Home - Články - Líbání místo pálení

Líbání místo pálení

vloženo 5. 7. 2022
čas čtení: 5 minut

Líbání místo pálení

Symbolické tvrzení sňatku, líbání papežského prstenu jako výraz podřízení, Jidášův zrádný polibek… to některé z mnoha druhů polibků, které známe v naší kultuře. Polibek je akt, který obklopuje magická síla, zároveň je opředen mnoha mýty a tajemstvími.

sdílet článek na facebooku

6. července si kromě mučednické smrti mistra Jana Husa připomeneme ještě jeden, poněkud veselejší, významný den. Je to Světový den polibku, který byl původně oslavován ve Velké Británii, postupně se ale rozšířil do celého světa. Při té příležitosti se pojďme podívat na 3 největší záhady, které se líbání týkají.

1. Líbání Kamene z Blarney

Kámen z Blarney je soustava kamenných bloků v jednéí z věží hradu irské vesnici Blarney. Hrad byl postaven v roce 1446 Cormacem Laidhivem McCarthym na obranu před cromwalskými a vojáky Viléma III. Říká se, že políbení kamene přinese dotyčnému dar velké výřečnosti. Ovšem vůbec není jednoduché to provést, protože kámen je mezi hradní zdí a příkopem, a líbající tak musí ležet na zádech, prohnout se a chytit se železných tyčí, které tam kdosi připevnil jako oporu. Je to celkem nebezpečné, protože se může stát, že spadnete. Před úkonem se doporučuje praktikovat jóga nebo nějaké jiné cvičení.


Odkud se legenda vzala, není úplně jasné. Jedna pověst vypráví, že jakási stařena kámen očarovala jako odměnu pro krále, který ji zachránil před utonutím. Políbila kámen a to králi dalo schopnost hovořit příjemně a přesvědčivě. Jiné báje říká, že Cormac McCarthy dostal kámen od Roberta Bruce jako poděkování za pomoc v bitvě u Bannockburnu. Během diskuse s Alžbětou I. mu pak prý královna řekla, že má v ústech „hodně Blarney“. A tak vznikla tato pověst.

2. Polibek pod jmelím

O jmelí existuje mnoho pověr, z nichž vychází spousta legend o polibku. V Anglii 18. století lidé věřili, že tato rostlina dokáže ovlivnit ženskou plodnost. Proto jej dodnes ve tvaru koule věší na dveře, a to nejen o Vánocích. Vánoční polibek pod jmelím ale dokáže přinést dlouhodobý láskyplný vztah. Původ tohoto zvyku je ovšem mnohem starší. V severské mytologii známe boha lásky, Baldra, který byl zákeřně zabit šípem ze jmelí. Po svém návratu z podsvětí se přeměnil v bílé kuličky na jmelí a žehnal milencům, jež se pod ním políbili.

3. Eskymácký polibek

Velmi oblíbená lidová moudrost praví, že se Eskymáci třou nosy o sebe místo klasického polibku. Dělají to tak proto, aby nepřimrzli. Nejen, že to není pravda, ale navíc se Inuité, jak by se obyvatelům arktických oblastí Ameriky mělo správně říkat, skutečně netřou nosy o sebe.


Mýtus vznikl v roce 1922, kdy se stal hollywoodský film Nanuk, člověk primitivní velkým trhákem v celé Americe. V jedné scéně byl zaznamenán kunik, eskymácký pozdrav, kdy si zdravící vzájemně přičichnou k nosu a tvářím. Podobnou zvyklost najdeme i v jiných částech světa.

Slavte polibkem

Pokud si tedy 6. července kromě mistra Jana Husa vzpomenete i na Světový den polibku, snad se vám podaří najít někoho blízkého, s nímž tuto událost oslavíte. Pokud ne, možná se vám ještě podaří rezervovat si letenku do Irska a polibkem kamene zvýšit své rétorické schopnosti.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.