Home - Články - Meteorický roj Lyridy – jarní hvězdná podívaná

Meteorický roj Lyridy – jarní hvězdná podívaná

vloženo 15. 4. 2019
čas čtení: 4 minuty

Meteorický roj Lyridy – jarní hvězdná podívaná

Ve druhé polovině dubna budou padat hvězdy! Jedinečnou podívanou, nám však trochu zkazí úplněk!

sdílet článek na facebooku

Lyridy a jejich maximum

Po dlouhé zimě jsme se konečně dočkali nejen teplých jarních dnů, ale také večerů a nocí! To však není jediný důvod k romantické večerní procházce rozkvetlou krajinou. Budou totiž padat hvězdy! Přesněji řečeno, Země se mezi 16. a 25. dubnem setká s meteorickým rojem jménem Lyridy, tak jako každý rok touto dobou. Během celé této doby budeme moct pozorovat zvýšené množství „padajících hvězd“, tedy meteoritů. Toto nebeské divadlo bude vrcholit nejštědřejší nadílkou kolem 22. dubna.

Lyridy patří mezi devět nejvýraznějších meteorických rojů během celého roku. Je to taky první meteorický roj po delší pauze, období od ledna až doteď bylo na padající hvězdy velmi chudé. Takže je rozhodně na co se těšit! Za své jméno vděčí Lyridy souhvězdí Lyry, ze kterého jako kdyby zdánlivě padající hvězdy vycházely. Ve skutečnosti však jejich původ lze vystopovat ke kometě s názvem C/1861 G1 Thatcher, což sice zní trochu méně romanticky než Lyra, ale to přece vůbec nevadí a na kráse jim to rozhodně neubírá!



Jak je nejlépe pozorovat – venku z města, ale mimo úplněk!

Pokud si chcete padající hvězdy vychutnat naplno, pak rozhodně nezůstávejte ve městě, ani nikde v dosahu pouličního osvětlení. Raději si zabalte do batohu karimatku, deku nebo spacák, a nezapomeňte na teplý svetr, případně i termosku s čajem, protože v noci ještě může být chladno, a jděte se projít na nejbližší kopec nebo louku dál od světel civilizace. Pokud máte k pozorování meteorického divadla navíc ještě dobrou společnost, tím lépe! Letos se k nám meteorický roj Lyridů bohužel dostává v období kolem úplňku, který je sám o sobě nádherný, ale pozorování padajících hvězd může přece jen trochu rušit. Úplněk nastává v pátek 19. dubna, tehdy bude Měsíc zářit po celou noc, takže toho moc neuvidíme. Lepší bude vyrazit za padajícími hvězdami až po úplňku, tehdy totiž couvající Měsíc vyjde až později po setmění, a hned večer tedy budeme mít k dispozici hodinku nebo dvě s černou oblohou. Naopak, ve dnech před úplňkem máme určitou šanci, pokud si přivstaneme, protože dorůstající Měsíc bude zapadat ještě před svítáním!

Tak co, půjdete se podívat na padající hvězdy? Pak nezapomeňte ještě na jednu důležitou věc – mějte v zásobě nějaké své tajné přání, ale aby se vám splnilo, nesmíte ho nikomu říkat!

|<< < 488 | 489 | 490 | 491 | 492

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.