Home - Články - Rytíř s duchem lva: Bruncvík

Rytíř s duchem lva: Bruncvík

vloženo 13. 10. 2022
čas čtení: 4 minuty

Rytíř s duchem lva: Bruncvík

Je opředen legendami, která skrývají více významů, než mají jednotlivá slova. Pro český národ je prototypem hrdiny. A jak dobře věděl Carl Gustav Jung, hrdina musí zápasit s monstry, prohrát, padnout do hlubiny a opět povstat.

sdílet článek na facebooku

Legendy nelžou

Kdo ví, možná byl skutečný, a možná je „jen“ symbolem. Slovo JEN však není na místě. Socha Bruncvíka stojí nikoli mezi svatými na hrazení Karlova mostu, ale na pilíři nad vodou. Je vyčleněný. Je sám. A zároveň má mezi ostatními mimořádné postavení, je dobře viditelný ze břehu i z vody. Jeho postavení dává tušit, že je mimořádný.

Podle legend se v mostním pilíři, kam Bruncvík upírá svůj pohled, skrývá jeho skutečný meč, jenž má vystoupit z kamení, až bude v Čechách nejhůř, probudit blanické rytíře a dát povel k záchraně země. V tomto smyslu je Bruncvík jedním z mýtických patronů – ochranitelů. Málo z nás ale ví, že roku 1890 byl skutečně v tomto mostním pilíři objeven velký rezavý meč, a to v části, která zřejmě pocházela ještě z Juditina mostu. Přesto jej archeologové neprohlásili za ten pravý, Bruncvíkův.

Původ meče nelze potvrdit, byl tak dobře uschován, že dnes nikdo neví, kde je. Na tomto místě se vkrádá do mysli Artušovská legenda: Meč uvězněný v kameni, který mohl vytáhnout jen Bohem určený, spravedlivý král. Možná že meč knížete Bruncvíka na tuto úlohu teprve čeká.


Cesta rytíře

Bruncvík byl synem knížete Žibřida. V mýtických dobách byl kníže nejvyšší hlavou Čech. Ve znaku měl Žibřid znak orlice, jenž získal za hrdinské činy. Bruncvík chtěl své zemi vydobýt ještě mocnější znamení. Jistě ne pouze kvůli prestiži, ale kvůli magické moci. Lev byl královským znamením, byl nejsilnější. A také vznešený a statečný.

Bruncvík vyjel na dalekou pouť, jejíž konec nemohl předvídat. Výprava se dostala mnohokrát do situace, která vypadala jako neúspěšný konec: Bruncvíkova loď ztroskotala na Magnetové hoře, výprava se střetla se strašlivým ptákem Nohem a nakonec se Bruncvík dostal do situace, v níž byl svědkem, jak se drak chystal zabít zraněného lva. Český rytíř draka zabil a lva zachránil. I s ním se pak vrátil do Čech a vysloužil si kýžený erb. Každý z nás vnímá, jak moc je to symbolické: Dlouhá pouť znamená ve vývoji člověka cestu za poznáním sebe a Boha. Ztroskotání je životní krach, předzvěst konce. Přemožení draka je vítězství nad zlem v nás a zachránění lva je zachránění božského principu. Ušlechtilý vládce, který prošel smrtelným nebezpečím, je osvícený vládce. Je nadějí pro národ.


Tajemné místo se sochou Bruncvíka

Místo, kde stojí kamenná podoba knížete, má svou zvláštní historii. Za časů starých Slovanů zde prý stála socha Peruna hromovládného. Jeho jménem zde byly konány soudy. Na tomto místě hledali naši předkové spravedlnost. Ve středověku stála na stejném místě socha rytíře Rolanda, který v dávných legendách obětoval život pro vítězství svého krále. I pod touto sochou se konaly soudy a shromáždění. Zajímavé je, že Rollen jsou německy svitky, což se používalo v právním žargonu k zápisu zákonů, slovo „Rollen“ vlastně znameno „Zákon“.

Dnes na tomto místě stojí Bruncvík. I on má být vykonavatelem spravedlnosti, která přijde. Pod sochou je mezi dlaždicemi zasazena kamenná stéla s obrazcem. Je to jeden z významných geopunkturních bodů. Označuje místo, odkud prýští velká energie. Nezadržitelně, vysoko do kosmu. Vyzkoušejte to sami. Zastavte se na tomto magickém místě a chvíli se ve společnosti Bruncvíka zdržte.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.