Home - Články - Suomi Mag - magie starých Finů

Suomi Mag - magie starých Finů

vloženo 5. 9. 2019
čas čtení: 7 minut

Suomi Mag - magie starých Finů

Když si máme vybavit Zemi tisíce jezer, možná si vzpomeneme na nádhernou přírodu, na saunu a finskou vodku. Málokdo si ale uvědomuje, že předci dnešních Finů se ve Skandinávii objevili již před více než 10 000 lety a vzhledem k tomu, že křesťanství přijali až po roce 1 200, máme co dělat s pohanským kultem a propracovaným systémem šamanské magie, který se rozvíjel na stejném území po více než 9 milénií. Není tedy divu, že ve středověku považovali Finy jejich západní sousedé, germánští seveřané, za čaroděje.

sdílet článek na facebooku

Bůh hromu a finský Herkules

Přestože finský pohanský kult vychází ze sibiřského animismu, vlivem dlouhého odloučení od za-uralských kultur se zde vyvinula určitá specifika. V popředí polyteistického panteonu stojí Ukko, někdy zvaný také Perkele, vládce nebes a hromu. Důležitá božská postava byl také Jumi a předci dnešních Finů uctívali rovněž množství božských “králů“, z nichž každý byl vládcem specifického přírodního prostředí. Například Ahti byl pánem veškerého vodstva, zatímco Tapio vládl lesům. Mezi další důležité božské bytosti patřil Äkräs, bůh plodnosti; Mielikki, bohyně lesů a lovu; Kuu, bohyně měsíce, či Lempo, bůh divočiny a lukostřelby. Uctíváni byli také zbožštělí hrdinové, kteří byli původně lidmi. Například Väinämöinen a Ilmarinen hrají podobnou roli jako třeba udatný rek Herkules ve starořecké mytologii.

Ochránci domu

Kromě těchto božských bytostí existují i nadpřirozená stvoření zvaná haltija. Ta mohla nabývat různých podob – mužů, žen, zvířat i neživých věcí. Svou haltiju má i každý člověk, ta se pak nazývá obvykle haltijasielu či luontohaltija a je jednou ze tří částí duše každého smrtelníka. Určitý druh haltija, mann haltija (doslova opatrovník půdy), střeží majetek jednotlivce, včetně jeho domu a zvířat. Jako dík za jeho pomoc a také prevence před případným působením škod jsou bytostem haltija přinášeny oběti u oltáře. Někdy haltija určitých rodin pomáhaly bojovat proti jiným rodům, například tím, že jim zcizila majetek nebo učinila jejich hospodářská zvířata neplodnými. Mnoho místních haltija prý původně bylo duchy předků a v některých případech šlo o první obyvatele domu. Při stavbě nového obydlí byly často přivoláváni duchové, aby zde sloužili jako haltija.



Duchové vody, duchové ohně


Různé živly a prostředí měly své vlastní haltija. Ta se seskupovala do rodů zvaných väki. Existovaly například väki vod, lesů a hřbitovů. Väki se mohli rozzlobit, pokud se lidé na jejich území chovali nepatřičně. Třeba klení v blízkosti vody tak mohlo naštvat vodní väki a ti pak přivolali na svou oběť nemoc či smůlu. Někteří väki byli rozzlobení neustále, například väki ohně. Tím se vysvětlovalo, že vás oheň při dotyku popálí, ať už se chováte v blízkosti ohně s úctou, či nikoliv. Každý väki patřil na určité místo a když byl přemístěn, objevily se potíže. Pokud se například “nalepil“ na lidskou bytost, ta onemocněla, protože väki byl na nesprávném místě. Choroby se léčily posíláním väki tam, kam patří. Šamani léčící nemoci tak vlastně napravovali kosmickou rovnováhu. V souladu s tímto pojetím světa věřili staří Finové, že svět je naprosto animistický a žádná přírodní síla či inteligentní život nemůže existovat bez väki či haltija. Nic v kosmu se tedy nemohlo odehrát, aniž by v tom měli prsty duchové či skupina duchů. Dokonce i lidská duše se skládala z mnoha duchů.

V zdravém těle… zdraví duchové!


Pojetí duše u finského pohanství bylo naprosto odlišné od všech jiných kultů a náboženství. Duše každého člověka se skládala ze tří částí: henki, luonto a itse a každá z nich byla samostatnou bytostí. Henki byla životní silou, dechem i srdečním tepem. Byla přítomna ještě před narozením a odcházela v okamžiku smrti. Ještě dnes se ve finštině používá slovo “hengetön“ (doslova “bez henki“) jako synonymum pro “mrtvý“.


Luonto se stará o talent


Luonto byl strážný duch či ochránce. Cílevědomí či jinak obdaření lidé prý měli silného luonto, který jim zaručil štěstěnu a potřebné dovednosti. Slabý luonto mohl být posílen různými zaklínadly nebo rituály. Na rozdíl od henki mohl luonto osobu opustit ještě před smrtí, to ale mělo za následek různé problémy – třeba alkoholismus či šílenství. Luonto také člověk získával až později – v době růstu prvních zubů nebo ve chvíli, kdy byl pojmenován. Itse a osobnost Itse byl duch obdržený při narození a definoval osobnost jednotlivce. Podobně jako luonto mohl odejít i před smrtí, takový člověk pak onemocněl nebo psychicky strádal. Deprese tak byly vysvětlovány tím, že osoba ztratila své itse. Pokud došlo k takové diagnóze, snažil se šaman tuto chybějící část duše vyhledat a přivést ji zpět. Itse se po smrti svého majitele také někdy zjevuje jako přízrak.

Lapen v podsvětí


Podle tradice v normálním případě odchází duše zemřelého na místo zvané Tuonela. To se nacházelo v podzemí nebo také na dně jezera. Zde vládl bůh Tuoni se svou chotí Tuonetar. Tuonela je temné místo naprosto bez života, kde jsou mrtví ve stavu věčného spánku. Vydat se sem mohl pouze šaman ve stavu transu, ale v takovém případě si musel dávat pozor, aby jej nechytila obří štika, která střežila klid mrtvých. Pokud se to stalo, neměl žádnou šanci vrátit se zpět do normálního života. Když šaman zemřel během transu, věřili staří Finové, že se mu stalo právě toto - byl lapen strážci podsvětí.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.