Home - Články - Sjeny, duše stromů

Sjeny, duše stromů

vloženo 3. 4. 2019
čas čtení: 3 minuty

Sjeny, duše stromů

V dobách, kdy byli lidé součástí přírodních cyklů a žili v rytmu denních a ročních období, cítili svou propojenost se všemi rostlinami i zvířaty. Všechny přírodní národy byly v kontaktu s dušemi stromů. Staří Slované, naši předkové, je nazývali SJENY.

sdílet článek na facebooku

Tanec moudrých

Kolem staré lípy bubnovali kalušáři. Červené stuhy jim vlály na kloboucích, z vysokých bot i z jasanových bubnů. Tančili, klaněli se stromu. I spodní větve lípy byly ozdobeny stužkami a květy. Kalušáři cítili přítomnost staré sjeny. Žila v lípě, svými kořeny sahala hluboko a dotýkala se kořenů ostatních stromů. Sbírala moudrost celé sítě svých věkovitých bratrů. Navštěvovali ji ptáci a duchové vzduchu. Byla to pravá stromová vědma. Kalušáři cítili, jak kmenem prochází oběma směry stále více síly, až země kolem bzučí a na rukou jim vstávají chloupky. Byla tu. Naposled udeřili do bubnů a padli k zemi.

Uctívání stromových bytostí


Všechny kultury uctívaly bytosti stromů. Ať už je nazývaly dryády (Keltové), nymfy (antičtí Řekové a Římané), sjeny (staří Slované, jak bylo řečeno), nebo byl jejich původ božský - pro Indiány byly stromy součástí Velké Matky, v Egyptě byl posvátný strom spojen s bohem Osirisem.



Také severský strom života Ydgrassil měl podle legend ve svých větvích orla a v kořenech draka. Lidé vždy tušili, že ve stromech „něco je“. Podle všeho není stromová bytost jedno a totéž se stromem: Je vyslancem vyššího světa, který přijal živý strom za svůj domov. Strom jako energetická „anténa“ spojuje nebe se zemí a tvoří most mezi duchy vzduchu a duchy Země. A tak i sjena (říkejme jí právě tak, protože je to název nám kulturně nejbližší) je v kontaktu s vyšším světem, z něhož vzešla.

U Slovanů se posvátné stromy těšily velké úctě. Většinou byly mohutné, všelijak zkroucené či vykotlané. Hlavní byla jejich léčivá síla. Lékem bylo přespat v jejich stínu, pít odvar z jejich listů, naslouchat s uchem přitištěným k jejich kořenům a nadechovat se vůně květů. Sen, který byl dán sjenou během spánku pod stromem, byl většinou prorocký. Sjenám se nosily obětiny: med, pivo, chléb a placky, koláče. Na větve se přivazovaly barevné stužky, ozdoby a také větrné zvonkohry a nástroje z dutých kostí a dřívek, jejichž prostřednictvím k lidem stromová bytost mluvila.


KDY SKONČÍ VAŠE TRÁPENÍ? Z horoskopu vyčtu to nejlepší řešení vaší situace! Existuje východisko! Zavolejte mi na tel. číslo 906 701 701. Paní Sofie

Strom odrazem celého světa

Stromy byly životně spojeny s místem, kde rostly. Pokud uschla část stromu, vítr ulomil větev, či do stromu uhodil blesk, odrazilo se to na blahobytu osady a jejích lidí. Pak se snažili místní lidé sjenu udobřit, v krajním případě zasadili hned vedle jiný strom stejného druhu a nabídli ho sjeně jako nový domov, aby jejich rod neopustila.

Podle vyprávění jedné z účastnic semináře Marka Pogačnika, který léčí krajinu pomocí společného zpěvu a rituálů, byla sjena i spatřena během krásného osobního zážitku. Právě ve chvíli, kdy si absolventka kurzu říkala, že je to všechno humbuk a ztráta času, vyletěla ze stromu zelená bytost v podobě ženské tváře s vlajícími vlasy, přiblížila se k ní, políbila jí na ústa a odlétla zpátky do stromu.

A co vy – máte svůj oblíbený strom?

|<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.