Home - Články - Samhain – oslavte tajemný keltský svátek mrtvých!

Samhain – oslavte tajemný keltský svátek mrtvých!

vloženo 27. 10. 2023
čas čtení: 5 minut

Samhain – oslavte tajemný keltský svátek mrtvých!

Víte, co mají společné Dušičky a Halloween? Že nic kromě podobného data? Omyl! Věřte nebo ne, naše památka zesnulých a americký svátek strašidel mají společné kořeny – najdeme je u starých Keltů!

sdílet článek na facebooku

Světlá a temná polovina roku – podle Keltů

Naši dávní keltští předkové byli silně spjati s přírodou a řídili se jejími cykly. Rok měli proto rozdělen do dvou polovin – světlé a temné. Světlá polovina roku se začínala s počátkem dnešního měsíce května. Zahajoval ji svátek jménem Beltine, který se nám do dnešních dob zachoval jako První máj, a jeho předvečer jako Pálení čarodějnic. Beltine byl oslavou života, lásky, doba, kdy se hospodářská zvířata poprvé vyháněla ven na louky, začátek „letní“, světlé části roku, kdy všechno kvete a žije.

V každém koloběhu však musí být i protipól. A tak přichází čas, kdy se musíme se světlým půlrokem plným života rozloučit – blíží se začátek listopadu, a s ním tajuplný keltský svátek Samhain, který byl zasvěcen mrtvým, zásvětí, příchodu zimy, všemu temnému a tak trochu strašidelnému! Ale to neznamená, že bychom si ho neměli užít a pořádně ho oslavit! Samhain – noc kdy se otevírá brána mezi světy!

Keltové věřili, že noc v předvečer svátku Samhain (tedy z 31. října na 1. listopadu) má zcela výjimečnou magickou moc. V tuto tajemnou noc se otevírají brány mezi světem a zásvětím, mezi naší hmotnou realitou a neviditelným světem, ve kterém přebývají duše mrtvých, duchové a nehmotné bytosti. V tuto jedinou noc v roce je hranice mezi světy tak tenká, že duše zesnulých, ale také různá strašidla a přízraky, mohou volně putovat naším světem a navštívit nás.


A jsme na stopě společným kořenům Dušiček a Halloweenu! Samhain je dnem, kdy si připomínáme naše blízké zesnulé, protože jejich duše k nám teď mají nejblíž, mohou nás vidět a navštívit, mohou nám sdělit nějaké poselství, pokud chtějí. Zároveň se však světem potulují i duchové a strašidla, nešťastné duše, které chtějí škodit, a před nimi se musíme chránit. Z toho vznikl veselý svátek Halloween, který však má taky hlubší smysl – strašidelné masky a veselost měly ve skutečnosti odplašit zlé duchy!

Samhain však měl ještě i další, třetí význam. Pro staré Kelty to byl počátek nového roku. Proč? U Keltů se den začínal večerem a nocí: Východ první hvězdy, nikoliv půlnoc, znamenal začátek nového dne! Podobně i nový rok se začínal začátkem jeho tmavé části – novoroční den tedy připadal na Samhain!

Svíčky a ochranná moc ohně

Při oslavách všech keltských svátků má nezastupitelné místo oheň. Zatímco k jarnímu Beltine neodmyslitelně patří velké vatry, kolem kterých se tančilo, oheň podzimního Samhainu je skromnější – klíčovou roli zde hrají svíčky!

Živel ohně má magickou ochrannou a očistnou moc. Dovede k nám přitáhnout to dobré a zapudit to špatné a nečisté. Svíčky proto dodnes patří jak k Halloweenu, tak i k Dušičkám. A pokud si chcete Samhain připomenout v keltském stylu, neměli byste na ně zapomenout!

V předvečer prvního listopadu tedy zapalte ve svých oknech svíčky. Tento večer se ani trochu nehodí pro procházky, a už vůbec ne pro výlety do lesa! Jedině pokud jste hrdinové a nebojíte se duchů a přízraků! Raději tedy zůstaňte v teple svého domova. Světlo svíček pomůže duším vašich blízkých najít k vám bezpečně cestu, pokud si budou přát vás navštívit. Zároveň magická síla ohně odplaší od vašich dveří přízraky, zlé duchy a strašidla! Pokud se vám líbí lampiony z vyřezávaných dýní, můžete kromě svíček zapálit i ty. Svíčky jsou pro dobré duchy, lampiony na odplašení těch zlých!

Až budete posledního října večeřet, nezapomeňte odebrat trochu jídla na zvláštní talíř – pro duše zesnulých. Tento talíř pak dejte přes noc na okno. (Samozřejmě, duše předků jídlo nesní, nasytí se pouze jeho energií – ráno pak nasypte obsah talíře ven ptáčkům!) Poslední sklizeň a věštba do příštího roku


K Samhainu se vážou i další starobylé zvyky. Věřilo se, že v tento den se Matka Země ukládá k zimnímu odpočinku. Proto je konec října dobou sběru poslední úrody. Pak už Zemi nesmíme rušit a rýt do ní. Pokud chcete tento zvyk dodržet, posbírejte na zahrádce všechno, co můžete, ještě před Samhainem. Později už nelze sklízet nic, co by obnášelo narušování povrchu půdy.

A protože Samhain je začátkem nového roku, je to ideální doba pro novoroční věštění! Teď, když je hranice mezi světy tak tenká, máte možnost nahlédnout do toho, co vás v nadcházejícím roce (tedy do příštího Samhainu!) čeká a nemine.

U zapálených samhainových svíček si proto zkuste vyložit karty. Dobrý způsob je vytáhnout si jednu kartu na každý měsíc v roce – neviditelné síly vám tímto způsobem prozradí, co si pro vás osud na kterou část nadcházejícího roku připravil! Tak co, zkusíte to?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.