Home - Články - 5 starodávných měst ukrytých pod vodní hladinou

5 starodávných měst ukrytých pod vodní hladinou

vloženo 10. 11. 2021
čas čtení: 5 minut

5 starodávných měst ukrytých pod vodní hladinou

Všichni jsme slyšeli o Atlantidě - kdysi velké město, nyní pod hladinou oceánu. Nikdo ho neviděl, ale každý o něm slyšel. Na rozdíl od tohoto fiktivního ostrova existuje několik měst pohřbených pod vodou, která čekají na objevení. Pojďme se ponořit do zkoumání 5 nejzáhadnějších měst starověkého světa, která zmizela pod vodou.

sdílet článek na facebooku

Baiae, Itálie

Starobylé římské město, které bylo něco jako rekreační letovisko pro tehdejší boháče a celebrity. Protože se nacházelo v oblasti činných vulkánů, mělo několik horkých pramenů a tento stálým zdroj teplé byl jedním z důvodů obrovské popularity tohoto místa. Když stoupla hladina moře, osud Baiae byl zpečetěn a návštěvníci si museli najít nová města místa pro hýření svým zlatem. Pod vodou lze navštívit velký počet zničených památek, včetně slavné Pisonovy vily, které se zmocnil císař Nero, když bylo odhaleno spiknutí, v kterém figuroval i její původní majitel.

Atlit-Yam, Izrael


Řada osad z mladší doby kamenné nacházejících se u pohoří Karmel se nazývá Atlit -Yam. Rozlehlé osídlení bylo vybudováno mezi roky 5550 a 6000 před naším letopočtem a stále lze rozpoznat základy domů a silnic a studní. Město zmizelo, když ho smetla náhlá tsunami způsobená sopečným výbuchem. Ve středu města je oltář, kde prý byl uctíván duch vody. Také tu najdeme asi 65 koster mužů, žen a dětí, obětí tuberkulózy, který je pravděpodobně první smrtelnou nemocí, která vyhladila nějakou civilizaci.



Kambajský záliv, Indie


K poměrně nedávnému objevu v Kambajském zálivu došlo vlastně náhodou, když skupina vědců testovala znečištění vody. Při této příležitosti narazili na osídlení, které donutilo historiky zamyslet se nad tím, které město je tedy nejstarší na zemi. Našli tu totiž lidskou kostru, která se po městě, kde je nyní Kambajský záliv, procházela před více než 9 500 lety. Tím by radikálně předstihla Sumery i Harappskou civilizaci. Ta je podle některých badatelů patrně dědicem této prastaré kultury, jejíž hmotné ostatky zůstaly pod vodou. Někteří dokonce tvrdí, že jde o pozůstatky bájného města Dvārakā, o němž se můžeme dočíst v Mahábháratě.

Ruiny v jezeře Titicaca, Bolívie

Jezero Titicaca má tajemnou atmosféru mnoho místních obyvatel považuje toto místo za posvátné. Na dně jezera najdete mimo jiné chrám, terasy a cesty, které o více než 1 500 let předběhly počátky civilizace Inků. K objevení města pomohly indiánské legendy, které hovořily o ztraceném městě Wanaku, kde se měl skrývat obrovský poklad. Jako první začal jezero zkoumat slavný oceánograf Jacques Cousteau, který vyzvedl z jezera starobylou keramiku. Další expedice pak objevily vlastní ruiny města, sochy, zlaté šperky a další artefakty.

Ši Čeng, Čína

Základy města, někdy nazývaného čínskou Atlantidou, byly položeny před téměř 2 000 roky. Zajímavé je, že zkázu města způsobil pokrok. Poté, co byla dostavena přehrada na řece Xin'an, která pohání obrovskou vodní elektrárnu, se město ocitlo pod hladinou jezera a stalo se vyhledávanou potápěčskou atrakcí. V 40metrové hloubce tak můžete obdivovat úžasně zachovalé městské hradby, brány a sochy.

Každý kraj má zásobu strašidelných báchorek, které si lidi vyprávějí i dnes. Když máte štěstí, zjistíte, že to nejsou jen povídačky k pivu! Přečtěte si více ZDE...

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.