Home - Články - Nadpřirozené bytosti – z vodníka, vlkodlaka a čerta jde strach!

Nadpřirozené bytosti – z vodníka, vlkodlaka a čerta jde strach!

vloženo 18. 1. 2018
čas čtení: 7 minut

Nadpřirozené bytosti – z vodníka, vlkodlaka a čerta jde strach!

Nadpřirozené bytosti vyvolávají v člověku hrůzu. Není divu. Vodníci, vlkodlaci, upíři, mořské panny, obři i čerti straší od pradávna. Myslíte si, že mají báchorky o nich pravdivý původ? Jak vlastně vznikly? Podíváme se tomu na zoubek!

sdílet článek na facebooku

Vlkodlak

Oblíbená postava hororů, je člověk, co se v noci proměňuje ve vlka a pyšní se nadpřirozenou silou. Možná jste nevěděli, že mají povídačky o vlkodlacích svou historii ve středověku. Faktem je, že lidé postižení nemocí, Klinickou lykantropií, oplývají stále opakujícími se záchvaty zuřivosti a nepříčetnosti, a přitom nabývají ohromné síly a agrese. Tento jev se vyznačuje tím, že se pohybují po čtyřech, vyjí a vrčí. Podle odborníků jsou pouze psychicky nemocní. K další nemoci řadíme cennou genetickou poruchu, hypertrichózu, což je zvýšený nárůst ochlupení. Je spojena s růstem dlouhých vlasů po těle, obličeji, očních víčkách, nosu i čele.

Mořské panny

Podle křesťanských vyprávění jsou mořské panny potomky žen, co nesměly vejít na Noemovu archu během potopy světa. Jedná se tedy o potomky hříšníků. Mořská panna se v historii objevila v souvislosti s námořními výpravami. Nemyslíte si, že to byla jen vidina mužů, kteří se plavili dlouhé měsíce po moři? Postupem času došli historici k názoru, že jsou mořské panny pouze přeludem, který vychází z pohledů na skotačící lachtany. To už věděl i Kryštof Kolumbus, když si do deníku zapsal, že nejsou mořské panny tak krásné, jak se povídá.



Obři

Kolosální lidé se situovali především do severských zemí a řeckých mytologií, alespoň je tak psáno. Bytosti stojící u zrodu světa bojovaly později proti bohům. Jiný zdroj říká, že dokonce pomáhali vystavit Stonehenge a egyptské pyramidy. Dle pověstí se nacházeli obři jen v horských oblastech, což vysvětluje yettiho, oranga pendek i biogfoota. Faktem je, že vědci nalezli nadpřirozené pozůstatky koster ohromných velikostí, například gigantický zkamenělý prst v Glen Rose v Texasu či monstrózní lebku v Kolumbii.

Trpaslíci

Pro někoho milí, pro jiného nevyzpytatelní, zákeřní a mstiví. Pohádkové bytosti minimálních rozměrů pocházejí ze severských oblastí. Ve většině případů těží zlato a žijí hluboko pod zemí. V tomto případě je nutné si uvědomit, že se malí lidé dříve skrývali, aby se vyhnuli posměchu. Ve středověku byli delegování na šašky na královských dvorech.

Čerti


Démon z pekla je postrachem malých dětí i všech hříšníků. Ve skutečnosti ho lze spojit s chlupatým jedincem, který žil v hustých a tajemných lesích. Na první pohled neupravenou, smrdutou a prapodivné zvuky vydávající nestvůry mohou nahnat pořádný strach. Kde je ovšem pravda?



Vodníci


Vodníci jsou spjati s českými pohádkami, ale znají je také na Slovensku a v Německu. Pro Francouze a Poláky je Vodník tabu. Ti se mají! Vodník je prý padlý anděl, který upadl do vody. Zelený muž s velkými ústy a zelenými vlasy potřebuje ke svému životu vodu, jinak uhyne. Vodník je jako obrovská žába, což potvrzuje její skřehotání a vypoulené oči. Dalo by se říci, že si ho mohli lidé splést i se sumcem a vodními řasami.

Upíři

A nakonec to nejhorší. Bytosti sající lidem krev mají silné kořeny v germánské a slovanské historii. Popravený zločinec či sebevrah nabyl nadpřirozených schopností. Potomci čarodějnic a démonů byli rovněž upíři. Ve skutečnosti se pravděpodobně jedná o nemoc, porfii, která se vyznačuje citlivostí na světlo a obnažením dásní. Také jsou pro ni typické sraženiny na těle. Vypadat jako upír, to umí i tuberkulóza a mor. Legenda pochází od netopýrů, ti jsou bezmezně spjati s Transylvánií a Drákulou.

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.