Home - Články - Moudrá rada!

Moudrá rada!

sdílet článek na facebooku
vloženo 10. 1. 2010
Fotolia_koza_clanek.jpgPovídka od kartářky Barbory:

Za dávných časů žil v Galicii velmi moudrý rabín. Jeho obec byla tak chudá, že žádná z tamějších rodin neměla víc, než jen jeden pokoj. Obzvlášť zle se vedlo nádeníkovi, který měl sedm dětí. S nářkem přišel k rabínovi a naléhal na něj, aby mu pomohl. Rabín vzal chudáka do stáje, odvázal tam svoji kozu a vtiskl provaz do jeho ruky. „Vezmi si tu kozu s sebou domů, Reb Jide“, řekl „a uvaž ji k posteli. Za osm dnů mi ji přivedeš zpátky.“ S pláčem táhl chudý Žid kozu k domovu. Nikdy by se neodvážil rabínovi odporovat.
„Ženo moje“, řekl zajíkavým hlasem, „přivaž to zvíře k posteli. Asi to má být vůle Boží, že přitahujeme stále více neštěstí.“
A tak kozu přivázali k posteli. Mečela. Udělala nepořádek. Strkala do dětí. Děti plakaly. Koza měla hlad. Žid a jeho rodina jí museli obstarat trávu. Koza se nažrala, ale tráva byla rozházená po celé místnosti. Koza nevábně voněla a také si zabrala poslední kousíček místa pro sebe.
Následující den běžel chudák za rabínem a stěžoval si: „Všechno je mnohem horší, než bylo dřív. Koza nám nepřinesla žádnou úlevu.“ Ale rabín zůstal neoblomný. Kozu nechtěl zpátky dříve než v pátek. Nádeník se celý zoufalý vydal na cestu domů. Jeho žena a děti už na něj netrpělivě a s nadějí čekali. On ale jen beze slov pokyvoval hlavou. Po dnech plných utrpení přišel konečně pátek. Žid odvázal kozu od postele, vytáhl ji za sebou z domu a kráčel ji vrátit rabínovi.
„Ani teď to nepomohlo, rabíne.“ řekl. „Tvoje koza není žádné zázračné zvíře. Je to koza jako všechny jiné. Mečí, smrdí, dělá nepořádek a je stále hladová. Doufal jsem, že najdeš lepší lék na moje strádání.“
Rabín pokýval hlavou a nic neřekl. Zavedl kozu do chléva a nechal Žida odejít. Už z dálky nádeník viděl, že se na něj jeho žena a děti vesele usmívají z okna. Když už byl úplně blízko, všiml si, že jsou umytí a čistě oblečení. A jakmile vstoupil do místnosti, byl překvapen. Připadala mu krásnější než jindy: nemečela tam koza, nikdo nedělal nepořádek, žádný zápach, nikdo nestrkal do dětí. A okolo stolu bylo překvapivě hodně místa.
A v tom pochopil, jak moudrá ta rabínova rada ve skutečnosti byla. Spokojeně spolu oslavili sabat.

Další Astročlánky

Litujeme, nebyl nalezen žádný článek.

VYBERTE SI SVÉHO OSOBNÍHO PORADCE a zavolejte na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2023 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.