Home - Články - Symbolika ve snech

Symbolika ve snech

vloženo 20. 1. 2021
čas čtení: 3 minuty

Symbolika ve snech

Snad každému člověku se zdál sen. Někdy si symboly ze snu pamatujeme, jindy je ihned po probuzení zapomeneme. Občas se stane, že máme noční múru, jindy otevřeme oči se spokojeným úsměvem na tváři. Proč je tomu tak?

sdílet článek na facebooku

Symbolům a metaforám ve snech jsou odjakživa připisovány všeobecné významy. Je pravdou, že mohou mnohé napovědět, ale nedá se na to přesně spolehnout. Každý člověk je jiný, nachází se v odlišné životní situaci. Například sen o padání má více variant výkladu. Znamená to, že se život vymkl z rukou, ale i to, že přichází obavy dát věcem jednoznačně volný průběh. Někdo si vše může vysvětlit jako strach z výšek. Určitě existují i věštecké sny, ale většinou se nám zdá o tom, co zrovna prožíváme, z čeho máme strach, radost, nejistotu, touhu.

Nejčastější sny

Vznášení a létání
Lidem se zdá o tom, že umí létat anebo se vznášejí. Tento jev je v samotném životě nemožný, ale ve snění přináší pocit svobody, klidu a spokojenosti. Létání a vznášení mohou být i symboly něčeho duchovního. Člověk se může cítit v reálném životě nespokojený. Vše je moc materiální. Vždyť jeho součástí je i duše (a bůhví co všechno).

Pronásledování
Sen o pronásledování patří k nejčastějším. Jeho výklad je jednoznačný – odkládání nepříjemných úkolů a povinností či útěk od situace vyvolávající pocit strachu až děsu. Vždy je nutné zamyslet se nad tím, zda je v životě vše vyřešeno.

Tonutí
Pokud se ve snu topíte, je čas položit si otázku, zda se nepohybujete na tenkém ledě, protože se očividně neudržíte déle nad vodou. Možná jsou potlačené a podvědomé potíže už zkrátka nesnesitelné.


Nahota na veřejnosti
Být nahý na veřejnosti, to je reálná noční můra. Ve snu to však značí touhu po volnosti, svobodném konání a nevinnost. V tomto ohledu je člověk zranitelný a bojí se odhalení svého skutečného já.

Vypadávání zubů
Když se zdá lidem o zubech a kousání značí to něco agresivního. Obecně však vypadávání a drolení zubů představuje obavu ze stárnutí a oslabení sexuální přitažlivosti.

Metafory a symboly ve snech

Sny k lidem promlouvají také pomocí symbolů. Pro příklad uvedeme anděla, který je božím poslem a značí dobro, čistotu, ochranu. Co je při výkladu snu nanejvýš důležité? Velkou roli hraje to, kde se sen odehrává, co se v něm děje, jakou má náladu i jaké pocity z něj máme. Zde je pár příkladů:

Malé dítě
Dítě je nositelem nové začátku, rozvoje. Symbolika se přiklání k tomu, že se objevuje dítě v nás samotných a hledáme bezpečné místo a péči.


Kniha
Kniha je bez pochyby klíčem k moudrosti i znalosti. Pokud je kniha stará a zaprášená, značí zanedbávané anebo zapomenuté vědomosti i důležité životní události.

Pták
Obecně vyjadřuje ptačí let svobodu, může to být posel boží i symbolika duševna. Dokonce poukazuje na vyšší já. Havrani, vrány a supi, jsou symbol smrti. Holubice je poslem míru a smíření.

Kočka
Kočka je předzvěstí plodnosti, falešnosti, ale především sexuality, ženskosti a prosperity.

Smrt
Když se zdá o smrti, popadne člověka strach z umírání, což je rovněž jeden z významů. Sen o vlastní smrti je symbolem nového začátku. Když však vidíte umírat někoho ze svých blízkých, podvědomě se smiřujete s jeho cestou do nebe.

I když jsou sny miniaturní součástí života, měli bychom jim věnovat patřičnou pozornost. Představují totiž něco mezi nebem a zemí, takovou poradnu ve spánku.

Autor článku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.