Home - Články - Astrologické stavby Otce vlasti

Astrologické stavby Otce vlasti

vloženo 7. 7. 2022
čas čtení: 4 minuty

Astrologické stavby Otce vlasti

Na dvoře největšího českého panovníka měla astrologie své pevné místo. Žádná ze slavných staveb Karla IV. se neobešla bez astrologické konzultace a přesně zítra to bude 665 let od položení základního kamene Karlova mostu.

sdílet článek na facebooku

Když císař zakládá město...

Zakládání města bylo od starověku náboženským i magickým aktem. Panovník potřeboval mít jistotu, že se vše podaří, což si vydatně pojišťoval dávkou kouzel. Císař Karel IV. (1316-1378) se proto radil s astrology i církevními hodnostáři.

Most, který bude stát navěky

O položení základního kamene Karlova mostu nerozhodoval nikdo jiný než astrologové. Vypočetli, že nejpříznivějším okamžikem k položení je 9. červenec roku 1357, přesně v 5 hodin a 31 minut. Tento čas představuje symbolickou řadu lichých čísel. Těm se připisovala ochranná moc před zničením povodní. Všechny planety byly zrovna nad obzorem. V ascendentu stálo znamení Lva, heraldický symbol českých zemí i samotné Prahy.


O letním Slunovratu vidíte z Karlova mostu zapadat Slunce přesně v místě, pod nímž jsou za presbyteriem uloženy ostatky sv. Václava.

Staroměstská věž

Staroměstská věž je jednou z nejtajemnějších staveb v Praze. Je symbolicky rozdělena do čtyř sfér, z nichž každá náleží jednomu živlu. Nejvyšší je sféra hvězdná, spjatá s elementem ohně. Na nejvyšším ochozu věže je osmačtyřicet trojlistů, tedy počet souhvězdí tradovaných od dob astronoma Ptolemaia až do 15. století.

Karlštejn

Tento hrad plnil především funkci duchovního útočiště. Karlštejnské hradby měli chránit dobro proti náporům pekelných sil. V symbolice stavby lze vidět vyšší zasvěcení, znalost mystiky a příslušnost k tajným společenstvím odpovídající postavení Karla IV., muže převyšujícího svou dobu.

Potřeba astrologických konstelací k položení základních kamenů staveb jistě vycházela z potřeby dělat správné věci ve správnou chvíli. Čas ukázal, že tomu tak skutečně bylo.



1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.