Home - Články - Světový den Tibetu

Světový den Tibetu

vloženo 5. 7. 2018
čas čtení: 5 minut

Světový den Tibetu

Světový den Tibetu se slaví 6. července a byl vyhlášen roku 1997 mimo jiné Dalajlámou v Chicagu. Tento den chce připomenout porušování lidských práv v Tibetu a také povstání Tibeťanů proti Číně, která Tibet okupovala.

sdílet článek na facebooku

Tibet byl kdysi samostatným nezávislým státem, ale od roku 1950 jej okupuje Čína. Ta se snaží zlikvidovat nebo potlačit tibetskou kulturu a historii, lidé jsou vězněni proto, že chtěli možnost svobodně se vyjádřit, vyznávat svoji kulturu a své náboženství. Ve věznicích jsou Tibeťané krutě mučeni, děti nemají přístup ke vzdělání.

Tibet leží ve střední Asii. Rozkládá se většinou na Tibetské náhorní plošině. Je to vlastně rovina, která se ale nachází ve vysoké nadmořské výšce.
Obyvateli Tibetu jsou Tibeťané a mluví tibetským jazykem. Jenže v současnosti již v Tibetu žijí ve velké míře Číňané, kteří Tibet okupují. Někteří Tibeťané byli nuceni uprchnout ze země.
Mezi lety 2009-2015 se v Tibetu, Nepálu a Indii upálilo ke 150 Tibeťanů za to, aby byl Tibet opět svobodným a Dalajláma se mohl vrátit do vlasti. Byli to především mniši, muži i ženy, zemědělci, studenti apod. Bohužel po těchto činech se situace ještě zhoršila.



Tibet je proslulý svým náboženstvím a duchovními tématy. Většina lidí vyznává buddhismus. Menšinu tvoří muslimové. Buddhismus je filozofie a náboženství, založené na učení Buddhy. V překladu to znamená „probuzený“. Žil mezi 6. a 4. stoletím př. n. l. a stal se učitelem buddhistů. Hlavním tématem tohoto učení je osvobození, uvědomělý a blažený život. Cesta Buddhy zahrnuje pravé pochopení, pravé myšlení, pravou řeč, pravé jednání, pravý život, pravé úsilí, pravou bdělou pozornost a pravé soustředění.

Pro všechny stoupence buddhismu existuje pět pravidel, a to: zdržet se zabíjení a zraňování živých bytostí, zdržet se braní věcí, co nejsou dávány, zdržet se nesprávného sexuálního chování, zdržet se zraňující a nepravdivé mluvy, zdržet se zneužívání omamných prostředků.

Také v České republice najdeme buddhisty. Většinou jsou to Vietnamci, ale též Češi. Dokonce najdeme ve Varnsdorfu buddhistický chrám. Za patriarchu českého buddhismu je označován český fotograf, grafik a překladatel František Drtikol. Věnoval se józe a buddhismu. Meditoval a studoval staré texty, které rovněž překládal. Dosáhl též nirvány, což je stav absolutní blaženosti, klidu a nebytí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.