Home - Články - Vánoční zvyky a magické věštění

Vánoční zvyky a magické věštění

vloženo 22. 12. 2022
čas čtení: 4 minuty

Vánoční zvyky a magické věštění

Vánoce jsou dobou, která se odedávna spojuje s věštěním a předpovídáním budoucnosti. Tajemné vánoční zvyky mají zajistit, aby se i v dalším roce rodině dařilo, panovala zde soudržnost a zdraví. Vyzkoušíte je s námi?

sdílet článek na facebooku

Vánoční jablíčko a ořechy

Tradiční vánoční věštění z jablíčka jistě znáte, ale není na škodu si ho připomenout, protože právě ono patří mezi nejpopulárnější magické zvyky, spojené s tímto svátkem. Každý přítomný si vezme jablíčko, rozkrojí ho napříč a podle toho, jak vypadá jádřinec, se doví, co ho v příštím roce čeká. Zdravá pěticípá hvězda věští dobré zdraví, zatímco kříž nebo červivý či shnilý vnitřek jablka varují před neštěstím a nemocemi.

Jiným oblíbeným způsobem vánočního věštění jsou plovoucí svíčky v ořechových skořápkách, které se položí na hladinu mísy s vodou a z jejich pohybů se předpovídá, kterého člena rodiny život zavane do velkých dálek, zda bude rodina soudržná a komu se povede přežít své příbuzné. Z rozlousknutých vlašských ořechů se kromě toho věštila budoucnost podobně jako z jablek. Zdravé jádro ořechu značilo pro svého majitele zdraví a štěstí, černé věštilo problémy v příštím roce.

Proč právě jablíčka a ořechy? Obojí patří mezi tradiční symboly Vánoc. Jablko je symbolem zdraví a života, ale také poznání a plodnosti – vzpomeňte si na biblický příběh o Adamovi a Evě. A co ořech? Vlašské ořechy bývaly v dávnověku považovány za symbol lásky a plodnosti, ale také moudrosti, neboť jejich jádra připomínají svým tvarem mozek. Tvrdá skořápka ořechu navíc může značit tajemství a náročný úkol – říká se: „Je to tvrdý oříšek“. Obojí, jak jablko, tak ořech, pak patří mezi plody podzimu, které hrají o Vánocích obecně důležitou roli, protože symbolizují hojnost, kterou nám přinesl minulý rok a kterou si přejeme i do roku následujícího.


Zvyky kam se podíváš...

Existuje několik věcí, které byste podle starých zvyků měli u štědrovečerního stolu určitě dodržet, pokud si přejete, aby se rodiny v příštím roce drželo štěstí. Kdysi bývalo zvykem dávat pod štědrovečerní stůl sekeru, na které měl mít každý stolovník položenou jednu nohu – to proto, aby nikoho v příštím roce nezastihla nemoc, sekera je symbolem síly a obrany. Kromě toho se nohy stolu spoutávaly řetězem, to aby rodina držela pohromadě. Pod svícen nebo pod jednotlivé talíře je potřeba vložit minci, aby byl vždy dostatek peněz. Podobný účel má i zvyk odkládat šupiny z vánočního kapra a pak je po celý rok nosit v peněžence, aby nebyla nikdy prázdná.

Svobodné dámy, chcete vědět, zda se v příštím roce vdáte? Není nic jednoduššího! Postavte se na Štědrý večer zády ke dveřím, vezměte pantofel a hoďte jej přes rameno za sebe. Pokud dopadne špičkou ke dveřím, značí to, že se můžete těšit na svatbu, zatímco když směruje špičkou do místnosti, značí to, že si ještě minimálně rok budete muset počkat.

A nakonec – přejete si, aby vás měli lidé po celý rok rádi a byli jste oblíbení? Naši dávní předkové věřili v sílu jednoho zvyku, který vám to zajistí. Stačí si na Štědrý den namazat tváře medem! Možná je to trochu nepříjemné, ale účinek prý měl být zaručený!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.