Home - Články - Tajemství Faustova domu

Tajemství Faustova domu

vloženo 10. 9. 2018
čas čtení: 4 minuty

Tajemství Faustova domu

Každý si vybaví otvor ve stropě, kudy měl vyletět doktor Faust nesený ďáblem. Víme však o tomto domě něco víc? Proč se v jeho základech našly dětské botičky a sedm kočičích koster? Proč se z jeho oken po několik generací linulo nepřirozené světlo? Ponechal si tento dům ještě nějaká skrytá tajemství?

sdílet článek na facebooku

Obětiště starých náboženství

Staří Slované sem prý chodili obětovat zvířata temné bohyni Moraně, aby se spokojila se světlem života zvířecích bytostí a ponechala obětujícího člověka na světě co nejdéle. Ještě před nimi zde prý Keltové obětovali bohu podsvětí, stád a plodnosti Velesovi. Jak je známo, Keltové nepohdli občas i nějakou obětí lidskou. Pokud je to tak, země na místě, kde později vznikl takzvaný Faustův dům, je odpradávna prosákla krví a magií.

Legendární Faust

Doktor Faust sice v domě nebydlel, ale podle legend jej dvakrát navštívil. Někdo jménem Johannes Georg Faust totiž skutečně žil, a to v Zimmernu u Bad Kreuznachu v Německu letech 1480 až 1540. Byl doktorem matematiky a přírodních věd a také alchymistou, astrologem a mágem. Už za jeho života vznikly fámy, že je spolčen s ďáblem. Procestoval prý Evropu, Afriku, Indii i Persii, takže návštěva Prahy byla jen malé doskočení od alchymistické plotny. Cestoval prý tak rychle, že je jasné, že jej musel nést sám ďábel povětřím. Podle nejstarších „Faustbuchů“ měl v Praze dokonce vydat čarodějnou knihu „Doktora Fausta pekelné zaklínání, podle kteréhožto ďábel a duchům jemu odpřisáhli a slíbili přinésti, co on chtěl a co požadoval.“ Rok jeho narození je jistý, avšak na rokem jeho smrti se vznáší otazník. Vlastně se neví, kdy a kde zemřel a jestli vůbec.

Prokletí obyvatelé domu


Jeden z prvních majitelů, Jaroslav Kapoun ze Svojkova, byl roku 1537, tedy skutečně ve Faustově době, sťat za hrdelní zločin. Jako by už tehdy začalo působit zlé kouzlo bořící životy lidí a nějakým zvláštním způsobem krmící tento dům.


ŽIVOT SI S VÁMI KRUTĚ ZAHRÁVÁ? Svěřte se mi, spolu vše vyřešíme! Zavolejte mi na tel. č. 906 701 701! Numerolog Béda


Roku 15920 zakoupil výstavný dům magister Edward Kelley. Žil zde i se ženou Johannou Westonovou a malým synem Janem Adamem Kelleym. Prý se zde pokoušel změnit olovo ve zlato, stvořit elixír mládí, ale také, světe div se, mluvit s anděly. K tomuto účelu byla magistru Kelleymu a jeho mistru Johnu Dee prý zjevena andělská abeceda a henochiánský jazyk. Pozůstatky těchto ničemu podobných textů se našly na freskách domu a na ohořelých pozůstatcích ve sklepní dílně. V domě prý docházelo k přivolávání andělů za záře tak oslepující, že ji lidské oko nemohlo snést. Císař Rudolf II. po čase obvinil oba pány z čarodějnictví. John Dee uprchl zpět do Anglie, kde zemřel v chudobě. Edward Kelley byl několikrát zatčen a vězněn a pokusu o útěk z křivoklátské věže se mu stal úraz, v jehož důsledku přišel o obě nohy. Později spáchal sebevraždu v mosteckém Hněvíně.

V době Kelleyovců žil v domě také alchymista Jakub Krucínek se svými dvěma syny. Měl snad Keelleymu pomáhat s jeho tajnými pokusy. Mladší Krucínkův syn v té době zavraždil staršího – prý kvůli pokladu, který ve sklepení domu našli. Šlo o zlato, nebo o zdroj tajného vědění? Tak nebo tak, skončilo to opět tragicky.

A máme tu další generaci majitelů, kterými jsou Mladotovští šlechtici. Proto se také dům oficiálně nazývá Mladotovský palác. Hrabě Ferdinand Antonín Mladota ze Solopysk měl v domě mnoho záhadných přístrojů, nejspíše na principu optiky, elektřiny či magnetismu, které však byly v této době zcela neprozkoumané. Byly zde mechanické figuríny, které se samy pohybovaly, dveře, které se samy otevíraly a zavíraly. Při hraběcích pokusech prý šlehaly z oken plameny a celá Praha se modlila o spásu svých duší.

TAROT PŘÁNÍ je velmi mocný magický nástroj, díky kterému poznáte, zda se přání vyplní nebo nikoliv, anebo vám co stojí v cestě. Dozvíte se, co můžete očekávat a zda je Vám přáno a dostanete uživatečné informace a rady. Pokud máte své tajné přání a chcete vědět, zda se vám vyplní, pak neváhejte a vytáhněte si své 3 karty teď!

Řadu dalších let bydlel v domě farář Karl Jaenig z protějšího kostela sv. Jana Nepomuckého na Skalce, jenž byl s domem spojen zahradou. Farář byl vášnivým sběratelem funerálních předmětů, tedy věcí, které souvisejí se smrtí – rakví, posmrtných masek, lebek, kostí a kusů šibenic. Říkalo se, že v rakvi také spával – a někteří jej měli dokonce za upíra.

Magická ochrana

Za druhé světové války prorazila střechu bomba, nevybuchla a zůstala zde ležet. Skoro by se chtělo věřit, že dům anebo místo pod ním má nějakou magickou ochranu.

Ve stropě schodiště bylo objeveno hned několik otvorů, jen tak halabala zaflikovaných, kterými by se protáhl dospělý muž. V základech domu bylo vykopáno při rekonstrukci sedm kočičích koster, což je starý prostředek černé magie, aby bylo místo chráněno před zkázou, a také dětské botičky, které jsou velkou záhadou. Bývalo odporným zvykem černých mágů zazdít do základů domu nekřtěné nemluvně, aby dům chránilo. Je možné, že nešťastná matka přišla za dítětem vhodit botičky, aby nemuselo po celé věky strašit bosé. Ostatně – o Kelleyho synovi Janu Adamovi se od jeho narození nic neví…

Dům patří dnes Lékařské fakultě a v přízemí se nachází lékárna, ale i ti, kteří dům znají pracovně, hledí být po setmění pryč z jeho zdí. Podivné zvuky, světla, brblání neznámým jazykem, dětský pláč a stíny na chodbách i dnes dokazují, že jde o hodně zvláštní místo.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.