Home - Články - Co je pravda na starých pověstech

Co je pravda na starých pověstech

vloženo 20. 4. 2022
čas čtení: 5 minut

Co je pravda na starých pověstech

Každý kraj má zásobu strašidelných báchorek, které si lidi vyprávějí i dnes, v době virtuálních informací. Když máte štěstí, či možná smůlu, zjistíte, že to nejsou jen povídačky k pivu! Jak by se jinak mohly tak dlouho vyprávět?
sdílet článek na facebooku

Zkamenělá svatba

U Malhostovic na Tišnovsku posílají všechny turisty, ať se podívají na Zkamenělou svatbu. Turisté se fotí na skále připomínající vítězný oblouk, dělají si tu pikniky a na selfiích objímají skalky, které by snad mohly být lidskými postavami.

Jen místní sem zavítají v noci. Milenci, ovínění návštěvníci zábav a romantici. Když si lehli na skálu a zadívali se do nebe, slyšeli zvuk koňských kopyt, cinkání sklenic a svatební písně. Podle pověsti zde nechal ženich zastavit po svatebním obřadu cestou na hostinu. V době, kdy zvonilo poledne a všichni věřící se modlili Anděl páně, veselá společnost pila a zpívala. Za trest prý zkameněli a na hostinu nikdy nedorazili. Vypráví se také, že svatbu proklela samodruhá dívka, kterou ženich uvedl do hanby a pak si vzal jinou.


Ponurý Velký kámen

U malé vesničky Pohoří na Nepomucku je skála Velký kámen.

Skrytá v temném hustém lese starých dubů a buků skrývá celé věky své tajemství. Prý je tam skrytý poklad z dob, kdy krajem táhli husiti a šlechta se bála o své poklady. Kolem Velkého kamene navíc straší. Kdo jde v noci kolem, vždy sejde z cesty a zabloudí. A vždy slyší praskání, jak ho někdo hustým lesem sleduje. Lesní cesta kolem skály je stále dost užívaná, chodí se po ní z letního kina.

Dnešní náctiletí, jejich tátové i dědové, každý v noci u Velkého Kamene zabloudil. Popisují to všichni stejně: Uděláte krok z cesty, pak krok zpět – a cesta už tam není. Kolem se ozývá nejen praskání, ale i podivné hučení. Čekání na rozbřesk mezi kameny a trním bývá dlouhé. Na Velkém kameni jsou vytesané schody – nahrubo a nepravidelně. Bývalo tu obětní místo v době, kdy zde bylo hradiště chamské kultury. Ta zůstává dodnes tajemná i pro archeology. Nezanechala, na rozdíl od jiných, ani pohřebiště. Když na plošině Velkého kamene zadupete, dunění se rozléhá celým lesem. Je jasné, že je v něm velká dutina. Skrývá snad bájný poklad?


Had hospodář

V jižních Čechách se hodně vypráví o hadu hospodáři. Provázel domácnost, kamkoliv se stěhovala a mohl způsobit úrodu a hojný chov dobytka – nebo také opak. Prý vylézal v noci a hledal svou obětinu – misku mléka. Na hlavě míval zlatou korunku. Kdo mu ji ukradl, byl v pověstech bez výjimky zničen, suchem, neúrodou, dluhy a nemocí. Komu však had daroval korunku sám, byl oblíben všemi, vyzdvižen na společenský vrchol a měl všeho dostatek.

Existují farmy, kde i dnes odlijí při dojení mléko do misky, kterou nechávají stát v chlévě. Ráno je mléko vypité do poslední kapky. Jeden z farmářů se prý šel v noci podívat, kdo mléko pije. Mezi dveřmi na něho padla tíseň, zatočila se mu hlava a na oči sedla mlha. Slyšel jen jakýsi svist a viděl skrz mlhu plazivý pohyb. Víckrát v noci do chléva nešel, ale misku s mlékem dává denně na stejné místo. Daří se mu velmi dobře.

Už sice nemáme mezi sebou Boženu Němcovou, aby zapisovala lidové báchorky, ale při troše snahy zjistíte, že se stále tradují a leckdy mají věcný základ. Pokud byste si je chtěli ověřit, máte možnost. Přejeme vám hodně odvahy.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.