Home - Články - Svatá Barbora – poselství zimních květů

Svatá Barbora – poselství zimních květů

vloženo 4. 12. 2020
čas čtení: 4 minuty

Svatá Barbora – poselství zimních květů

4. prosince, na svátek svaté Barbory, máme natrhat třešňové větvičky a doufat, že do Štědrého dne rozkvetou. Málokdo ale ví, co je jejich původním smyslem. Jaké poselství nám přinášejí křehké vánoční kvítky?

sdílet článek na facebooku

Pohanské poselství

V takzvané „barborce“, rozkvetlé větévce, se pojí pohanský zvyk s křesťanským. Ten původní a starší, tedy keltský a slovanský, souvisel s obnovou života, kterou přinášel Slunovrat. Keltský svátek 21. 12. se nazýval Yule, ten slovanský Koleda. Oba měly stejný význam – Slunce se na své pouti k obratníku Kozoroha zastavilo, přestalo se vzdalovat a začalo se vracet zpět k nám. Tento těžko badatelný návrat světla byl oslavován jako odvrácení duchovní i tělesné smrti a zrod nového života. Větévky nikoli jen třešně, ale jakéhokoli ovocného stromu, se trhaly právě tak akorát, aby vykvetly na zmíněný Slunovrat. Ke stromu, z něhož trháme, máme přistoupit s úctou a pokorně jej požádat, zda nám větévky daruje. Utrhnout máme nejvýše tři, abychom neničili budoucí úrodu. Čerstvé květy symbolizovaly nový život, v který doufáme, návrat božské lásky, plodnosti, mláďat, jarních květů i početí miminek. Protože kmen byl tak silný, kolik měl bojovníků, matek a také mláďat a úrody. To vše symbolizovala větévka rozkvetlá právě o Slunovratu.


Křesťanské poselství

Svatá Barbora byla podle křesťanské tradice dcerou bohatého římského kupce, nepřítele křesťanství, který žil ve 3. století po Kristu. Jméno Barbora se zrodilo z latinského „barbar“, což označovalo člověka neřímského původu, tedy „ne občana“. Barborka se tedy mohla jmenovat jakkoliv jinak, neboť toto přízvisko bylo obecné označení její příslušnosti. Mladičká Barbora si prý dopisovala s křesťanským učencem Origenem a pod jeho vlivem se obrátila ke Kristu. Její otec jí chtěl nové manýry vyhnat z hlavy, a tak ji zazdil do věže, aby ji izoloval od vlivů světa. Barbora ho uprosila, aby nechal ve věži vybourat třetí okénko, a to byl pro ni tajný symbol svaté trojice, proto je jejím symbolem věž se třemi okny, které její zobrazené podoby či sochy drží často v ruce. Barbora měla podle legendy pestré a nepříjemné osudy, uprchla z věže a rozestoupila se před ní skála, proto je mimo jiné též patronkou horníků. Ale podlý pastýř ji udal jejímu pohanskému otci, který ji před stětím mučil tak rozličnými způsoby, že je zde ani nebudeme vypisovat. Když ji tento kruťák vlastní rukou sťal, sjel prý z nebe blesk a mučitele zabil, proto je Barbora též patronkou výbušnin a všech, kdo s nimi zacházejí.


Lidová tradice

Co se ví, je to, že neprovdané dívky chtějí od větévky vědět, zda se do roka vdají. Pokud kvítka rozkvetou, je svatba v dohledu. Co se neví, je to, že větvička měla význam pro každého, nejen pro mladá děvčata. Měla nám totiž prozradit, zda se dočkáme v příštím roce štěstí, případně, dle křesťanské tradice, Božího požehnání. A jak slavily barboru předchozí generace? Po vsi chodily od domu k domu skupinky „Barborek“ – dívek v bílém hávu, které měly kolem pasu široké, barevné vlající stuhy a na hlavě věnec. V rukou držely větévky a ťukaly s nimi na okno. Hodné děti se nemusely bát, dostaly od Barborek výslužku, nejčastěji cukrová srdíčka z košíku. Zlobivé děti, tedy tty, které rodiče tak nějak „bonzli“, dostaly větévkami na zadek a srdíčko žádné. Prý také poznáte v kostele čarodějnici, pokud se podíváte skrz věneček z větvičky barborky, a to tak, že se objeví sedící k oltáři zády. Tuto inkviziční manýru bychom však měli nechat raději stranou. Pro nás všechny bude nejlepší, když s pohanskou úctou poprosíme strom, aby nám daroval tři větvičky, pak se budeme o svou barborku křesťansky starat (každý den měnit vodu a prosit o Boží požehnání), no a pak doufat, že nám na Štědrý den vykvete a vnese tak světlo do našich srdcí.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.