Home - Články - Prstencové zatmění Slunce

Prstencové zatmění Slunce

vloženo 24. 12. 2019
čas čtení: 3 minuty

Prstencové zatmění Slunce

26. prosince nastane pozoruhodný nebeský úkaz – prstencové zatmění Slunce. Pokud ho ovšem chcete vidět na vlastní oči, musíte vyrazit až do Indie nebo jihovýchodní Asie!

sdílet článek na facebooku

Proč je zatmění Slunce tak vzácné?

Zatmění Slunce je vzácný astronomický úkaz, který se člověku obvykle poštěstí vidět pouze několikrát za život. Z pohledu celé Země však nejsou sluneční zatmění tak extrémně vzácná, jako bychom si mohli myslet – každoročně nastávají někde na Zemi tak dvě nebo tři! Jak je tedy možné, že těch pozorovatelných je minimum? Háček je v tom, že oblast na Zemi, odkud je dané zatmění vidět, je vždy jen velmi úzký pruh na zemském povrchu. To je trochu rozdíl oproti mnohem častěji viditelným zatměním Měsíce, které mají z celosvětového pohledu srovnatelnou četnost, ale zeměpisná oblast, odkud je každé dané zatmění vidět, je vždy mnohem širší!

Letošní rok 2019 byl na zatmění Slunce štědrý, i když v Evropě jsme neviděli ani jedno z nich. Celosvětově je však to prosincové již třetí. 6. ledna mohli obyvatelé východní Asie pozorovat částečné zatmění, 2. července se v jižní Americe ukázalo vzácné úplné zatmění, a do třetice teď přichází prstencové zatmění, na které se podívají obyvatelé části Indie, Saudské Arábie, Indonésie, Srí Lanky, Pákistánu, Bornea, Malediv, Malajsie a dalších okolitých zemí.



Prstenec sluneční záře kolem temné Luny

Co to vlastně znamená ten záhadný pojem „prstencové zatmění“. Týká se pouze zatmění Slunce, nikoliv zatmění Měsíce, a souvisí s faktem, že Slunce je řádově podstatně větší než Měsíc – i když je při pohledu ze Země vidíme jako přibližně stejně velké. Zatmění Slunce spočívá v tom, že Měsíc se při pohledu ze Země ocitne před Sluncem a zakryje ho. Při úplném zatmění ho překryje úplně. Při částečném pouze zčásti. A co prstencové zatmění?

Protože oběžné dráhy planet, tedy i Země, nejsou kruhové, ale eliptické, zdánlivá velikost Měsíce a Slunce na obloze není vždy na chlup stejná, i když je to minimální rozdíl. Ale při zatmění už se to pozná! Prstencové zatmění nastane tehdy, když zdánlivě menší Měsíc zakryje zdánlivě větší Slunce takovým způsobem, že kolem něj ještě zůstává viditelný zářivý prstenec slunečního disku!

Všechny druhy slunečních zatmění nastávají zásadně jen tehdy, když je Měsíc ve fázi novu – tedy na téměř stejném místě na obloze jako Slunce. Ale ne každý nov přináší zatmění. Pouze některé novoluní přivede Slunce a Měsíc na skutečně úplně stejné místo oblohy – a právě tehdy nastává zatmění.



Pro nás neviditelné, ale přesto mocné!

Obyvatelé asijských zemí, nebo taky cestovatelé, kteří sem zabrousí za teplým sluníčkem v zimě, si budou moct vychutnat maximální fázi prstencového zatmění v čase, kdy u nás bude ještě před svítáním – kolem 6 hodiny ráno. Přesný čas ovšem závisí na konkrétní lokalitě pozorování a trvání jevu se pohybuje v širokém rozpětí od půl 5 až do 8 hodiny ranní našeho času (ale na každém jednotlivém místě jen pár minut). Tak co, kupujete letenky a přidáte se ke šťastným pozorovatelům? Ale i pokud vám okolnosti neumožní podívat se na zatmění jinak než třeba v televizi, na internetu či na fotkách, vězte, že energeticky ovlivňuje celou Zemi!

Kdysi měli lidé ze zatmění Slunce strach, protože věřili, že jsou to poslové apokalypsy. To naštěstí není pravda, ale přesto mají zásadní astrologický vliv – souvisí s takzvanými lunárními uzly, které nám připomínají naši karmu a ukazují životní cestu a úkoly, které v tomto pozemském životě musíme splnit. Slunce i Měsíc se při tomto zatmění nacházejí ve znamení Kozoroha, takže důležitá poselství z neviditelných světů mohou očekávat hlavně lidé, kteří se narodili v tomto znamení, případně pokud je to vaše měsíční znamení, ascendent, či zde máte umístěnou některou důležitou planetu v horoskopu narození. Témata Kozoroha souvisí s kariérou, společenským uznáním, vašimi cíli, ambicemi a úspěchy. V tomto duchu se ponese energie a poznání, které se vám teď s trochou štěstí může otevřít. Sledujte tedy pozorně události kolem sebe a všímejte si, co vám chtějí sdělit! Možná v nich najdete cennou odpověď na otázku, kudy se má dál ubírat vaše životní cesta!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.