Home - Články - Rozloučka s démonem zimy

Rozloučka s démonem zimy

vloženo 21. 3. 2019
čas čtení: 5 minut

Rozloučka s démonem zimy

Vynášíte u vás Morenu? Tento starobylý zvyk, symbolizující definitivní rozloučení se zimou a příchod jara, není jen takovou obyčejnou zábavou, ale ukrývá v sobě hlubší magický smysl, o němž jste možná ani netušili! Pootevřeme tedy společně dvířka k poznání tajemných souvislostí mezi lidmi a přírodou!

sdílet článek na facebooku

Morena, zvaná také Morana nebo Mařena, bývá považována za démona zimy. Někteří si ji představují jako ošklivou a zlou stařenu, podle jiných podání naopak vyzařuje chladnou a zlověstnou krásu. Ostatně, není zima sama o sobě také někdy škaredá a jindy krásná se svojí sněhovou pokrývkou a ledovými květy? Jméno Morena souvisí se slovy „smrt“ a „mrtvý“. Tato tajemná démonická bytost byla uctívaná – nebo obávaná a zatracována – již za dávných časů starých Slovanů. Zvyk vynášet na jaře Morenu se církev původně snažila vymýtit, ale jeho tradice byla natolik silná, že se to nepovedlo – proto ho nakonec začali křesťané tolerovat, a dokonce dovolili průvodům jít s postavou Moreny do kostela!

Z vynášení Moreny se postupem času stala lidová zábava, vyjádřující radost z příchodu jara. Dnes již málokdo tuší, že ve svém původním významu jde vlastně o magický úkon! Ústřední roli zde hraje slaměná postava oblečená ve starých šatech, se kterou se za zpěvu písní obchází po vsi a posléze se obřadně zapálí a hodí do řeky nebo potoka, aby se nechala odplavat. Proč však naši předkové toto všechno dělali? Existuje mnoho různých druhů magie. Jedna z nich využívá podobnosti – pokud se nějaký úkon udělá symbolicky, zapříčiní, že se pak daná událost doopravdy stane! Jen si vzpomeňte na voodoo panenky, do nichž se zabodávají jehly, aby nenáviděná osoba, kterou panenka představuje, pocítila bolest! Slaměná postava Moreny symbolizuje krutou zimu – a stejně krutě je zacházeno na jaře s ní samotnou, aby se již nikdy nevrátila!



Vynášení Moreny tedy původně nebyla jenom oslava odchodu zimy – naopak, tento zvyk měl odchodu zimy magicky napomáhat! Voda a oheň představují očistné síly živlů, které odnesou pryč všechno staré a zlé. Pokud byste Morenu vynést zapomněli, hrozilo by, že zima jen tak hned neodejde! Můžete si tedy udělat svoji vlastní Morenu – slaměná figurka připevněná na tyči se obleče do starých, nejlépe bílých hadrů a můžete ji ozdobit též vaječnými skořápkami, které znamenají konec starého života a začátek nového! I když bude jen malinká, svůj účel určitě splní a pomůže vám zahnat zimu a mráz nadobro pryč!

Je však Morena opravdu jenom zlá? V pradávných dobách prý nešlo o démona, ale o bohyni – byla sice krutá, ale její přítomnost je nezbytná pro koloběh života! Všichni přece víme, že den nemůže existovat bez noci, že k životu potřebujeme nejen bdění, ale i spánek – a že příroda si musí v zimě odpočinout! Je to možná kruté, ale naši dávní předkové věděli, že zima je zde proto, aby dopřála odpočinek tomu, co je silné – a zabila to, co je slabé, ať už jsou to zvířata, rostliny, nebo mnohdy i lidé! Přesto ji měli v náležité, přímo posvátné úctě a až na jaře, když už Slunce nabylo na síle, si dovolili Morenu zničit!

Dnes již naštěstí nežijeme v tak krutých dobách, ale přesto je důležitým stupněm na cestě k poznání tajemných sil znalost toho, že svět je stvořen z protikladů a všechno špatné je konec konců k něčemu dobré! Na to však nyní nemusíme zas až tolik myslet – začíná nám přece jaro, tak si ho užijme!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.