Home - Články - Vánoce kdysi a dnes

Vánoce kdysi a dnes

vloženo 23. 12. 2019
čas čtení: 5 minut

Vánoce kdysi a dnes

Víte, odkud pochází naše dnešní vánoční zvyky? Co nám zůstalo od našich dávných předků, a co se naopak změnilo? Prozradíme vám to!

sdílet článek na facebooku

Vánoce v proměnách staletí

Vánoční svátky se pro nás neodmyslitelně spojují se stromečkem, dárečky a vánočním kaprem. Přitom málokdo ví, že všechny tyto zvyky jsou v podstatě poměrně novodobé, a před pár staletími by se jim naši předkové nejspíš hodně divili. Jejich vánoce měli totiž úplně jinou podobu a vázaly se k nim tradice, které jsou dnes již z větší části zapomenuté, a pokud je známe, tak je jen málokdo dodržuje. Pojďme se tedy společně podívat na známé i méně známé vánoční zvyky. Znáte jejich kořeny, původ a hlubší význam?

Dárky, dárky, dárečky…

Dnes si bez nich zimní svátky neumíme představit a stojíme na ně dlouhé fronty v obchodech – ale víte, proč si vlastně o Vánocích dáváme dárečky? Má to silný symbolický význam – dárky jsou pro nás něco nového a souvisí s příchodem nového světla a Slunce, a taky s tím, že narození Ježíška samo o sobě bylo pro lidstvo darem! Ještě to ovšem není dávno, když se lidé spokojili s mnohem skromnějšími dárky! Bylo to třeba jen pár kousků ovoce, a to taky pouze pro děti, které se ovšem po něm šly v tehdejší skromné době utlouct! A dnes by nám někdy taky nezaškodilo najít v obdarovávání spíš tento symbolický význam a nepředhánět se v ceně a množství dárečků, co myslíte? Dárky se nerozdávají všude na Štědrý večer – v mnoha zemích světa, hlavně anglicky mluvících, je to až 25. prosince ráno. Výjimkou ovšem nejsou ani země, kde si děti musí na dárečky počkat až do příchodu Tří králů – vždyť právě oni přinesli podle pověsti dárky Ježíškovi! Tento zvyk zas najdeme v mnoha španělsky mluvících částech světa.



Vánoční jedlička, jmelí a cesmína

Symbolický význam hledejte taky u vánočního stromečku – původně jedličky. Její po celý rok zelené jehličí symbolizuje naději na příchod nového Slunce a připomíná nám, že život je zde i v těchto mrazivých a zasněžených krátkých dnech. Již odedávna byla s oslavami zimního slunovratu nebo později vánoc spojena posvátná moc vždyzelených rostlin, které si uchovávají svoji krásu i v chladných zimních dnech – kromě vánočního stromku mezi ně patří například i cesmína, jmelí a břečťan, jejichž krásu a symbolickou energii oceňovali již staří Keltové. Zvyk dávat si stromeček do pokoje však pochází teprve ze 17. století a vznikl v Německu v měšťanském prostředí. K nám se pak rozšířil ještě o dvě staletí později. Takže rozhodně to není nijak starobylý zvyk, jak bychom si mohli myslet!

Ryba jako postní jídlo

Ještě novější je vánoční kapr, který se objevil teprve někdy v 19. století. Naproti tomu ryba obecně jako postní jídlo má dlouhou tradici sahající až do dávného středověku, třeba v pátek patřila na stůl dobrého křesťana právě ona. Štědrovečerní večere se však kupodivu bez rybích jídel většinou celkem snadno obešla. Tradičně musela štědrovečerní tabule splňovat dva v podstatě zcela protichůdné požadavky – na jedné straně být postní, takže nejen bez masa, ale i bez tučných a mastných jídel, a na druhé straně co nejbohatší. Bylo zvykem, že mívala spoustu chodů, snad všechna postní a bezmasá jídla od výmyslu světa, slaná i sladká, polévky, kaše, luštěniny, sušené ovoce – a od každého si člověk mohl nabrat jen trošku, aby se to do něj vůbec vlezlo! To je teda půst!

Vánoční svíčky a magická moc ohně

To naproti tomu svíčky na vánočním stromečku, nebo spíš jako symbol Vánoc obecně, jsou mnohem staršího původu. Navazují na starobylou tradici pálení slunovratových ohňů, která byla typická nejen u starých Keltů. Prapůvodní kořeny vánoc totiž souvisí s pradávnými slavnostmi zimního slunovratu, které později splynuly s křesťanskou oslavou narození Ježíše Krista. Symbolika ohně jako ztělesnění přicházejícího světla je podobně jako mnoho dalších vánočních zvyků pohanského původu, zrcadlí se zde dávnověké vítání nového Slunce a pověry s tím spojené – hlavně ochrana před zlými sílami, které mají teď v době dlouhých nocí největší moc. A přesně tento účel mají svíčky, které magickou sílou ohně očišťují svět ode všeho nečistého a zároveň jsou příslibem přibývajícího světla.



Zajistit si bohatství nebo dobrého ženicha

Vánoce, a hlavně Štědrý večer, byly opředeny množstvím pověr, které měly za účel zajistit do nadcházejícího roku štěstí, zdraví, bohatství, soudržnost rodiny – a tak dále! Možná i vy si dáváte do peněženky rybí šupinu z vánočního kapra, abyste měli po celý rok peníze – to je jedna z těch novodobějších! Ale znáte například zvyk vázat kolem štědrovečerního stolu řetěz proto, aby rodina držela pohromadě? Nebo zákaz vstávat během jídla od stolu, protože to může přinést dotyčnému nemoc? Vánoce byly taky známy spoustami věšteckých praktik – rozkrojené jablko, svíčky v ořechových skořápkách, a jak kreativní byly hlavně mladé dívky! Způsobů, jak si vyvěštit, odkud přijde jejich nastávající a jestli ho potkají již v tomto roce, existoval doslova nespočet – ženich se věštil třeba z toho, které domácí zvíře zaslechla dívka jako první a ze které strany!

Koledníci v maskách

Neodmyslitelnou součástí Vánoc, která dnes už pomalu ale jistě mizí, bývalo kdysi koledování. Koledníci bývali mládenci z celé vesnice a bylo potřeba se pro tuto příležitost patřičně zamaskovat, třeba do zvířecího převleku, nebo také do ženských šatů. Věřilo se totiž, že v maskách zlí duchové koledníky nepoznají a nemohou jim uškodit. Lidé bývali ke koledníkům štědří, protože se věřilo, že jim to zajistí blahobyt na celý nadcházející rok!

Tak co, myslíte, že jsou bohatší naše dnešní vánoce, nebo ty, které znali naši předkové před pár staletími? A který vánoční zvyk je váš nejoblíbenější? Každý máme něco, bez čeho si zkrátka Vánoce neumíme představit – ale kdoví, třeba vaše pravnoučata už to budou mít úplně jinak!


 

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.