Home - Články - Jaro přichází 20. března! Co nás čeká?

Jaro přichází 20. března! Co nás čeká?

vloženo 18. 3. 2019
čas čtení: 3 minuty

Jaro přichází 20. března! Co nás čeká?

Kdy tedy definitivně vstoupí Slunce k nám na severní polokouli a přinese nový život? Letos to bude 20. března pozdě večer, přesně ve 22 hodin a 58 minut!

sdílet článek na facebooku

Vítání bohyně!

Staré národy, Keltové i Slované, věřili, že tím k nám vstupuje nový život, láska a plodnost v osobách boha a bohyně. Pokud vám záleží na tom, abyste dodrželi nějaký rituál, klidně si připijte a zapalte svíci. Není asi nutné dodávat, že pohanské oslavy končívaly skutečným spojením lidských bytostí. Nešlo však o frivolní zábavu, ale o plně lidský a zároveň plně božský akt prožívaný s pocitem posvátnosti. Vždyť co je svatější než tvořit nový život? V naší době nazýváme tento magický okamžik Jarní rovnodennost. Staří Keltové mu říkali Ostara podle bohyně plodnosti, která se v různých zemích nazývala odlišně – Artha nebo také Eostre. (Ano, právě podle ní se nazývá ženský hormon estrogen.) Slované uctívali v podstatě identickou bohyni, která chodí bosa travou s věncem ve vlasech, a v jejích stopách kráčejí zvířata, letí ptáci a roje motýlů, protože každý živý tvor tuto bohyni musí milovat. Velmi příhodně jí říkali Živa, nebo také Vesna. Zůstaňme však u keltské a germánské Ostary!

Zmatky s kalendářem!


Čím je určena ta chvíle, kdy bohyně Ostara vchází do našeho světa? Jde o okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení berana. Jeho ekliptika se protne s rovníkem a Slunce vkročí z jižní polokoule k nám na severní. V době jarní rovnodennosti je délka dne a noci stejná. Atmosféra Země v tom dělá trochu zmatek, protože působí zrakový klam, díky němuž vidíme Slunce nad obzorem déle, než bychom měli. Opticky tedy nastává rovnodennost již tři dny před 20. březnem, ale ve skutečnosti je to na puntík v tento den. Omyl s 21. březnem nastal tím, když církev určila pevné určení prvního jarního dne na 21. březen, bez ohledu na to, kdy kosmický jev opravdu probíhá. Protože kalendář není přesný, dochází rok od roku k větším odchylkám. Pro zajímavost: Podle našeho dnešního Gregoriánského kalendáře se nastřádá jednodenní odchylka od reality za více než tři tisíce let. No dejme tomu. Ale co původní, a dodnes pravoslavnými církvemi užívaný kalendář Juliánský? To už je horší! Začaly se rozcházet s kosmickým jevem rychlostí jednoho dne za 128 let, tím pádem se jejich první jarní den posunul už o 13 dní a vychází na 3. dubna! Je tedy jasné, že zkoušet přehlasovat vesmír, ať jste jakákoli církev, je dost hloupá věc!


PRECIZNÍ VĚŠTBA! Láska – peníze – budoucnost. Rychlé a jasné odpovědi zkušené kartářky na tel. č. 906 701 701! Paní Teodora


Pro církev bylo určení termínu důležité proto, aby se mohlo určit datum Velikonoc po prvním jarním úplňku. Ten tedy může nastat nejdříve 22. března, dříve by nebyl jarní. Velikonoce jsou sice pohyblivým svátkem, ale vidíte sami, že vycházejí z nepohyblivého data. Lépe tedy bude věřit Slunci. Jarní rovnodenností končí zima, která má na severní polokouli 89 dni a jednu hodinu, a začíná jarní část roku trvající 92 dnů a 22 hodin!

Láska bohů, láska lidí!

Co vlastně oslavovali staří Keltové? Plodná bohyně Ostara vyjde z podzemí na tuto zem a vše rozkvete. Ptáci kladou vejce, líhnou se motýli, včely sbírají pyl. Rodí se mláďata a také lidské děti. Vše ovládá láska a plodnost. Do brázd se sijí semena, která rychle vzcházejí a rostou ke slunci. Proto je také symbolem svátků jara motiv vejce a semen. A červená barva, která byla u starých národů vždy barvou plodnosti. Bohyně kráčí krajem, a kudy projde, vše kvete, roste a plodí. Setká se v lese s parohatým bohem, ochráncem stád a plodnosti. Většinou se mu říkalo Cernunos, ale v Anglii kolem Nottinghamu také Hern. Právě jeho oslavovali Keltové pod nejstarším posvátným stromem. Na větve stromu vázali červené stužky, pod strom kladli pečivo a pečené maso, ulívali do kořnů stromu vína, tančili a zpívali. Cernunos byl pánem lesa a velkým ploditelem. Byl také ochráncem života všech vesničanů. A co se přihodí, když se Ostara a Cernunos setkají tváří v tvář? Stane se, co se stát musí: Užasnou při pohledu na sebe. Láska jedním úderem změní jejich srdce. Jsou k sobě přitahování a jejich láska a vášeň obrodí svět. Na tuto tradici navázaly křesťanské Velikonoce, kde už však nejde o vzájemnou lásku božstev, ale o lásku Boha k lidskému pokolení.



Tyto krásné tradice se nepopírají, naopak doplňují a jedna druhé dodává hlubší rozměr. Milující spasitel vstává z hrobu a vítězí nad smrtí. Dává nám šanci také se obrodit. Stát se znovu bytostmi světla. Je to vítězství lásky a života. Bohužel se Velikonoce slaví až po úplňku, kdežto pohanská Ostara se slavila od prvního jarního dne, kulminovala za úplňku a končila tři dny po něm. Síla Luny dávala energii lidem i rituálům. Proč nespojit vše dobré, co nám skýtá pohanství i křesťanství? V tom všem je moudrost věků. Vstupte tedy 20. března před 23. hodinou s čistou duší i myslí do nového jara. Pokud chcete mít opravdu pocit čistoty, je dobré několik dní předem jíst pouze rostlinnou stravu, nepít alkohol, trochu si zameditovat při pohledu na nebe či vodní hladinu a před příchodem Slunce si dát koupel s rozmarýnem. Ať už však budete jaro vítat jakkoliv, připomeňte si, že i my všichni jsme Ostarou či Živou, Cernunem nebo Hernem – a také naše láska obrozuje svět.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.