchto paprsků smrti. Od nich si sliboval světový mír. Domníval se, že když tuto zbraň budou vlastnit všichni, nikdo si netroufne rozdmýchat válečný konflikt. Ve své době daroval tento patent všem spojencům, kteří bojovali proti hitlerovskému Německu a takzvané Třetí říši. Vidíte sami. Nic z toho, co dnes máme, bychom bez Tesly neměli.



Vesmírná inspirace


Po svých proklamacích, že nápady dostává jako medium z vesmíru (mimochodem, v jeho zápisech nebyl nikdy jediný škrtanec – opravdu je zapisoval plynule), a po svých pokusech s blesky, začal být považován za podivína a blázna. Tuto jeho image podporovaly státní úřady. Proč asi? Už za jeho života odkoupil většinu jeho vynálezů státní úřad USA a kromě peněz měl Tesla zaplacený doživotní pobyt v nejluxusnějších hotelích. Nikola zřejmě tušil, že je to jediná možnost, jak uvést své objevy do praxe, a tak souhlasil. Netušil, že patenty jsou zakupovány s cílem vše utajit, nikoliv použít užitečné technologie pro lidstvo. Po Teslově smrti 7. ledna 1943 v hotelu New Yorker jeho apartmá okamžitě uzavřela FBI. Z jeho domova odvezli všechny záznamy a přístroje. Později FBI některé dokumenty uvolnila pro Teslovo muzeum v Srbsku, ale dovedete si představit, které – pouze ty, z kterých nevyplývalo, že tento muž měl moc budoucnost lidstva nasměrovat zcela jiným směrem. Deštné pralesy nemusely být zničeny, země vytěžená, mořské dno předmětem bojů o plyn. Nemuseli jsme být rukojmími automobilek, těžařů, dodavatelů ropy, elektřiny a uhlí. Tesla dostal své dary shora a chtěl se o ně podělit. Velikost jeho ducha je srovnatelná snad jen s Einsteinem, možná vyšší. Po své smrti nám zanechal 700 patentů, z nichž většinu neznáme. Jeho jméno upadlo v zapomnění a ti, co o něm vědí, jej považují za šílence. Jeho odkaz však existuje. Je tu stále pro nás všechny.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.