Home - Články - Láska je kořením všech jídel

Láska je kořením všech jídel

vloženo 4. 11. 2021
čas čtení: 10 minut

Láska je kořením všech jídel

Každý z nás si pamatuje určitá jídla, která z našeho života zmizela spolu s člověkem, který je vařil. Babiččiny buchty, tetin bramborák, tátův guláš. Snažíme se je napodobit, seženeme i přesný recept, ale ať děláme, co děláme, není to ono, je to jen SKORO ono.

sdílet článek na facebooku

Babiččino pokušení

Babiččino kuře milovala celá rodina. Pravidelně nás zvala na oběd a ptala se: „Tak co mám uvařit?“ „Kuře, kuře!“ skandovali sborem. Nesnídali, aby měli na kuře v břichu pořádné místo, a to nejen děti, ale i dospělí. Ještě než otevřela dveře, cítili v chodbě domu tu nenapodobitelnou vůni. Táhli za tou vůní jak vosy na med. Skoro nemluvili, protože jen vychutnávali tu božskou chuť. Kostičky ohlodali „dočista dočista“.

Byla spokojená, tiše se usmívala. Každému přidala a skupina nedovedla říct ne. S nacpanými břichy sotva dýchali a babička řekla: „Tak se natáhněte.“ Popadali, kde bylo místo, někdo na postel, kde v peřinách číhaly její pletací jehlice, kniha, brýle a načatá čokoláda, někdo na gauč a někdo prostě na zem. To bylo její nedělní vítězství. Připravila pokušení, kterému nebylo možné odolat, jemuž se člověk oddal celou bytostí a své podlehnutí si na sto procent vychutnal.


I když nebyla na setkání připravená a neměla navařeno, dopadlo to stejně. „Ahoj, že máš hlad! Umíchám ti vajíčka.“ Nikdo nevysvětlí, že pár vajec, kousek másla a trocha soli mohla mít tak jedinečnou chuť. Od té doby nikdo taková vajíčka neudělal. Víte proč?

Vyznání na talíři

Jedinečnost jídla vznikne tehdy, když se kuchař moc těší, jak bude chutnat milovanému člověku, jehož očekává. Vaří a těší se na jeho příchod, chce ho potěšit, představuje si, jak mu nebeskou laskominou vyzná svoje city. A je to právě tak. Vaření je velice nápadným způsobem vyznání lásky. Čekáme vzácného hosta, chystáme slavobránu, do váz rovnáme ty nejvoňavější květiny, říkáme: „Jsi pro mne tak vzácný, ten nejvzácnější člověk na světě! Vždycky jsem tu pro tebe, vždycky ti pomůžu, dám ti vše, co si budeš přát. Miluju tě.“ Tohle všechno říkáme vlastnoručně uvařeným jídlem, pokud vaříme opravdu s láskou. Myslíte si, že by se mohlo stát, že tato nádherná energie v jídle nezůstane? Že se někam vytratí? Ó ne, to se stát nemůže. Potvrzuje nám to zákon o zachování energie.


Nevařte ve spěchu

Od pradávna až dodnes, v časech hladovění a nejistoty, je pro člověka největší jistotou máma. Nejen tou citovou. Mimino dobře ví, že máma je zásobárna toho dobrého mléka a že když je ona nablízku, nebude mít hlad. Pokud položíte novorozené dítě mamince na nohy, začne lézt za vůní mléka, které cítí z mateřského prsu. Oproti všem teoriím, že lézt bude nejdřív za šest neděl, dokáže si najít zdroj svého potěšení už den po narození. Nebojte se to vyzkoušet, protože děťátko si tím posiluje svaly a utužuje kondici.

Od nejdůležitější role mámy se odvozuje naše uctívání hostů jídlem a naše podstrojování vlastním dětem. Vše je jen přenesené ubezpečení – dokud máš mě, nebudeš nikdy hladovět. Mám tě rád.

Za vším je láska. Proto nevařte ve spěchu a z povinnosti, raději s láskou namažte chleba a ozdobte ho cibulkou a zeleninou… Po mnoha letech budou vaši blízcí vzpomínat: Tak dobrý chleba k svačině mi od těch dob už nikdo nenamazal!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.