Home - Články - Zimní léčení mazlíčků pomocí přírody

Zimní léčení mazlíčků pomocí přírody

vloženo 12. 12. 2019
čas čtení: 4 minuty

Zimní léčení mazlíčků pomocí přírody

Především v období zimních plískanic uleháme s nachlazením. A nejen my, často i naši domácí mazlíčci.
sdílet článek na facebooku

Život jim ztrpčují i bolavé tlapky z nasolených chodníků a silnic nebo třeba problémy se srstí. Ta trpí především kvůli extrémní změnám teplot mezi přetopenou domácností a chladem a vlhkem zvenčí. Dobrou zprávou ovšem je, že nám příroda dala několik léků.

Přírodní pomoc pro rozpraskané tlapky a jiné kožní neduhy

Top jedničkou na bolavé tlapky je třezalkový olej. Ten působí jednak protizánětlivě, jednak tlumí bolest a také pozitivně ovlivňuje náladu. Mimo to má velkou hojivou schopnost, proto se hodí i na léčení dalších kožních neduhů – bolístek, jizev nebo modřin.

Pokud rána hnisá, tak je lepší vyzkoušet heřmánek nebo řepík. Obě bylinky jsou protizánětlivé a navíc se mohou užívat i vnitřně, takže vůbec nevadí, pokud si je domácí mazlíček olíže. Máme-li vyrobenou mast, pak je nevhodnější, ale pro omývání můžeme využít i odvar. Ten se připravuje stejně jako čaj, akorát ho můžeme udělat silnější.



Na kašel a jiná nachlazení s bylinami

Při nachlazení je nepostradatelný jitrocel. Jitrocel jako přírodní antibiotiku zatočí s původcem nákazy a ještě dovedete pomoci při vykašlávání. Máme-li přírodní bio jitrocelový sirup, pak se bude domácí mazlík ještě olizovat. Udělat mu můžeme ale i čaj, většinou ho k jeho pití rovněž nemusíme přemlouvat, protože ho přiláká už sama vůně.

Při dlouhotrvajících kašlích se doporučuje také mateřídouška, ale zde bychom měli dbát na správné dávkování podle váhy pejska. Pro malého bude ideální čaj pro kojence, u velkých plemen nevadí ani klasický sáčkový čaj pro dospělé. Děláme-li čaj z vlastních bylin, pak postačí pár kytiček mateří doušky a doplnit je můžeme třeba jitrocelem. Obě byliny také pomáhají proti nepříjemnému zápachu.



Na nervozitu, nespavost či nechutenství

Pokud je domácí mazlíček ve stresu, obvykle jsme ve stresu i my. Především noční buzení může pořádně znepříjemnit život. Vhodnou přírodní variantou na uklidnění je heřmánek. Podobně jako malé děti dovedete ukonejšit, tak i na zvířata má zklidňující efekt a usnadní jim usínání. Na žaludeční potíže se heřmánek obvykle také hodí, spolu s řepíkem. Ten dělá dobře i střevům. Při nechutenství můžeme zkusit mazlíkovi nabídnout trochu kokosového oleje. Ale pozor, musí se jednat o kvalitní bio olej lisovaný za studena, nikoliv kokosový tuk, který ucpává cévy.

Bolest kloubů, páteře a svalů

Na bolesti způsobené následkem uklouznutí nebo i stáří se také můžeme vyzbrojit z přírody. Jeden z nejúčinnějších nástrojů tady již byl zmíněn – třezalkový olej. Ten, při potírání problémového místa, dovede do několika hodin přinést úlevu od bolesti a zároveň působí léčivě.

Co by nám nemělo ve výbavě chybět je také kostivalová mast. Tou se v minulosti dokonce léčily i zlomeniny, protože pomáhá scelovat kosti. Budete-li ji vyrábět sami, pak se zkuste vyvarovat sádla. Jinak hrozí, že si z ní udělá mazlíček spíše svačinu a užívání kostivalu vnitřně ve vysokých dávkách se nedoporučuje. Vnitřně na pohybový aparát naproti tomu pozitivně působí lžíce za studena lisovaného konopného oleje, ideálně užívaného hned ráno nalačno.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.