Home - Články - Vznik souhvězdí

Vznik souhvězdí

vloženo 19. 1. 2021
čas čtení: 5 minut

Vznik souhvězdí

My pozemšťané máme dojem, že postavy bohů a zvířat složené z hvězd spolu nějak souvisí a že mají vliv na naše životy. Kdo to hvězdné puzzle složil a proč? Měl stvořitel nějaký záměr?

sdílet článek na facebooku

88 hvězdných skládaček

Ano, právě tolik je oficiálních souhvězdí definovaných Mezinárodní astronomickou unií v roce 1925. Mimochodem, toto číslo, pokud mu budeme přikládat numerologický význam, znamená nekonečno nekonečna, nekončící vývoj, cestu vpřed, absenci hranic. A právě taková je věčnost, v níž existuje vesmír, a ačkoli si to nechceme připustit, i my. Původcem jmen a tvarů dnešních souhvězdí je jednoduše tradice naší civlizace. Když se člověk vztyčil na nohy a trochu mu vyrostla mozkovna, pohlédl ke hvězdám a viděl věci. Božské řízení dnes a noci, posuny souhvězdí a planet a také tvary, kterým jeho imaginace dala tvar věcí, zvířat či božstev, které ten dotyčný v daném kousku země znal. Proto se souhvězdí v různých zemích jmenovala různě. Dříve byla zmapována severní nebeská klenba viditelná starými kulturami – z Řecka, Říma, Babylonie, Egypta, Mezopotámie a Sumeru. Jižní polokoule se dočkala svého zmapování a pojmenování souhvězdí až mnohem později při zámořských plavbách. Tradičními a starými souhvězdími jsou například Lev, Velká medvědice, Orion, Střelec a další. Blíženci se v jiných koutech světa jmenovali třeba Božská dvojčata. Jižní obloha se díky mořeplavcům a zejména panu Nicolas Louis de Lacaille z 18. století pyšní takovými názvy jako Trojúhelník, Mikroskop, Dalekohled, Vývěva a dalšími, které už vycházejí z fyziky, geometrie a vůbec vědecké terminologie.


Ti stabilní a divoch Pluto

Čím blíže pólu se pozorovatel nachází, tím stabilněji se mu jeví poloha hvězd i souhvězdí. Například Severka je téměř nehybná, protože se nachází ve směru zemské osy a Země se vůči ní skoro nepohybuje. Proto byla pevným bodem a majákem všech cestovatelů i námořníků. Jiná káva nastává, co se planet naší Sluneční soustavy týká. Jsou blízko a opisují pravidelné oběžné dráhy kolem Slunce, stejně jako my, takže jejich pohyby vůči Zemi jsou více méně stabilní. Na nebi jsou nám nejblíže, tudíž se pohybují v určitém pásu oblohy a nevybočují z něho. A také „běhají“mnohem rychleji než ostatní souhvězdí z jiných soustav. Je to logické a pochopitelné, protože jsou to naši nejbližší vesmírní sousedé. Proto také byl těmto planetám Sluneční soustavy připisován vždy mimořádný význam pro naši existenci. Výjimkou se ukázal neposedný Pluto, poutník, který byl astronomy z naší soustavy vyloučen. Jednak je mrňavý, takže neodpovídá definici planety, za druhé, jeho oběžná ráha není pravidelná, protože podléhá i jiným vlivům než přitažlivosti Slunce. Je to divoch, který bývá i v horoskopech divokou kartou, vědci ho sice degradovali, ale astrologové s ním při výkladu horoskopů stále počítají. No a co se Pluta týče, tomu je to jedno.


Záhadná loď Argo

Záhadou je bývalé největší souhvězdí lodi Argo, které bylo astronomy zrušeno a rozděleno na Kýl, Záď, Plachty a Lodní stožár. To poslední souhvězdí pak bylo ještě změněno na Kompas. Otázka je, jak se to bájné lodi Argo líbí. Technicky vzato souhvězdí Lodi Argo z nebe nezmizelo. Pokud ho budeme chtít i dnes najít a dohledáme si prameny, najdeme jej. Ještě v mapách z poloviny 18. století zabíralo značnou část jižní oblohy a bylo o třetinu větší než Hydra, jež drží prvenství ve velikosti dnes. Souhvězdí Lodi Argo se na nebe dostalo již za starých Řeků, kteří tak uctili bájnou cestu Iasona a jeho argonautů. V roce 1763 francouzský astronom Nicolas-Louis de Lacaille poznamenal, že dané uskupení zahrnuje přes 160 stálic viditelných pouhým okem, což značně ztěžovalo jejich katalogizování podle stávajících pravidel. Pro astronomy se tak souhvězdí stalo neprakticky velikým a Lacaille jej navrhl rozdělit na již zmíněné čtyři části. To se uskutečnilo na sjezdu roku 1930.

Argo je jednou z nejslavnějších lodí světového bájesloví. Byla to obrovská loď, jakou předtím nikdo neviděl. Měla padesát vesel, byla veliká a pohodlná, a přitom tak lehká, že ji plavci mohli nést na ramenou. Stavěl ji vynikající mistr Argos. Byla pojmenována Argó, což znamená Rychlá. Nad stavbou bděla bohyně Héra, také Athéna, bohyně všech řemesel a všeho umění. Pro šťastnou plavbu byl do lodního kýlu vložen kus dřeva z posvátného dubu z věštírny. Na palubě měla 50 nejslavnějších hrdinů řeckých mýtů včetně Hérakla, Orfea, Thésea, lékaře Asklépia a dalších. Na malbách je často zobrazována, jak letí po obloze. Je symbolem cesty za dobrodružstvím, hrdinství a odvahy a lidské vůle, která zvládne vše. Pokud máte potřebu vybřednout ze zajetých kolejí a začít nový život s pomocí bájné lodi, zameditujte si na téma Argó. Stejně jako Plutovi, je jí fuk, že je zrušená, symbolem v našich srcích zůstává nadále.


Co jsou souhvězdí?

Je dobré si uvědomit, že jde o zdánlivá seskupení nejjasnějších hvězd, která vidíme z povrchu země. Hvězdy a planety mezi sebou většinou nemají žádný vztah ani souvislost a nacházejí se tisícovky světelných kilometrů od sebe. Lidem prostě jejich uskupení něco připomínaly a jejich pohyby jim pomáhaly orientovat se nejen v čase, ale i v prostoru. Z kosmického hlediska jsou ale uskupení hvězd spojovaná naší obrazností do souhvězdí skandálně netrvanlivá! Vesmír se stále hýbe, mění a planety se přeskupují, zanikají a vznikají, proto tvary, na které jsme zvyklí, vydrží na obloze asi 30 tisíc let. Z hlediska Vesmíru jedno malé škytnutí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.