Home - Články - Přichází léto! Teda jenom změna na letní čas

Přichází léto! Teda jenom změna na letní čas

vloženo 21. 3. 2021
čas čtení: 3 minuty

Přichází léto! Teda jenom změna na letní čas

Je tomu již 105 let, co byl poprvé využit v praxi letní čas. Od té doby byl pravidelně rušen a stejně pravidelně opět zaváděn. Jeho cílem je přinést energické úspory, ale je tomu opravdu tak? Názory se liší, důležité je, že se nad ránem 28.3.2021 posuneme o hodinu napřed.

sdílet článek na facebooku

Letní čas začíná vždy v poslední víkend, jehož oba dny patří do března (stejně je tomu s posunem na středoevropský čas, kdy oba dny musí náležet do října). Letní čas tedy trvá 7 měsíců, z čehož vyplývá, že má převahu nad pásmovým časem.

Němečtí průkopníci

Poprvé k posunu na letní čas došlo během 1. světové války v roce 1916. Stalo se tak v Německu, také kde jinde. Téměř okamžitě se k této změně času přidali další země, mezi nimiž nechybělo ani Rakousko-Uhersko, jehož součástí byla současná Česká republika.

Na konci 1. světové války se však přišli s další revoluční změnou Američané, kteří 19. března 1918 zavedli časová pásma. Ty se okamžitě začaly využívat pro účely železnice. Letní čas si v USA také ponechali, ale pouze do roku 1919, kdy byl opět zrušen. Důvod byl prostý – lidé si na něj prostě nezvykli. Jejich reakce tak navazovala na vůbec první zmínku o změně času, kterou v roce 1784 pronesl Benjamin Franklin. Franklin však změnu myslel ironicky.


Zdraví vs. úspory

V průběhu 20. století převládal názor, že změna na letní čas je správná volba. Hlavním argumentem pro byly energické úspory. Toto tvrzení však s postupem času začalo být vyvraceno. Ačkoliv spoustu odborníků stojí za tím, že změna na letní čas téměř žádné energické úspory nepřináší, posun o hodinu vpřed (a v říjnu o hodinu zpět) stále zůstává napsán červeným písmem v kalendářích.

Naopak se čím dál více objevují teorie, že změna času má na lidi negativní dopad. Především na lidský organismus, který si musí zvykat na změnu a mnoha lidem tak přináší zdravotní komplikace. Kromě toho několik průzkumů ukázalo, že po změně času dochází častěji k dopravním nehodám.

Nemění všichni

Změna na letní čas probíhá v mnoha státech. V České republice se pravidelně na letní čas přechází od roku 1979 (od roku 1996 se letní čas prodloužil o měsíc – končí v říjnu, místo v září). Existuje však v Evropě i několik zemí, kde letní čas neuznávají. Jde o Island, Rusko, Bělorusko a několik menších ostrůvků. Letní čas není využíván ani v zemích, které leží v tropickém pásmu, kde by tato změna neměla téměř žádný smysl.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.