Home - Články - Nejen v Benátkách přichází čas masek

Nejen v Benátkách přichází čas masek

vloženo 2. 2. 2017
čas čtení: 4 minuty

Nejen v Benátkách přichází čas masek

Každý rok, od února do března, se po celém světě konají průvody, maškarády a karnevaly. Nejtradičnější z nich je karneval v Benátkách, který se poprvé konal v roce 1168 až do roku 1797, kdy jej zakázal Napoleon, který tento městský stát tehdy obsadil.

sdílet článek na facebooku

V roce 1979 byl tento zvyk obnoven a opět se koná každý rok. Karneval v Benátkách je známý zejména díky svým maskám, které jsou velmi jedinečné.

Maska jako výraz vzdoru

O důvodech nošení masek během karnevalu se toho ví velmi málo. Mohl to být akt vzdoru proti jednomu z nejzkostnatělejších společenských žebříčků v dějinách Evropy. První zmínka o nošení masek v Benátkách je ze 13. století. Zakazuje maskovaným mužům házet ze střech skořápky plné růžové vody ze na ženy na ulici. Tentýž spis zakazuje maskovaným mužům hrát hazardní hry.

Další zákon rovněž zapovídá nosit převleky, které jsou obscénní, navštěvovat v maskách kláštery, malovat na obličeje a nosit falešná křídla a vousy. Nošení masek v Benátkách nemělo skrývat identitu, ale společenské zařazení. Masky, které se tradičně používají během benátského karnevalu lze rozdělit do dvou skupin: masky Commedia dell 'Arte a karnevalové masky.



Kejklíři a komedianti

Commedia dell 'Arte byl druh improvizovaného divadla, které bylo oblíbené hlavně mezi 16. a 18. stoletím, ale hraje se i dnes. Kočovní umělci a herci si postavili jeviště a spustili žonglérské kousky a improvizované divadelní hry s hrubou kostru scénáře, do kterého bylo snadné vložit aktuální témata, která si vždy našla své publikum.

Některé benátské karnevalové masky jsou převzaty z těchto her a nesou jména postav, které je nosily. "Arlecchino" je maska s krátkým, širokým nosem, vyklenutým obočím a boulí nebo spáleninou na čele."Brighella" je zelená maska se špičatým nosem a temnýma očima. "Capitan Scaramouche" zakrývá jen horní část obličeje, je bílá, s velmi dlouhým nosem. "Colombina" rovněž zakrývá jen horní část obličeje a je zdobená peřím, stříbrem a zlatem. Pierrot je maska zakrývající celý obličej, bílá, se svislými čarami nad a pod očima. Pod jedním okem také bývá stylizovaná slza.



Karnevalové masky

Karnevalové masky mají také svá jména a jsou ještě oblíbenější. "Bauta" je pravděpodobně nejslavnější z masek. Zakrývá celý obličej a nemá ústa, ale má zobákovitou bradu, která umožňuje nositeli mluvit, jíst a pít, aniž by musel masku sundat. Nosí se ní červený nebo černý plášť a trojcípý klobouk. "Dama" zakrývá celý obličej, zobrazuje ženskou tvář, bohatě zlacenou."Gatto" je maska ve tvaru kočičí hlavy zakrývající horní část obličeje. Kočky byly v Benátkách ceněny, a to je pravděpodobně jedním z důvodů pro vytvoření této masky. "Dottore Peste" nebo "Medico della Peste" je hodně zvláštní maska. Benátky byly několikrát ve své historii obětí morové rány. Tato karnevalová maska je kopie historických masek, které nosili lékaři léčící pacienty nakažené morem. Byly vyrobeny z kůže s dlouhým "zobákem", v němž byly umístěny léčivé byliny a oční průzory byly pro jistotu překryty sklíčky.

Do Benátek, nebo na pravý český masopust?

Pokud se tedy letos vydáte do Benátek v čase karnevalu, můžete si vzpomenout na Benátskou tradici vzdoru proti společenským konvencím a zcela zapomenout na svůj nejspíše prostý původ i nynější společenské zařazení. Prostě si vyberte masku, která odpovídá vašemu vnitřnímu já. A pokud Benátský karneval letos nestihnete, zkuste se zúčastnit alespoň masopustního průvodu. I tam se alespoň na chvíli můžete stát někým, kdo opustí svůj zaběhlý stereotyp a na pár okamžiků poslechne své nespoutané niterné já.

Ať se nacházíte v jakkoli nesnadné životní situaci, uvědomte si, jaké myšlenky vám při tom neustále kolují hlavou. Mají pozitivní či negativní náboj? Uvědomění je jistá cesta ven ze začarovaného kruhu starostí a nesnází. Více v článku ZDE...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.