Home - Články - Zrádná středa

Zrádná středa

sdílet článek na facebooku
vloženo 23. 3. 2016

Zrádná středa

Škaredá či Sazometná středa byla dnem, kdy se odehrál notoricky známý příběh o Jidášově zradě. Z dnešního pohledu ale jen za vypsanou odměnu poskytl orgánům státní moci informace vedoucí k dopadení hledané osoby.



Jidáš jako Morana?


Pravda, Římané byli vlastně okupanti, takže lze Jidáše považovat spíše za kolaboranta. Snad právě proto se v Polsku na Škaredou středu shazuje z kostelní věže panák, který má symbolizovat tuto nešťastnou biblickou postavu. Poté je figurína vláčena vesnicí a to, co z ní zbyde, vhodí naši severní sousedé do potoka či řeky. U nás jsme si ponechali krásný pohanský zvyk vynášení Morany.

Čištění komínů a dělání bouřky

V českých zemích je Škaredá středa tradičně zasvěcena čištění komínů, aby byly na Velikonoce pěkně čisté. Právě proto se tomuto dni někdy říká Sazometná středa. Na Maltě zase mají L-Erbgħa tat-Tniebr, tento krkolomný název odkazuje na hromobití, jež v ten den podle Bible nastalo. V minulosti chodily děti do kostela a bubnovali na dřevěné lavice, které vydávaly zvuk podobný bouřce. Ve Skandinávii zase měli k tomuto účelu speciální dřevěné špalíky, které dokonce ve Škaredou středu nahrazovaly kostelní zvony.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.