Home - Články - Jak je to se změnou času?

Jak je to se změnou času?

vloženo 20. 10. 2020
čas čtení: 3 minuty

Jak je to se změnou času?

Letošní „zimní“ čas – správně je to standardní čas – by se měl na vašich hodinkách a mobilech octnout 25. října brzy ráno, kdy se ručičky posunou ze třetí hodny ranní na 2:00. Naši digitální pomocníci se přeřídí sami, klasické hodiny si posuňte zpět. Co to ale znamená pro náš mozek a tělo?

sdílet článek na facebooku

Následky pro mysl a tělo

I když si myslíme, že jsme pány všehomíra, přece jen, my lidé, patříme do ekosystému planety a jejího řádu a naše biorytmy se řídí rytmy přírody. V základních principech je náš organismus jako každý jiný: Chce vstávat se sluncem a s ním i lehat, večer už odpočívat, nenatahovat si den, pořádně se vyspat, jíst ráno, v poledne a večer, pracovat tehdy, když je naladěn k aktivitě. Proto má umělé pošupování letního času negativní dopad, a stejně tak, když už se s ním vyrovnáme a půl roku podle něho žijeme, je šokem opět návrat na čas přirozený. Důsledkem je více úrazů, infarktů, mrtvic, dopravních nehod, depresí a žaludečních neuróz. Také konfliktů ve vztazích, ať už v rodinách, na pracovišti nebo mezi přáteli. Pro nás všechny z toho plyne – během adaptace na změnu času více odpočívejte, hodně spěte, vyvarujte se stresu a dejte si pohodový režim. Prostě se chraňte.


Jak to vzniklo?

Letní čas byl poprvé zaveden za první světové války v roce 1916, a to hned v řadě evropských zemí, například v Německu, Rakousko-Uhersku a Velké Británii. Po několika pokusech a verzích se pak střídání času ustálilo v různých zemích až v průběhu let. Za války a těsně po ní byl v časech pěkný blázinec a možná nám to hrozí zase, protože každý stát se bude rozhodovat opět sám za sebe. Každoroční letní čas byl v Československu zaveden v roce 1979.

Chtěli jsme přechytračit přírodu

Důvodem bylo prodloužení dne pro běžné denní lidské aktivity, aby se nemuselo svítit umělým světlem a ušetřila se tak energie. Podmínky, které však platily před sto lety, už dnes neplatí. Současní energetici tvrdí, že změna času nemá na spotřebu elektrické energie prakticky žádný vliv. Celý zmatek je tedy zbytečný.


Jak to bude dál?

Politici v Evropském parlamentu se dohodli, že střídání letního a zimního času bude trvat jen do roku 2021, kdy k němu dojde 28. března a 31. října. Jednotlivé členské země si pak samy určí, zda zachovají zimní, nebo letní čas. Už nyní je ale vidět, že názory na srovnání času se stát od státu liší a může nastat ještě větší zmatek, než je nyní. Doufejme ve zdravý rozum evropských politiků.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.