Home - Články - Masopust - karneval a masky v magii

Masopust - karneval a masky v magii

vloženo 11. 1. 2022
čas čtení: 6 minut

Masopust - karneval a masky v magii

Období ledna a února se neodmyslitelně spojuje s plesovou sezónou, masopustem a karnevalem. Kde se však tyto zvyky vzaly? Proč se lidé v této zimní době tak nespoutaně baví a hodují a jaký podivný význam se ukrývá za starobylým zvykem maskovaných zábav a průvodů? Odpovědi hledejte v našem článku!

sdílet článek na facebooku

Slavnostní období Masopustu se slaví mezi Vánocemi a postní dobou. Jeho počátek začíná po svátku Tří králů, a to 6. ledna, jeho konec pak nastává na Popeleční středu, a letos toto datum připradá na 1. března 2022. Následuje postní doba Velikonoc, která bude letos od středy 2. března 2022 do čtvrtku 14. dubna 2022.

Tajemné poselství masek

Nošení masek při příležitosti různých slavností a obřadů patří mezi tajemné praktiky, které se v nějaké formě objevuje ve většině světových kultur, od těch nejprimitivnějších až po ty nejvyspělejší. Takto rozšířený zvyk bychom jen stěží mohli považovat za pouhou zábavu – jeho původní účel totiž spadá do sféry lidové a šamanské magie, a svůj rituální původ nezapře dokonce ani v naší kultuře, přestože dnes ho provozujeme spíš už jen pro pobavení.

Jaký je tedy význam masek v magii? Možnosti jejich využití jsou různé – v prvním případě jde o to, aby se maskovaný člověk plně vžil do dané role a získal díky tomu nějaké poznání z jiného světa. To dělají třeba šamani, když chtějí nabýt sílu svého totemového zvířete a dostat se do magického transu, kdy mohou přijímat věštecká poselství.


Maskovat se můžeme též proto, abychom ukryli svou identitu před temnými silami v okolí, odpoutali jejich pozornost a ochránili se tak před jejich zlým působením. Karnevalové taneční zábavy v maskách měly za úkol ukrýt jejich účastníky nejen před tím, aby je rozpoznali jejich přátelé a známí, ale hlavně před jinými hrozbami – temné zimní noci jsou i v únoru ještě pořád dlouhé, a takovou tmavou nocí se přece mohou potulovat různí duchové!

Někdy se pak magie ukrývá v samotné masce, která díky své symbolice přivolává nebo odpuzuje konkrétní události. To je případ masopustních průvodů, ve kterých tradičně nesměla chybět maska jménem „turoň“ (tedy býk) – někdy se do tohoto kostýmu vlezli až dva lidé najednou přikrytí kusem látky, a turoňovi nemohla chybět ani velká hlava s pořádnými rohy! Návštěva této masky, která se většinou nakonec obřadně „zabíjela“, měla přinést plodnost a úrodu v nadcházejícím zemědělském roce. Podobnou magickou funkci měly i některé další tradiční masopustní masky – jako třeba ženich s nevěstou nebo další zvířata, medvěd a kozel. Magie se ovšem ukrývala i v dalším, veskrze příjemném masopustním zvyku, a tím je bohaté jídlo – úkolem tohoto sympatického zvyku bylo přivolat si sílu a hojnost do dalšího roku!

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

NAŠI VĚŠTCI - Vyberte si svého věštce a zavolejte mu na tel.: 906 701 701!

zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail
zobrazit detail

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)

© 2009 - 2024 E.M.A. Europe s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky Zpracování osobních údajů Zpracování cookies, tech. zaj. Materna, 1 min/70 Kč vč. DPH, 1sms/max. 46 Kč, Max. délka hovoru je 17 minut, Volejte (49 Kč/min) a pište (30 Kč/SMS) bez omezení! Klub Horoskop2022, BÚ: 2109191786/2700, PO Box 14, 110 05 Praha 05, www.ema.bz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze náv?těvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.