Home - Články - Muž s věčným posláním

Muž s věčným posláním

vloženo 27. 12. 2017
čas čtení: 3 minuty

Muž s věčným posláním

Stalo se v osmdesátých letech minulého století. U rakouských sousedů. Neveliké městečko pod Alpami jméno má, místní ale o návštěvy zvědavých turistů nestojí. Nejvíce vadí správci místního hřbitůvku.

sdílet článek na facebooku

Erhard Hackl jezdil do městečka každé prázdniny. Nehledě na to, že mu už bylo sedmnáct. Měl to tam rád a u prarodičů se cítil vždycky dobře. Čas trávil s vrstevníky, no možná trochu víc s přítomnými děvčaty. Zvláště Inga se mu líbila. Vyrazil s ní i na místní diskotéku. Dobře to nedopadlo. Domácí měli za to, že jim leze do zelí, pět jich ho vytáhlo ven a docela tvrdě ho zbili.

Probral se zimou a netušil kde. V jakési čerstvě vykopané jámě. Byla hluboká. Poznal to podle obdélníku vysoko nad hlavou, posetém hvězdami. Vyškrábat se ven zkusil. Marně. Stěny byly kolmé, zachytit se nebylo čeho. Volal o pomoc. Dlouho zbytečně. Najednou uslyšel čísi kroky. Mířily jeho směrem. Potom se v otvoru nad Erhardovou hlavou objevila zarostlá mužská tvář.



„Co tady děláš?“ zeptal se ten muž. Hlas měl vyrovnaný, klidný.
„Měl jsem menší konflikt s místními a ani nevím, jak jsem se ocitl právě tady.“
„Jo, tak je to teda. Ale co, podej mi ruku,“ vyzval kluka podle všeho silný zachránce a vytáhl ho snadno z jámy ven.

Teprve tam Erhard pochopil, že jáma byl vykopaný hrob a s tím mužem stojí uprostřed noci mezi náhrobky. Trochu to jim otřáslo, na poděkování ale nezapomněl: „Veliké díky, být dole do rána, asi bych umrzl,“ řekl, protože se do něj dala zase zima.

„Neumrzl. Půda je teplá, zahřeje,“ odpověděl ten muž a Erhard se ho zeptal, zda tu pracuje.
„Tak nějak, už tři roky to tu hlídám. Ale dost řečí. Pojď, zavedu tě k východu, brzy zakokrhají kohouti,“ odpověděl statný chlapík a vedl kluka po cestičce sypané drobnými kamínky. U pootevřené brány se zastavili.



„Pane, jsem vašim dlužníkem. Jak se jmenujete a kde vás najdu. Musím se vám nějak revanšovat,“ řekl Erhard.
„Co na to záleží, raději už běž.“
„Přesto...“
„Johann Hofer a najdeš mne tady, budeš-li chtít,“ usmál se muž na rozloučenou.

* * *

Když se s příběhem svěřil v domku prarodičům, babička se polekaně a hned dvakrát pokřižovala a děda sáhl do kredence pro láhev šnapsu a nalil si víc než štopečku. Až poté se Erhard dozvěděl, že Johann Hofer byl velice dobrý člověk, pomoc nikdy nikomu neodmítl, byl i horský záchranář a před třemi roky, při jedné akci na Grossglockneru, tragicky zahynul.
„Bylo jeho posláním druhé zachraňovat a jak vidno platí to dál,“ řekla babička a znovu se pokřižovala. Tentokrát vděčně.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.