Home - Články - Sliby, tržiště a velký hněv

Sliby, tržiště a velký hněv

sdílet článek na facebooku
vloženo 21. 3. 2016

Sliby, tržiště a velký hněv

Nikdo pořádně neví, proč se pondělku v týdnu před vyvrcholením Velikonoc říká Modré či Žluté pondělí. Ale víme, co v tento den jeden z největších mužů našich dějin dělal. Existují záznamy o dvou významných skutcích.



Fíkovník - slibotechna


První z nich se váže k prokletí fíkovníku. Když se totiž Ježíš se svýmu učedníky po svém příjezdu ubytoval v Betánii, vyrazil do okolí poměrně hladový a když spatřil ve fíkovníkovém sadu jeden ze stromů obsypaný listím, došel až k němu v očekávání zralého ovoce. Přestože ještě nebyla fíková sezóna, jsou tyto stromy zvláštní tím, že plodí dříve, než na nich vyrazí listí. „Nechť už na tobě nikdy neroste ovoce!“, prohlásil rozohněný Ježíš. Každý se jistě někdy naštveme, když se něco nepovede, to je pochopitelné. Ale syn Boží by si na takové proklamace měl dát pozor. O pár hodin později si totiž Kristovi učedníci všimli, že strom úplně uschl. Proč to dobrotivý vykupitel udělal? Chtěl ukázat, že by nikdo neměl slibovat něco, co nemůže splnit.

Incident v chrámu


O něco později se Ježíš se svými věrnými vydal do chrámu, kde to vypadalo spíše jako v prodejně suvenýrů kombinované se směnárnou a provozovnou rychlého občerstvení. Syn Boží byl skutečně vytočen a jeho brunátný výraz přinutil kšeftaře na útěk. Chrám přece není tržiště. Když se pak dal do své léčitelské práce, chrám byl prostoupen radostným dětským křikem a dupáním. Navrátivší se kněží se snažili Ježíše vykolejit, ale ten je v odborné teologické disputaci utřel tak, že zase zkoprněle odešli. V tento den ležel Kristovi celý Izrael u nohou.



Co si z toho vzít?

Modré (nebo žluté) pondělí je výborným dnem pro zahájení jarního úklidu, přesunu věcí na jejich správné místo a navrácení prostorů k jejich správnému účelu. Zároveň se můžete zamyslet, kolik máte mezi sebou takových planě slibujících fíkovníků a zda občas také nejste jeden z nich.

Květná neděle znamená zahájení pašijového týdne. Přečtěte si náš článek: Příjezd velkého očekávání a dozvíte se o příjezdu Krista do Jeruzaléma.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI PORADCI - Vyberte si svého poradce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.