Home - Články - Jablka v magii

Jablka v magii

vloženo 12. 9. 2022
čas čtení: 4 minuty

Jablka v magii

Jablko – toto ovoce je spojené s příchutí tajemna snad odjakživa. Vždyť sehrává důležitou roli již v biblickém příběhu o Adamovi a Evě a často bývá důležitou rekvizitou také při lidovém věštění. Proč si tedy teď, v období sklizně, když je jablíček všude kolem nás plno, nepřipomenout, jaké různé významy může mít toto známé ovoce ve světě čarování a magie?

sdílet článek na facebooku

Podzimní symboly věštění

Jablka bývají považována za symboly života, zdraví a nesmrtelnosti, ale také lásky nebo poznání a často se používaly při věštění.

Existuje mnoho obdob tradičního zvyku věštění z rozkrojeného jablka, které se nemusí nutně vázat jenom k vánočnímu období. Jablko rozkrojíme příčně a pokud na řezu uvidíme jadérka ve tvaru pravidelné pěticípé hvězdy, je to nejlepší znamení, jaké bychom si mohli přát! Pozor bychom si naopak měli dát, když zahlédneme tvar kříže anebo když je vnitřek jablka červivý a nezdravý.

Z jablečné slupky si nezadaní mohou vyvěštit, kdo bude jejich budoucím partnerem – ovoce oloupeme tak, aby slupka zůstala ve formě dlouhého nepřerušeného pruhu. Ten pak hodíme přes levé rameno – když dopadne, měla by naznačit tvar prvního písmena jména našeho vyvoleného nebo vyvolené!


Láska, spory nebo nesmrtelnost

Jablko se spojuje s láskou a milenci si často na znamení své lásky rozpůlili jeden plod a společně ho snědli. Toto ovoce se přisuzuje planetě Venuši.
Někdy však jablka bývají také symbolem sporů a sváru, což vidíme nejen v příběhu o Adamovi a Evě, ale také v antické legendě o Parisovi, který měl rozhodnout, která ze tří rozhádaných bohyň – byly to Héra, Afrodita a Athéna – je nejkrásnější a zasluhuje si zlaté jablko, které jim podhodila bohyně chaosu Eris.
V severské mytologii zas byly jablka symbolem nesmrtelnosti a hlídala je bohyně Iduna.

Úctě se těšily také jabloně a ubližovat jim se považovalo za špatné znamení. Větévky z každoročního prořezávání stromků se používaly například k výrobě magických hůlek. Bylo také zvykem nechat na podzim pod stromem ležet několik jablek – pro usmíření duchů a pro zemřelé.


 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
Výklad karet, Výklad snů, Jasnovidectví a věštění
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.