Home - Články - Aj, začíná nám čínský Nový rok!

Aj, začíná nám čínský Nový rok!

sdílet článek na facebooku
vloženo 4. 2. 2016

Aj, začíná nám čínský Nový rok!

Čínský disident a podle anket nejvlivnější umělec světa Aj Wej-wej zahajuje čínský Nový rok v Praze slavnou výstavou Zvěrokruh. Výstavu zahájí osobně a přednáška musela být pro obrovský zájem přemístěna z knihovny Václava Havla do auly Filosofické fakulty UK. Profesorem Knížákem byla výstava označena za „konfekci“, zdá se však, že mistru Ajovi to vůbec nevadí.



Jaký má být čínský Nový rok?

Je to svátek veselí, přátelství a očištění. Pokud chcete zkusit alespoň některé z čínských tisíciletých tradic, ukliďte si před 8. únorem vše, co můžete, abyste z domova vymetli loňskou smůlu, ale po 8. únoru, začátku čínského nového roku, na smeták a vysavač ani nepomyslete! Mohli byste z domu vymést letošní štěstí a hezká překvapení. Tato doba, které můžeme říkat „Stop úklidu“ trvá po celou dobu oslav, to jest dva týdny.

Barvy štěstí a radosti jsou červená a zlatá, proto je dobré oblékat se do nich a mít s nimi doma vše slavnostně vyzdobené. Navštivte, koho stihnete, jde totiž také o svátek družnosti, přátelství a pomoci a návštěva během doby oslav rozhojní naše dobré vztahy a rodinné svazky. I na vstupních dveřích je správné mít sváteční barvy, aby hosté věděli, že jsou vítáni. Pokud nabízíte cukroví, pečivo nebo ovoce, nabízejte je vždy v sudém počtu, protože lichá čísla svou nesymetričností nosí smůlu. Šťastným ovocem, které nosí hojnost a plodnost, je mandarinka a citrusové ovoce vůbec. Obdarujte s ním všechny přátele a dopřejte si je každý den, ale nezapomeňte – v sudém počtu!

Nejmagičtějším číslem tohoto svátku je osmička, proto je dobré mít u stolu osm lidí, na oblečení osm knoflíků, na dveře zaklepejte osmkrát a vůbec vše, co rádi děláte, osmkrát zopakujte. Květinou těchto oslav je lotos – a protože v květinářství na rohu jej určitě nekoupíte, můžete si tento šťastný květ poskládat jako origami a vyzdobit s ním stůl nebo okna.



Nejdůležitější věcí je, jednat a mluvit mírumilovně a s láskou. Pokud budete křičet, nadávat, plakat nebo nedej bože mít hysterický záchvat, mohlo by vám to zůstat po celý rok! A to jistě nechcete vy, ani vaši blízcí. Proto pozor! V předvečer i den svátku a pokud možno následující dva týdny neexistuje nic, co by vám stálo za to pozvednout hlas či tlak. To bude krásný únor, viďte?

Největší bojovník proti Čínské vládě


Mistr Aj Wej-wej se touhle zásadou jistě řídí. Kam by přišel, kdyby se rozčiloval? Nedávno mu čínská vláda srovnala se zemí celý ateliér, čínský arest zná dokonale a domácí vězení si taky vyzkoušel. Jeho manželku nebo známé policie zatkne a odvede k výslechu, kdy chce. Mistr Aj (což je umělcovo příjmení) je tvůrcem mnoha slavných konceptuálních projektů, které neujdou pozornosti světa nejen díky originalitě, ale i svou vahou. V Londýně bylo nutné zkontrolovat podlahu výstaviště, zda unese stovky tun výstavních exponátů.

I když mistr Aj vyrobil náhodou něco droboučkého, což byla porcelánová, ručně malovaná slunečnicová semínka, na nichž umělecká dílna pracovala několik let, bylo těch krásných maličkých semínek 160 tun. Jeho dřevěný les z rozporcovaných a opět sestavených kmenů se setkal ve světě s velkým ohlasem a exponáty sestavené z jízdních kol zabíraly v Berlíně obří výstavní halu. Měly být poctou majiteli půjčovny bicyklů, který se stal jednou z mnoha obětí vládní represe. Berlínskou výstavu Aj Wej-wej osobně nezahájil, neboť mu čínská vláda na několik let sebrala pas. Přesto Aj čínského prezidenta na svou výstavu pozval a ten se na ni se vší slávou skutečně dostavil. Proto si myslím, že ani pan Knížák se po své kritice nemusí obávat, mistrovy odvety, neboť Aj se řídí úslovím: „Vlci vyjí a karavana jde dál.“

Ajův Zvěrokruh

Dvanáct bronzových hlav čínského zvířetníku se od ostatních děl Aj Wej-weje liší. Jsou totiž replikou historického zvířetníku, který tvořil sluneční hodiny v Zahradě dokonalého jasu a který byl zničen cizími vojsky za opiových válek v roce 1860. Mistr Aj tímto dílem skládá poctu své domovině a jejímu duchovnímu rozměru. Svou návštěvu jistě využije, stejně jako všechny ostatní, k boji proti čínské vládě.

Kromě toho je záměrem Zvířetníku lidi též pobavit, protože Ajovi se zdálo umění na ulicích a náměstích celého světa příliš strnulé a vážné. Aj je velkým vtipálkem, osobně natočil video na gangham style v době jeho největšího rozmachu, nahrál též rockovou desku, ačkoliv není hudebník, (podle jeho slov je „trochu punk a trochu pop“) a v čínském vězení zpíval svým bachařům písně Čínské lidové armády. Občas se v rámci svého umění fotí i s přítelkyněmi nahatý, takže by stálo za úvahu, jak inspirativní by mohlo být jeho setkání s Janem Saudkem.

Rozhodně je jasné, že v českých stojatých vodách je Ajova návštěva více než vítaná. Osvícení se budou bavit, malodušní závidět, a pokud náhodou na Hradě opět zavlají červené trnky, bude to přesně v intencích oslav čínského nového roku. Mohly by mít pro změnu zlatý lampásek.

Zajímáte se o čínskou medicínu, taoismus nebo o o Feng-Shui? Nechte si vyložit karty dle čínské astrologie. Obraťte se na naši astroložku Karmen! Jednu z největších profesionálek v ČR. Zavolejte mi hned na tel. 906 701 701 nebo mi pošlete SMS ve tvaru SMS KARMEN na 904 30 44!

Nevíte, jaké jste znamení v čínském zvěrokruhu? Zjistěte to!

Volba znamení

Vaše datum narození:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.