Home - Články - Tři ledoví muži

Tři ledoví muži

vloženo 11. 5. 2020
čas čtení: 4 minuty

Tři ledoví muži

Pankrác, Servác, Bonifác – není moc lidí, kteří by nosili tato neobvyklá křestní jména. Přestože se užívají jenom vzácně, většině z nás jsou známá. Jde totiž o "tři ledové muže"!

sdílet článek na facebooku

Již naši dávní předkové si všimli, že kolem poloviny května do našich zeměpisných šířek přicházejí chladné dny, které bývají nezřídka provázeny ranními mrazíky. Tyto dny dostaly jméno po třech svatých, kteří mají právě svátek. Pranostika říká: "Pankrác, Servác, Bonifác, ledoví bratři, přinesou chladna jak se patří."

Svatý Pankrác slaví 12. května – byl to mladý kluk, který žil v antickém Římě a zemřel mučedníckou smrtí kvůli své křesťanské víře.
Svatý Servác (13. květen) byl biskupem v německých zemích.
A poslední ledový muž, svatý Bonifác (14. květen) patří podobně jako Pankrác mezi křesťanské mučedníky z doby pronásledování křesťanů v Římské říši.

Všichni tři žili ve čtvrtém století, takže byli současníky a čistě teoreticky se mohli možná i potkat, přestože bratry, jak se praví v pranostice, ve skutečnosti nebyli.


 I Žofie v květnu řádí...

Po těchto třech mužích najdeme 15. května v kalendáři ženské jméno, a to svatou Žofii, která byla shodou okolností taktéž římskou křesťankou. Pranostiky říkají: "Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie je jejich kuchařka.", "Žofie vína upije." nebo "Svatá Žofie políčka často zalije." Po chladných dnech v polovině května totiž často přichází vlna dešťů.

Ledoví muži patří mezi nejznámější lidové pranostiky v celém roce a jejich význam uznávají dokonce i moderní meteorologové. Pro naše předky to byli obávané dny, protože mohli nepříznivým počasím zničit velkou část úrody ovoce a vína. V současnosti nás čím dál tím více ovlivňuje oteplující se klima a ranní mrazíky končí již obvykle v dubnu, ale 3 ledoví muži se mnohdy nezapřou.

A co nám tyto dny mohou říct o nadcházejícím létě? Zkuste sami uhodnout z pranostik! "Před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta.", "Na mokrý květen přichází suchý červen." nebo "Déšť, jejž Pankrác, Servác kuje, rád se v létě opakuje."

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.