Home - Články - Naše drobné závislosti – víte, co nám chtějí říct?

Naše drobné závislosti – víte, co nám chtějí říct?

vloženo 9. 9. 2020
čas čtení: 5 minut

Naše drobné závislosti – víte, co nám chtějí říct?

Spousta z nás má na něčem závislost, i když si to nechceme přiznat. Naše duše nám tím naznačuje, že jí něco důležitého chybí!

sdílet článek na facebooku

Káva a cigarety jsou jen špička ledovce

Ruku na srdce – myslíte si, že máte na něčem závislost?
Snad řeknete třeba: Ne, vždyť nekouřím, alkohol nechci ani vidět a kávu si dám jen občas.
Nebo řeknete: Jo, kouřím, ale snažím se s tím přestat.
Nebo třeba: Měla bych omezit sladkosti a čokoládu.

To všechno jsou závislosti, které nás běžně napadnou, když se řekne toto slovo. Dnes vám však nechci povídat o alkoholismu, ani pro vás nemám zaručenou radu, jak přestat s kouřením – bohužel.

Chci se s vámi podělit o své poznání, které se týká závislostí mnohem nenápadnějších, ale o to záludnějších – a věřte nebo ne, i vy určitě nějakou máte! Má je každý z nás, protože jsou to obranné mechanismy naší duše, které souvisí s tím, že jsme v životě přetížení, frustrovaní, vnitřně nenaplněni a naznačují, že tak trochu utíkáme sami před sebou a před svými povinnostmi a úkoly.


Závislost na nakupování a nešťastná duše

Nedávno jsem vykládala karty jedné mladé ženě, říkejme jí třeba Alena. Zdánlivě byla velmi úspěšná a v životě se jí dařilo, přesto se však necítila být šťastná. Měla dobrou a zajímavou práci, o peníze nouzi neměla a dokonce i v lásce se jí dařilo, žila ve spokojeném dlouhodobém vztahu. Přesto však za mnou přišla s problémem, že jí něco chybí, že se necítí v životě spokojená, a chtěla přijít na to proč. Chtěla vědět, co by měla změnit, když všechno bylo v podstatě takové, jak má být a její okolí jí proto neumělo pochopit. Často si musela vyslechnout, že prostě vymýšlí, že jí je moc dobře a neumí si to vážit. Ona však dobře věděla, jaké má v životě štěstí – ale zároveň si uvědomovala, že něco tíží její duši. Proto se rozhodla zeptat se na radu karet.

V kartách se ukázala jasná odpověď. Mimo jiné se zde objevila karta Ďábel, která často naznačuje na problémy s nějakým druhem závislosti nebo pokušení. Zároveň však znamená, že tazatel si aspoň podvědomě uvědomuje, že se nachází v pokušení dělat něco špatného, nebo že se nechává ovládat sklony, kterým by neměl podléhat.
Když jsem se Aleny vyptávala na její život, abych našla souvislosti mezi kartami a mezi tím, na co konkrétně poukazují, bylo to hned jasné – Alena si během let vypěstovala celkem slušnou závislost na nakupování! Když měla chvíli volna, tak místo toho, aby se věnovala svým koníčkům, například si šla zasportovat nebo si přečetla dobrou knížku, vyrazila místo toho do nákupního centra, nebo alespoň brouzdala po internetových obchodech. Je pravda, že si takhle sehnala do šatníku i do domácnosti opravdu obdivuhodné kousky, ale i ona sama si podvědomě uvědomovala, že nakupování věnuje příliš mnoho času na úkor jiných věcí.


To je pouze jeden z mnoha podobných příběhů. Poměrně často se mi stává, že se u tazatele objeví nějaká podobná drobná závislost – třeba na televizních seriálech, na internetu, ne počítačových hrách, nebo třeba i na věčném a neustálém uklízení! Většinou tito lidé podvědomě tuší, že je zde nějaký problém, ale neumí ho pojmenovat.

Jen silná vůle nestačí – musíte pochopit příčinu!

Možná jste si i vy teď uvědomili, že vás v životě trápí něco podobného jako Alenu – i když třeba v mnohem mírnější formě. Věnujete spoustu času a třeba i peněz něčemu, o čem víte, že je to zbytečnost, ale nedokážete s tím přestat. Baví vás to, ale zároveň vám to komplikuje život a znemožňuje věnovat se jiným koníčkům a zálibám, o kterých víte, že by asi byly užitečnější.

Jak to však vyřešit? Prozradím vám jedno malé tajemství: říct si „Tak dost, končím s tím!“ málokdy pomůže, i když to myslíte upřímně a máte silnou vůli. Možná se vám povede zbavit se původní závislosti, ale nakonec se místo ní objeví něco jiného, co ji nahradí. Třeba Alena by se rozhodla, že si nejbližší měsíc nic nekoupí – ale je velmi pravděpodobné, že by v uvolněném čase by místo toho začala třeba bezcílně brouzdat po internetu a hledat tam nejnovější drby o celebritách. Ptáte se proč?


Zlozvyky jako útěk před skutečným životem

Tyto drobné závislosti jsou totiž určitou formou našeho úniku před životem. Nejde ani tak o to, že by Alenu až tak moc bavilo nakupování jako takové, uvnitř své duše totiž sama tušila, že problém je jinde. Jádro celého trápení bylo v tom, že jí v životě něco důležitého chybělo. Měla sice všechno, co by si mohla přát, aspoň z pohledu ostatních lidí – ale pravda byla taková, že si v životě nešla svojí vlastní cestou a proto nebyla skutečně a hluboce šťastná. Prostřednictvím nakupování tedy utíkala a snažila se zapomenout na krutou pravdu – že její „spokojený“ život vůbec nenaplňuje její vnitřní touhy a sny.

V Alenině případě se všechno vyřešilo, když si uvědomila, že touží po rodinném životě, že se cítí spíš na to, aby byla maminkou, než kariérně úspěšnou ženou. Rozum jí říkal, že kariéra je dobrá věc, ale srdce tvrdilo něco jiného. A tento rozpor si řešila prostřednictvím útěku od života k činnosti, která je jednoduchá a zdánlivě zábavná – k závislosti na nakupování!

A co vy, víte už, co vám chtějí říct vaše drobné závislosti a zlozvyky? Zkuste se taky zeptat karet!

Autor článku

|<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.