Home - Články - Mokoša - staroslovanská patronka čarodějnic a magie

Mokoša - staroslovanská patronka čarodějnic a magie

vloženo 21. 10. 2020
čas čtení: 3 minuty

Mokoša - staroslovanská patronka čarodějnic a magie

Naši dávní předkové měli ve velké úctě Zemi a to především proto, že byli na jejich plodech přímo závislí. Dobrý nebo špatný rok mohl mít dalekosáhlé důsledky a úroda bezprostředně souvisela se životem a smrtí.

sdílet článek na facebooku

Přestože v dnešní době jsme se již od tohoto vnímání světa hodně vzdálili díky bohaté nabídce v supermarketech, určitě nebude na škodu, když si něco z tradic našich prapředků připomeneme. Díky nim toho můžeme více pochopit i o nás samotných a o našich vlastních osudech.

Když se přesuneme v čase asi o tisíc let zpátky, ocitneme se v době, kdy na našem území žili naši přímí předkové – staří Slované. Na konci podzimu byl čas vzdát vděčnost Zemi za úrodu. Ještě před příchodem křesťanství uctívali naši předkové bohyni jménem Mokoša nebo také Mokoš, která byla patronkou úrodné Země – ale také mocnou paní, která ovládala osudy lidí a které přízeň bylo radno si zachovat. Osud je symbolizován nití a Mokoša je přadlenou, která určuje, jak dlouho bude náš pozemský život trvat a jak se budou proplétat nitky našich osudů s jinými lidmi.


Mokoša byla nejen ochránkyní žen obecně, ale také patronkou čarodějnic a magie, protože čarodějné schopnosti se odedávna spojovaly především se ženským pohlavím, snad díky typické ženské intuici. Byl jí zasvěcen pátek stejně jako antické Venuši, což činí z tohoto dne nejvhodnější čas pro čarování a věštění.

A jak si bohyni osudu nepohněvat? Nejen o svém svátku byla Mokoša vděčná za obětiny v podobě jídla, které se jako dar pro mocnou bohyni zakopávaly do země. Kromě toho nebylo radno z jakýchkoliv důvodů kopat v zimním období do země a narušovat tak Mokošin posvátný spánek. V zimě totiž podle tradice zemská bohyně odpočívá a ten, kdo by ji vyrušil, by mohl dopadnout špatně. Mokoša byla také patronkou věštění, proto si ji často volaly na pomoc vesnické vědmy a čarodějky. Je velmi zajímavé, že tento zvyk přežíval ještě dlouhou dobu po příchodu křesťanství, snad až do novověku, a to i navzdory početným zákazům a trestům ze strany církevní moci.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.