Home - Články - Podivné úkazy v podzemí Lanškrounského zámku

Podivné úkazy v podzemí Lanškrounského zámku

vloženo 12. 9. 2018
čas čtení: 4 minuty

Podivné úkazy v podzemí Lanškrounského zámku

Co mohou znamenat krápníky s lidskými obličeji? A co třeba útvary vzniklé z páry unikající z podzemí, které vypadají jako lidská postava? Lhala snad holčička, která před pár lety spatřila u zámku v Lanškrouně paní v bílém? Co skrývá neprobádané podzemí prastarého kláštera?

sdílet článek na facebooku

Vzpomínky pamětníků

U Lanškrouna vznikl roku 1393 klášter augustiniánů. Během let byl zbořen husity, změnil se v zámeček a také z něho už zbyla jen jediná věž z původních čtyř. Co se zde však zachovalo – a co není vidět – je podzemí. To dostupné čítá asi 1000 metrů čtverečních. Tvoří však asi jednu pětinu z původních podzemních prostor, které přístupné nejsou. Podzemní chodby prý spojují zámeček s městem Lanškrounem a také na druhou stranu s obcí Rudoltice. Vzpomínky pamětníků vyprávějí o tom, jak si mladí kluci krátili podzemím cestu do obou městysů na pivo. Pokud je to pravda, jakože není důvod o vzpomínkách pochybovat, pak před 80 lety byly podzemní chodby ještě prostupné.

Podzemní chodby a sály

Podle nových opakovaných průzkumů, které byly prováděny georadarem, geomagnetem i termokamerou, se kromě dostupných obrovských prostor pod zámkem, kterými se můžete nechat provést i vy, nacházejí ve směru na Lanškroun a Rudoltice další chodby, ale také velké podzemní sály. Už se nedozvíme, proč je zde augustiniáni nechali zbudovat. Jeden z pravděpodobných účelů je úniková cesta při napadení vojskem, další však může být tajná cesta pro církevní posly na zvláštní misi nebo také tajná spolupráce s templáři, kterou by zdejší augustiniáni museli tajit před panovníkem i papežem. Právě v době zbudování kláštera se zrodilo reformní hnutí uvnitř augustiniánského řádu, které naráželo na církevní odpor. Právě proto by se augustiniánům mohla hodit finanční podpora od vymýcených templářů. Možná se nacházela přímo pod jejich klášterem a templáři znali toto tajné místo. Za podporu by pak měli azyl a mlčenlivost zdejších mnichů.

To, s jakými vrozenými dispozicemi přicházíme na svět, je ovlivněno naším předchozím životem. Díky karmickému tarotu se dozvíte, čím jste se provinili v minulých životech a jaká je vaše karmická energie. Jasněji budete mít i o svých karmických kořenech a o tom, co vás z minulých životů zatěžuje aktuálně. Nečekejte a vytáhněte si svých 5 karet teď!

Templářské tajemství?

Templářský řád byl sice zrušen papežskou bulou roku 1312 a krvavě vymýcen před vznikem lanškrounského kláštera, ale právě proto se mohli jeho přeživší členové kontaktovat a scházet daleko od centra exekucí. Mohli se zde chtít ukrýt a načerpat finance pro svůj další život v ilegalitě. Jak je dobře známo, na našem území měli svá centra a v podzemí ukrývali zlato a hotovost jako „tajné bankomaty“ pro své zasvěcené členy, kteří na cestách potřebovali doplnit peníze. Za druhé světové války byl zámek obsazen jednotkou SS a její důstojníci zde organizovali rozsáhlá pátrání. Je jasné, že by se do pátrání nepouštěli jen tak, museli mít závažné informace, které je k průzkumům motivovaly. Když byli Němci nuceni zámek opustit, zaplavili celé podzemí vodou z potoka a to se zbortilo. Je možné, že zde chtěli najít jeden z templářských pokladů?

Tajemná tvář v krápnících

V současné době máme výsledky průzkumů, které přenesly pověsti o podzemních chodbách z oblasti legend do reality. Máme také pozorování nezávislých jednotlivců, kteří zde spatřili nevysvětlitelné úkazy. V podzemí vznikají sezónní krápníky rostlé ze země, v nichž je možno pozorovat zamračený vousatý obličej. Kastelánka a další personál také postupem času opakovaně pozorovali tentýž obličej vzniklý jako reliéf v sazích na krbových dvířkách. A nejen to! I mráz občas kreslí takové siluety na zámeckých oknech. Dalším zdokumentovaným úkazem jsou vývěry páry z podzemí v podobě lidských postav. Také jedna dívenka náležející k platícím návštěvníkům zahlédla ve stínu bílou postavu jakési ženy. Je toho všeho nějak moc, ale však ona je minulost zámku na události a legendy opravdu bohatá.


BOJÍTE SE ZEPTAT? K předem připraveným je osud milosrdný. Pomohu vám se správným rozhodnutím! Tel: 906 701 701. Věštkyně Viola



Duch správce Riedera

Během stavby zámku se prý zdivo bortilo a stavba se propadala. Dozorem pověřený panský správce Rieder, známý svou nelítostnou povahou, si prý nechal poradit od knížecího myslivce a nechal zazdít do základů každé ze čtyř věží živého člověka! Trochu to připomíná pověst o pražském Faustově domě, který je také velmi tajemným a neklidným místem. A byl myslivec vůbec tím, za koho se vydával? Vždyť ve všech čertovských pověstech chodí v mysliveckém švihák zasvěcený zlu. Rieder ubližoval zdejším lidem velmi krutě po celý život, a když zemřel, nechali obyvatelé ihned nad jeho hrobem sloužit mši, protože se velmi báli, aby jim neškodil i po smrti. To se prý však nevedlo. Pod legend Rieder straší po celém okolí, houpá se na špici topolu a směje se. Také děsí svým zjevováním noční poutníky. Je to snad on, jehož tvář se objevuje v krápnících, na sklech či ve výronech páry? Nebo jde o nevinné zazděné oběti? Či snad o duchy zdejších mnichů? To se už nedozvíme, jisté však je, že prastaré podzemní labyrinty střeží nejedno tajemství.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.