Home - Články - Velikonoční pondělí a jeho zvyky

Velikonoční pondělí a jeho zvyky

vloženo 17. 4. 2022
čas čtení: 4 minuty

Velikonoční pondělí a jeho zvyky

Mezi nejtypičtější velikonoční tradice v Česku a na Slovensku patří pomlázka o velikonočním pondělí. Muži a kluci šlehají dívky tímto nástrojem ze spletených vrbových prutů ozdobeným barevnými stužkami recitujíce přitom známou říkanku začínající "Hody hody...".

sdílet článek na facebooku

Voda jako symbol mládí a krásy

V některých krajích – především pak na Slovensku – je zvykem místo toho dívky polévat vodou, anebo je rovnou házet do potoka nebo do vany plné vody! Ženy mužům za toto počínaní paradoxně ještě dávají odměnu – ať už malované vajíčka, nebo panáka slivovice!

Tradičním významem tohoto zvyku, pocházejícího ještě z dávných předkřesťanských časů, je totiž zajistit, aby byly dívky po celý následující rok krásné a zdravé.
Podle některých výkladů jde spíš o symbol plodnosti a pomlázka společně se symbolikou vajíček má jasný sexuální podtext!



Každopádně měl tento zvyk v časech našich babiček na vsích velký společenský význam a mrskačka byla často spojená s dárky, kterými si kluk a dívka slibovali vzájemnou lásku.
Zajímavostí je, že pomlázku jako zvyk za hranicemi bývalého Československa budeme hledat marně – v jiných evropských zemích je místo toho zvykem schovávat o Velikonocích malovaná vajíčka v zahradě a nechat děti, ať je hledají – za to je pak čeká odměna.

Všude samá vajíčka!

Na každém kroku najdeme zdobená vajíčka neboli kraslice – tyto symbolizují nový život a plodnost, které se k svátkům jara neodmyslitelně vážou!
Způsob jejich zdobení nebyl kdysi náhodný, ale záměrně byly voleny barvy symbolizující život – červená, zelená a žlutá. Na vajíčka se také malovaly různé magické symboly pro štěstí v následujícím roce.

Přejeme Vám krásné prožití Velikonočního pondělí. Váš Tým ASTROHLED

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.