Home - Články - Rozhovory se stromy: Šaman mezi stromy – cedr

Rozhovory se stromy: Šaman mezi stromy – cedr

vloženo 18. 11. 2021
čas čtení: 7 minut

Rozhovory se stromy: Šaman mezi stromy – cedr

Sibiřský obr – tak říkají cedru domorodci za Uralem. Pro Evenky je pramenem síly, krásy a velkorysosti. Podle Nanajců se do cedru stěhují jen dobří duchové, protože tento velikán je k dobru nejštědřejší. V Horní Šoriji mu říjkají strom – matka, protože se o všechny bytosti s láskou stará. Libanon má cedr ve státním znaku. Na všech kontinentech, kde roste, je pro staré národy posvátný.
sdílet článek na facebooku

Jak velký, tak vznešený

Cedr se dožívá až 800 let a roste velmi pomalu, takže jeho dřevo je odolné a tvrdé. Ať už se octnete v blízkosti starého či mladého stromu, cítíte v kostech i na kůži pocit majestátnosti, jako byste stále pod ochranou dobrotivého boha. Možná si myslíte, že v Čechách nemůžete na cedr narazit, ale opak je pravdou, ve známých arboretech, ve starých parcích, a dokonce i v soukromých zahradách najdete cedr atlaský, libanonský i himálajský. Vyplatí se také hledat jej kolem zámků a panských sídel. Cedr je skutečný král jehličnanů, svou energií pečuje o široké okolí. Každá jeho jehlička je přijímač i vysilač energie – Tu sluneční přemění a posílá nám na zemi, naopak tu, která vznikne naším přičiněním, například energii lásky – posílá do kosmu, který z výměny energie žije. Z cedrových oříšků, což jsou semena šišek, se dělá olej a cedrové mléko. Dříve se těmito přípravky léčily záněty a všechny typy nemocí včetně malomocenství. Cedr je dobrý vladař své krajiny. Kéž bychom každý z nás měli cedr nablízku.


Posvátný kouř

Z cedrového dřeva, lisovaných kapslí nebo pilin se vyráběla vykuřovadla určená k očištění domu od zlých sil, k očištění duchovně pobloudilého člověka, depresivního či úzkostného pacienta, také proti zlým snům a nočním můrám. Cedrovým kouřem se žehnalo a činí se tak dodnes. Ze suchých výhonků je možno snadno udělat vykuřovací smotek 20-25 cm dlouhý, ovázaný konopným provázkem. Materiál by měl být suchý, ale ne přeschlý, aby jen doutnal, ale nehořel plamenem. Pravdou je, že samotný smotek doutnajícího cedrového materiálu nestačí. Je dobré taky vědět, co a proč v tu chvíli konám, koho prosím o pomoc, co odháním, co čistím, co do prostoru vpouštím. To už je, jak se říká, jiná pohádka. Ale pokud se skamarádite s cedrem, možná s ním budete dál v kontaktu a seznámíte se i s touto technikou.

Legenda o třech cedrech

V Judeji prý rostly na úpatí kopce tři cedry. Jak rostly, snily sen, protože stromy také sní, a možná to dovedou lépe než my. Ten první chtěl, aby se jeho dřevo stalo trůnem mocného a dobrého krále. Druhý měl sen, že se stane zázračným místem, kde se vše zlé změní v dobré. Ten třetí strom se chtěl stát předmětem, který bude lidem připomínat Boha. Jednoho dne přišli vesničané s pilami a cedry podťali. Vyrobili z nich zařízení chléva, stůl a z třetího trámy na stavbu.


Kdybyste přiložili ucho na toto dřevo, slyšeli byste, jak cedry pláčou: Takové sny jsme měly, a teď jsou z nás obyčejné, všední věci! Jednoho dne přišla do chléva, který byl z prvního cedru, těhotná žena, která sem doklopýtala s manželem po boku. Nikde ji neubytovali, když na ni přišla těžká chvilka. Porodila ve chlévě a muž vložil dítě do jesliček se senem. „To je ten velký král, jehož trůnem jsem chtěl být,“ pocítil ihned první cedr. Za pár desetiletí se stalo něco zvláštního druhému cedru, který byl stolem. Usadili se u něj lidé, a ten v čele lámal chléb, naléval víno a říkal: „Toto je mé tělo, toto je má krev, která se vylévá na odpuštění pro všechny, to čiňte na mou památku.“ Cedr cítil, že se jeho sen splnil. Vše zlé se tu měnilo v dobré. Dalšího dne zažil překvapení i třetí cedr. Trámy, kterými teď byl, vytáhli lidé ze sklepa a vložili je, zkřížené, na záda zkrvaveného muže. Ten je donesl z posledních sil na kopec, kde lidé přibili muže na trámy a dřevěný kříž vztyčili. „Můj sen se nesplnil,“ zoufal si cedr, „použili mé dřevo na hrozivou věc!“ Ale když třetího dne tento muž vstal z mrtvých, byl veselý a všichni jeho blízcí byli šťastní, cedr se radoval. Věděl, že se setkal s dobrým Bohem.

Jak mluvit s cedrem

K cedru se přibližujte pomalu a dávejte pozor, kde ucítíte hranici jeho energie. Je velká, tudíž docela daleko od stromu. Přistupujte k němu v kruzích a dopřejte vašim aurám čas, aby se spojily a začaly vibrovat spolu. Můžete pod strom ulehnout či usednout zády ke kmeni nebo jen zůstat stát asi metr od kmene. Když dáte ruce dlaněmi před sebe, ucítíte, jak vám strom dává svůj dar: Proud energie. Totéž ucítíte, když sáhnete dlaněmi před sebe či za sebe. Pokud jste vysíleni, v úzkostech, v beznaději, poproste strom o sílu a radost. Dá vám ji. Umí proměnit vše zlé v dobré. Pátrejte ve vašem okolí a najděte svého cedrového krále. Stojí to za to.

První, úvodní článek - Rozhovory ze stromy - najdete ZDE: ROZHOVORY ZE STROMY: OTEVŘETE SE!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.