Home - Články - Mikuláš přichází

Mikuláš přichází

vloženo 3. 12. 2020
čas čtení: 3 minuty

Mikuláš přichází

To, že se blíží Vánoce, nám jako první ukazuje jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších předvánočních zvyků – den svatého Mikuláše, který je patronem nejen dětí. Těšíte se, až se ve vašem okolí vyrojí bujaré oslavy spojené s čerty, anděly a hlavně Mikulášem?
sdílet článek na facebooku

Svatý Mikuláš

Mikuláš se narodil v rodině zbožných a bohatých křesťanů někdy kolem roku 250 n. l. ve městě Pataře. Po smrti rodičů rozdal veškerý svůj majetek a vydal se na pouť. Již za svého života byl velice oblíben a znám za svou dobrotu, štědrost a pro množství zázraků, kterým byl nápomocen. Stal se dokonce biskupem v Myře, kde také i 6. prosince zemřel. Mikuláš je patronem všech studentů, cizinců, rybářů i námořníků, obchodníků a zejména dětí.

Tři legendy o Mikulášovi

První legenda praví, že Mikuláš při svých obchůzkách vzkřísil tři mrtvé děti, které leželi zavražděné a nasolené v sudu jejich vraha – zlého a údajně zlými duchy posedlého hostinského.
Druhá legenda je neméně strašidelná, pokud jste si nedali pozor, mohli jste potkat i Mikulášku, která je ztotožňována s Mikulášovou matkou. Je to hrozivě vyhlížející a hádavá žena, kterou jste mohli potkat s prutem, či srpem, kterým tloukla do oken.


Poslední a nejznámější legenda může osvětlit princip obdarování. Zadlužený otec chtěl poslat své tři krásné dcery do veřejného domu. Otec byl velice zadlužený a dcery mu měly pomoct splatit dluh a zároveň si vydělat na své vlastní věno. Osud tomu tak chtěl, že kolem jejich domu procházel Mikuláš, který jim okýnkem vhodil váček s penězi. Otec zaplatil dluhy a zbylo i na věno. Na této unikátní legendě je postavena tradice obdarovávání mikulášskou nadílkou. Tuto tradici předávání dárečků a postavu Mikuláše převzali i některé mimoevropské země a kontinenty. V Americe je Mikuláš znám jako Santa Claus! No jen si povšimněte jejich podoby a darování dárečků do velké punčochy visící nad krbem.

Tradice a zvyky

V sobotu, v předvečer svátku sv. Mikuláše, obdarovávají děti menšími pamlsky a sladkostmi. Děti musí mít vždy pečlivě vyčištěné botičky! Mikuláše vždy doprovází čert a anděl. Hodné děti dostanou pamlsky, zlobivé naopak od čerta brambory a uhlí. Nejedná se o hodnotné dary, jde spíše o atmosféru chvíle. V mnohých místech v České republice je den svatého Mikuláše spojen s bujarými oslavami a mikulášskými jarmarky, trhy i průvody.

Nechte se unést sváteční atmosférou a podpořte místní tradice.

Dejte si však pozor na Mikulášku! :-)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.