Home - Články - Anna chladna z rána – jak naši předci bojovali o sluneční paprsky

Anna chladna z rána – jak naši předci bojovali o sluneční paprsky

vloženo 26. 7. 2018
čas čtení: 5 minut

Anna chladna z rána – jak naši předci bojovali o sluneční paprsky

Anna chladna z rána je lidová pranostika vážící se ke dne 26. července. V tu dobu má svátek Svatá Anna. Čím byl tento svátek významný pro naše předky a čím se v dnešních dnech můžeme inspirovat my?

sdílet článek na facebooku

Babička Ježíše Krista

O Svaté Anně se traduje, že je babičkou Ježíše Krista. Společně se svým manželem Jáchymem byli pastýři, kteří se nejenom vzorně starali o svoje živobytí, ale byli i velmi štědří ke svému okolí. Jediné, co je sužovalo, bylo to, že nemohli mít dlouho děti.

Podle starých vyprávění proto odešel Jáchym do pouště, kde se čtyřicet dnů postil a prosil boha o pomoc. Jeho prosby byly vyslyšeny, snesl se k němu anděl, který mu prozradil, že je bůh brzy obdaří dcerou.

Jáchymovi a Anně se zanedlouho narodila dcera – Marie. A to byla právě budoucí maminka Ježíše Krista. Svatá Anna je od té doby patronkou manželů, rodiček i matek obecně. Jako svoji patronku ji mají i některá slavná místa – například Bretaň, Innsbruck či Neapol. A zajímavé, je že se k ní lidé často modlí i za déšť. To už se ale dostáváme k lidovým tradicím.

Prodlužující se noci


Léto se přehupuje skoro do své poloviny, pole zlátnou, někde už se sklízí, a lidé si pozvolna začínají všímat prodlužujících se nocí, a zvláště pak chladných rán. Podle meteorologů a jejich dnešních vysvětlení k žádnému zvláštnímu jevu nedochází, neboť za chladnými rány stojí právě a jenom ty prodlužující se noci.


OKOUZLILA VÁS ZADANÁ OSOBA? Nevíte, co dál? Ráda vám poradím! Tel: 906 701 701. Kartářka Jasmína



Naši předci ale v nezvykle chladných ránech, které většinou přicházely těsně s příchodem Svaté Anny, vzkaz od zimy, že se již blíží a bude ubývat slunečních paprsků. Takové mateřské varování Svaté Anny, že by všichni měli myslet na to, že je třeba připravit se dobře na zimu a také posílit sluneční energii, aby léto vydrželo, co nejdéle. Až se zima zeptá, cos dělal v létě, je další úsloví, kterého se naši předci drželi. A především na Svatou Annu si měli možnost zrána uvědomit, že je zapotřebí věnovat se dělání dostatečných zásob, sklízení plodů, přípravě dřeva a dalším činnostem.

Boj za sluneční paprsky byl většinou spojen se sklizní – dělali se například různé panenky ze slámy, které se oblékaly do šatů, rozdělávaly velké ohně a tančilo se až do ranních hodin, aby se noc proteplila ohněm a ráno získalo větší žár.

Pečivo a květy na počest létu


Také se peklo z prvních sklizní a vždy jeden kousek byl zasvěcen bohu či bohům, nejenom jako poděkování za dobrou úrodu, ale také jako prosba za to, aby sluneční paprsky vydržely, co nejdéle. Slunce bylo skryto i ve Svatojánských kytkách -například třezalce, právě olej z ní, vyráběný tradičně na Svatého Jána – 24. července, se většinou v tyto dny stáčel a uskladňoval na zimu.

Měsíční tarot - SRPEN. Zjistěte, čeho byste se měli v srpnu vyvarovat a čemu jít naproti, abyste nepromeškali jedinečnou příležitost! Vydáte-li se totiž správnou cestou díky radám skrytým v tarotu, urychlíte si cestu k úspěchu! Vytáhněte si svoje 3 karty z pohodlí domova a získáte výklad připravený profesionální kartářkou.

Svatá Anna v dnešní době

Čím může den Svaté Anny významný pro nás? Tak především bychom neměli podceňovat lidová moudra a pro jistotu bychom si měli přidat na spaní o deku navíc, nocujeme-li pod širákem, popřípadě se tepleji obléci, vyrážíme-li někam již zrána.

Svatá Anna má ale vzkaz blížící se zimy i pro nás, pokud máme například v plánu udělat si na zimu zásoby bylinek z přírody, pak bychom neměli už dlouho otálet, protože s chladnějšími rány jsou již pro sběr čím dále horší podmínky. A stejné je to s lesními plody, borůvky a ostružiny jsou teď ještě stále v nejlepší formě.

Také bychom měli posílit po vzoru našich předků sluneční energii, nemusíme sice nic vyrábět ze slámy, ale mohly bychom se zahalit do žluté barvy, dopřávat si více slunečních koupelí – opalování, protože energii ze slunce si také můžeme uchovat do zásoby.

A pokud je vám líto, že jste si třeba nestihli vyrobit třezalkový olej. Ještě je pořád čas to napravit, i v těchto dnech ještě seženete dostatek žlutých květů třezalky, které stačí jenom napěchovat do sklenice, zalít rostlinným olejem, překrýt celofánem a nechat zhruba měsíc vystavené slunečním paprskům. A tento léčivý olej pak funguje jako hotový rodinný poklad na celou zimu.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.