Home - Články - Posilující salát z přírody

Posilující salát z přírody

vloženo 20. 9. 2022
čas čtení: 6 minut

Posilující salát z přírody

Plevele jsou rostlinky plné síly, živin a energie. Udělejte si z nich salát nabitý energií, a to nejen na jaře, ale i na podzim! Seznamte se se svými zelenými přáteli, kteří ošetří vaši imunitu a připraví vás na zimu!

sdílet článek na facebooku

Kde sbírat

Podstatné je vybrat si místo v čisté přírodě, tedy v žádném případě u skládky, silnice nebo průmyslového objektu. Ideální jsou zahrádky nebo louky, kde se sekalo dvakrát ročně, takže i plevel se zmlazuje. Až si smlsnete na zcela přírodním salátu, možná změníte pohled na plevele. Mnoho hladomorů či válek v historii lidstva přežily naše prabáby jen díky nim. A jak chutnají!

Lebeda rozkladitá
Co Evropa Evropou stojí, používala se v našem prostředí jako špenát! Je dokonce pro přípravu této zelené přílohy vhodnější než samotná rostlinka toho jména, protože obsahuje více železa a méně kyseliny šťavelové.
Najdete ji na polích, loukách, okrajích lesa, na staveništích nebo u starých stavení, nejedná se však o invazivní rostlinu, a roste prostě tak akorát, aby nevadila a osídlila prostor, kde žádná jiná bylina nechce růst. Je dobré věnovat pozornost i jejím květenstvím a semenům, moc rády je totiž uždibují andulky a papoušci. Pokud je přidáte do salátu, zjistíte, že mají chuť jako mladý hrášek.

Pcháč zelinný
Pcháč jako jeden ze zelených bodláků se používal do salátů vždy. To až naše doba na něho zapomněla. Do salátů se hodí jeho poupata, květy, puky i listy. Roste na vlhkých loukách, u rybníků či v mokřadech, nebo prostě jen ve škarpách, kam stéká dešťová voda. Obsahuje množství vápníku, hořčíku, kyseliny listové, draslíku a bílkovin. Krásně křupe a kvete až do zimy, takže pořád máte šanci najít dost čerstvých poupat. Je možné ho připravit ve směsi s rajčaty a okurkami, a to s octem a pepřem, nebo také s olivovým olejem, bazalkou a vejcem natvrdo.


Šrucha zelná - portulák
Malé a drobné, ale masité lístečky můžete najít nejen jako plevel na záhonech, ale také v zídkách nebo mezi dlažebními kameny. Tahle vytrvalá a životaschopná rostlina se chytí doslova všude. Už ve staré Číně ji používali na léčení aftů v ústní dutině, hmyzích štípanců, popálenin, vyrážek, ale i hemoroidů. Obsahuje všechny druhy vitaminů a antioxidantů, takže předchází cukrovce a srdečním potížím. Šrucha taky báječně chutná, je šťavnatá, křupavá a má lehce nakyslou chuť, takže v salátu je velmi osvěžující. A ještě k tomu obsahuje opravdu velké množství omega-3 mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Její stonky jsou většinou plazivé, ale když jí dopřejete prostor, vyrazí i do výše 30 centimetrů a vytvoří jakési klubíčko nebo trs. Hodí se nejen do salátů, ale také pomazánek, vaječných i masových pokrmů.

Žabinec ptačinec
Takhle malá rostlina si přivlastnila hned dvě jména zvířat. Připomíná totiž žabinec na vodě, ale nemá s ním společného, no a ptáci jeho křehké zelené lístečky moc rádi zobou. Slepice by prodala svou duši, kdybyste jí ho ukázali. Víte, oni ti kuři nejsou vůbec hloupí! Jde o takovou zásobárna vitaminu C, že citron se může jít opravdu zahrabat. Chutí žabinec připomíná čerstvou řeřichu. Výhodou je, že je stále čerstvý, staré výhony na slunci vždy uschnou a mezitím opět vyrážejí nové, stejně křehké. Znáte ho z velikonoční nádivky, protože jde o jednu z prvních zelených rostlin na jaře, ale do vozovny zatahuje opravdu až s prvními mrazy. Je tu stále pro vás a je hodnotnější než mnohé ze salátových rostlin, které pořídíte v supermarketech.

Merlík bílý – Merlík všedobr
Merlík se hodí do salátových směsí, ale špenát je z něho také báječný. V ničem nezaostává za svým slavným bratrem, merlíkem čilským, tzv. quinoou. Merlíkovité rostliny se často ve světě používají na pečení bez lepku, jako pícnina pro domácí zvířata, ale také do salátů. Jeho květ je, stejně jako květy lebedy, lahodný. A protože merlíku rostou velké trsy, dá se ho hodně nasbírat. A vitamíny? To si pište.


Jitrocel kopinatý
Jistě víte, že jitrocel léčí kašel a hojí odřeniny. Ale v salátu? No a vidíte, používá se i k tomuto účelu. Mladé listy jsou všude tam, kde se přes léto seká, třeba i na travnatých cestách. Vyberte si ty malé, stejně jako ostatní plevely raší jitrocel až do zámrazu. Listy je dobré napřed orestovat, a pak poznáte novou tvář jitrocele.

Pěťour maloúborný
To byste do něj neřekli, taková nenápadná kytička. Po Evropě se rozšířila z jediného exempláře v pařížské botanické zahradě. A je všude, doslova všude po celé Evropě, vlastně po celém světě, jde o rostlinu tzv. kosmopolitní. Pro někoho je vytrvalým plevelem, pro jiné pícninou, ale pro nás je dnes salátem! Sbírá se list i květ. Vitamínu C má přehršle, minerály hojné.

Kokoška pastuší tobolka
Kvete od května do října, a to se nám hodí. Do salátů se totiž sbírá kvetoucí nať. Dá se konzumovat v převařeném, restovaném či syrovém stavu. Chutná jako brokolice. Pro salátek vybíráme jen mladé špičky cca 5 cm rostlin. Obsahuje tyramin, histamin, dusík, betain, cholin a větší množství minerálních látek. Semena této rostliny lze použít místo tymiánu či hořčice.

Náš tip na salát:
Smíchejte půl napůl pokrájené plevele a standardní zeleninu (okurka, mladá cuketa, rajčata). Udělejte pořádnou mísu, asi pro 4 lidi. Budete si chtít přidat, uvidíte. Zakapejte citronovou šťávou, přelijte trochou olivovým olejem a balsamikem, dejte špetku soli a nastrouhejte parmazán. Navrch dejte každému vejce. Chutná, viďte?


|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.